Hyppää pääsisältöön

Voiko talviuinti olla tie tyyneyteen? Aloittelija Suomesta ja kokenut avantouimari Australiasta kohtaavat

Ensimmäinen ajatukseni: pitääkö minunkin tanssia noin hullusti.

Eikä vain tv-tiimin vaan myös joidenkin satojentuhansien katsojien edessä. Minulle nauretaan varmasti Sohvaperunoissa.

Olemme kuvaamassa viikon Strömsö-jaksoa. Laiturilla mies tekee hitaita, pumppaavia liikkeitä käsillä ja jaloilla.

Liikkeillä hän pistää veren kiertämään kylmiin varpaisiin ja sormiin oltuaan muutaman minuutin avannossa. Hän on keskittynyt ja tasapainoinen kuin valmentaja Karate Kidissä: Wax on, wax off.

Jäämies Down Underista

Strömsö tekee jaksoa avantouinnista, ja merkillisesti laiturilla tanssiva mies on Leigh Ewin. Hän ei ole tyypillinen avantouimari eikä todellakaan mikään aloittelija kuten minä.

Ewin on kotoisin Australiasta, mutta sen sijaan että hän seisoisi surffilauta kainalossa Bondi Beachillä Sydneyssä, hän on Strömsön rannassa Vaasassa.

Mies avannossa.
Mies avannossa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm avantouinti,Strömsö

Ewin on kylmien kylpyjen asiantuntija ja seissyt hyisessä vedessä jopa 16 minuuttia. 16 minuuttia on melkein 1 000 sekuntia.

Kestäisitkö olla edes 10 sekuntia kylmässä suihkussa?

Kun rakkaus loppui, kylmä vesi alkoi

Australialainen Leigh Ewin muutti Suomeen 12 vuotta. Syy oli perinteinen – rakkaus. Mutta rakkaus loppui ja Ewin tunsi itsensä yksinäiseksi ja hylätyksi pimeässä maassa pohjoisessa.

– Tunsin olevani “outsider”, mutta avannosta tuli minulle “happy place”.

Mies avannossa laiturin nokassa.
Mies avannossa laiturin nokassa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,avantouinti,talviuintipaikat

Vähitellen ihmiset kiinnostuivat siitä, mitä hassu australialainen teki ja halusivat tulla hänen seurakseen.

– En halunnut olla karhu, joka menee talviunille puoleksi vuodeksi. Päätin kohdata kylmyyden ja talven. En sitä paitsi pidä hiihtämisestä.

Päivisin Ewin työskentelee Aalto-yliopistossa Espoossa, mutta hän ohjaa myös hengitys- ja avantokursseja niin kutsutulla Wim Hof-menetelmällä. Hän on filosofinen ja puhuu paljon avantouinnin psyykkisistä vaikutuksista.

– Kalliit älykellot ja muut välineet ovat tarpeettomia avannossa. Siellä tajuat vihdoin olevasi riittävä sellaisenaan.

Kaksi miestä aamutakeissa rannalla.
Leigh Ewin on Jonas Sundströmin vieraana Strömsössä lauantaina 7.3.2020. Kaksi miestä aamutakeissa rannalla. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Jonas Sundström

Kun Leigh on antanut ohjeet, on minun vuoroni mennä avantoon. Avantouinnilla sanotaan olevan monia myönteisiä vaikutuksia – se estää tulehduksia kehossa, parantaa unta, lisää verenkiertoa ja aktivoi hyvää, ruskeaa rasvaa.

Mutta rehellisesti sanoen en ole erityisen kiinnostunut mitattavissa olevista terveysvaikutuksista. Haluan päästä käsiksi psyykeen.

Etsin arkeen hetkeä, jolloin en ajattele mitään. Etsin tilaa ilman ajatuksia, katkosta kaaokseen, jota kutsutaan elämäksi.

Avanto on kuin hektinen arki – selviytyäkseni siitä minun on pysyttävä rauhallisena.

Otan ensimmäiset varovaiset askeleet hyiseen veteen. Nyt täytyy hallita hengitystään, ajattelin, kun jalkoja kirvelee.

Vesi pistelee kuin kymmenet neulat, mutta kipu on vain fyysistä ja väliaikaista.

Kun on vetänyt ensimmäisen syvän henkäyksen avannossa, tuntuu paremmalta. Jääkylmä vesi syleilee minua voimalla, mutta hallitsen sitä.

Leigh kannustaa laiturilla. “Nice and easy”, “Smooth breathing”. “Awesome." Minä keskityn hengittämiseen ja hädin tuskin kuulen, mitä hän sanoo.

Metelistä tyyneyteen

Jääkylmä vesi pakottaa minut keskittymään. Se on hyvä, sillä minulle on samoin kuin monille muillekin kehittynyt levottomat popcornaivot ja keskittymiseni kärsii pienimmästäkin virikkeestä.

Instagramiin ja Facebookiin on syntynyt riippuvuus. Messenger, Whatsapp, liukuvat työajat ja avokonttori tarjoavat keskeytyksiä ympäri vuorokauden.

Kaikki käytännön asiat kuten peruuttamaton hammaslääkäriaika ja tuleva lainanlyhennys jäätyvät avannossa.

Avannossa ei ole tilaa itsekeskeisille ajatuksille, ahdistukselle tai vatvomiselle. Huolet haihtuvat lämpimän uloshengitysilman mukana.

Nousen avannosta. Suoristan selkäni ja annan katseen liukua merenlahdelle. Olen keskittynyt, olen tässä ja nyt. Virta vie hiljaa jäälauttaa, ja stressiäni, yhä kauemmas pois.

Kehossa tuntuu samalta kuin salitreenin jälkeen. Se on ihanalla tavalla väsynyt. Aivot ovat tyhjentyneet arjen kuonasta.

Nyt on jäljellä enää tanssi. Viimeksi tanssin lukiossa vanhojen tansseissa, mutta Strömsön laituri ei ole tarpeeksi leveä poloneesia varten.

Sen paikan saa ottaa Saturday Night Fever.

Mies uimahousuissa laiturilla.
Stayin' alive, stayin' alive. Mies uimahousuissa laiturilla. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm avantouinti,talviuintipaikat,Jonas Sundström