Hyppää pääsisältöön

Ankarat hermokivut eivät lannista Sanna-Leena Perunkaa – “Ei voi olla niin, että maailma on tehty ainoastaan täydellisesti terveille ihmisille?”

Sanna-Leena Perunka, Anne Flinkkilä ja Tapio Ojala
Sanna-Leena Perunka, Anne Flinkkilä ja Tapio Ojala Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Miljoona suomalaista potee kroonista kipua ja suuri osa on tyytymättömiä hoitoonsa. Tutkimukset kertovat, että krooninen kipu ei parane, eikä sitä voi hallita. Mutta miten lakata taistelemasta kipua vastaan?

Ampumahiihto, yksi suomalaisten suosikkilajeista. Usein kisatapahtumia kommentoi säteilevä ja sanavalmis asiantuntija, Sanna-Leena Perunka. Harva kuitenkaan tietää, että Sanna- Leenan iloisen olemuksen takana on paljon surua ja luopumista. Sanna-Leena on joutunut aloittamaan elämänsä nollapisteestä useamman kerran.

Sanna-Leena oli lahjakas ampumahiihtäjä, jolla on useita mitaleita nuorten arvokisoista. Juuri kun ura aikuisten sarjassa oli alkamassa, alkoi outo päänsärky vaivata. Löytyi aivokasvain ja 21-vuotiaan Sanna-Leenan elämä pysähtyi.

- Siinä vain mietti, että jos saisi elää, niin kaikki olisi hyvin. Samalla kyllä tuli myös tosi vahvasti se, että haluan kokeilla urheilussa kaikkeni, että mihin oikein voisin päästä.

Aivokasvainta ei leikattu ja Sanna-Leena myös vaikeni asiasta.

- Joku kummallinen häpeä siinä oli, ei sitä osaa selittää, Sanna-Leena sanoo.

Harjoittelu ja kilpaileminen siis jatkui. Oli maailmancup-kisoja, oli Salt Lake Cityn olympialaisetkin, mutta melkein jokainen Sanna-Leenan kisakausi päättyi leikkauspöydälle.

- Selvisi, että minulla on autoimmuunisairaus, joka näkyy ennen kaikkea nivelissä. Kun muiden rasitusvammat paranivat viikoissa, minä en päässyt kuntoon kuin leikkauspöydän kautta, Sanna-Leena sanoo.

Siinä oli se ensimmäinen nollapiste. Kivut ja vammat alkoivat olla sitä luokkaa, että oli tehtävä kova päätös. Urheilu-ura oli ohi. Sanna oli 28-vuotias.

- Onneksi minulla oli odottamassa opettajaopinnot Lapin yliopistossa. Tiivis koulunkäynti oli pelastus.
.
Mutta ilo oli loppujen lopuksi lyhytaikaista. Toinen nollapiste tuli nimittäin muutamaa vuotta myöhemmin. Välilevyn pullistumasta alkanut hermosärky pakotti jättämään opettajan työt, Sanna-Leena ei pystynyt istumaan, ei kävelemään, vain makuuasennossa helpotti.

- Silloin kävin syvissä vesissä. Mietin, että onko elämässä mitään järkeä.

Miljoona suomalaista kipukroonikkoa

Tapio Ojala on terveystieteiden tohtori ja OMT-fysioterapeutti, joka on väitellyt tohtoriksi kroonisesta kivusta. Mutta millainen kipu sitten on pahinta, kun niitä on niin monenlaisia. On akuuttia kipua, sietämätöntä syöpäkipua tai kroonista kipua.

- Voi ajatella sitä, millaisen merkityksen me kivulle annamme. Sanna-Leena puhuu aivokasvaimen aiheuttamasta kivusta, niin juuri sellainen kipu, johon liittyy uhka, kuolemanpelko, menetyksen pelko, ne ovat varmasti joka suhteessa pahimpia. Mutta sitten jos ajatellaan vaikka synnytyskipua, niin sen merkitys on ihan erilainen. Se on kipua, jota on loppujen lopuksi helppo hyväksyä. Tapio sanoo.

Miljoonan suomalaisen arvellaan kärsivän kroonisesta kivusta, ja tavallisin kipu on selkäkipu. Mutta se, miksi joku kipu kroonistuu, onkin sitten mutkikkaampi juttu.

- Yleensä taustalla on joku vamma. Voi olla, että vaurio on jo parantunut, mutta kipu on jäänyt päälle aivoihin. Sitten on myös muita asioita, vaikkapa ihmisen elämäntilanne. Jos se on kuormittava, kipu saa uusia merkityksiä. Yksinkertaisesti voi olla myös vain huono tuuri, Tapio sanoo.

Koska kipu ei näy, ei ole leimaa otsassa, niin kipupotilas kohtaa usein ymmärtämättömyyttä. Näin on käynyt Sanna-Leenallekin. On arveltu, että nuorella ja päällepäin terveen näköisellä ei voi olla mitään hätää. Toisaalta Sanna-Leena haluaa myös haastaa vallitsevia käsityksiä.

- Voi hyvin kysyä, että onko maailma tehty vain ja ainoastaan täydellisesti terveille ihmisille. Täällä me ollaan kaikki ja jokaisen elämä voi olla hyvää, vaikka se onkin erilaista, Sanna-Leena sanoo.

Häpeän ja syyllisyyden verkko

Tapio sanoo, että häpeä ja syyllisyys ovat tuttuja monelle kipukroonikolle.

- Ihminen saattaa lähteä hakeman syytä, että miksi näin kävi. Kysytään, miksi minä, mitä pahaa minä olen tehnyt. Ei sitä selitystä välttämättä koskaan löydy.

Sanna-Leenalta meni kipujen takia ammatti. Samoihin aikoihin myös voimanlähde, rakas äiti menehtyi vaikeaan sairauteen. Olisi ollut aika monta tilaisuutta uhriutua ja katkeroitua, mutta näin ei kuitenkaan ole käynyt?

- En tiedä, jotenkin minulla on aina ollut halu päästä jaloilleni, tehdä elämästä kuitenkin tavalla tai toisella mielekästä. Ei sellaista uhriutumisen vaihtoehtoa ole ollut.

Onko tämä sitä paljon puhuttua resilienssiä eli selviytymiskykyä, Tapio?

- No sitä juuri. Ja kiinnostavaa on sekin, että kroonista kipua potevista ihmisistä tulee usein omien kokemustensa kautta hyväntekijöitä, esimerkiksi vertaistukihenkilöitä, jotka haluavat auttaa muita, koska sitä apua ei välttämättä terveydenhuollosta saa.

Sota kipua vastaan

Tapio sanoo, että kivunhoidon yksi virstanpylväs on vuosi 1845, jolloin Britanniassa julistettiin sota kipua vastaan. Kehitettiin lääkkeet, joita kutsuttiin nimellä painkiller, kivuntappaja. Se kuvaa Tapion mielestä hyvin vallitsevaa ajattelua: kipu pitää tappaa, kitkeä pois. Ja samalla nimellähän särkylääkkeet ovat edelleen myynnissä apteekeissa.

- Tutkimuksissa on todettu, että krooniseen kipuun eivät esimerkiksi opiaattipohjaiset lääkkeet kovin hyvin auta. Silti 75 prosenttia kipukroonikoista on tyytymättömiä hoitoonsa ja halutaan nimenomaan lääkkeitä. Siinä on ristiriita, Tapio pohtii.

Mikä sitten auttaa? Tapion mukaan sen hyväksyminen, että kivun kanssa on elettävä. Helpommin sanottu kuin tehty?

- Kyllä, mutta näin se vaan on. Ajattelen niin, että kun lakkaa haikailemasta sitä, minkä menetti, elämä alkaa helpottaa. Ei amputoitua jalkaahan saa takaisin, vaan se tosiseikan kanssa on opittava elämään, Tapio sanoo.

Sanna-Leena on sekä samaa että eri meiltä Tapion kanssa. Oma elämä ei sujuisi ilman lääkkeitä.

- En olisi toimintakuntoinen ilman lääkkeitä. Monet kauhistelevat lääkearsenaalini määrää, mutta minä tarvitsen niitä. Hermokipu on pahimmillaan niin hirveää, että olen onnellinen, kun voin syödä siihen lääkkeitä. Tiedän sellaisiakin kohtalotovereita, jotka eivät voi lääkkeitä syödä kovien sivuvaikutusten takia.

Eikä Tapiokaan Sanna-Leenalta lääkkeitä veisi, muistuttaa vaan että kaikki on yksilöllistä. Tapion mielestä meillä tuijotetaan liikaa lääkkeisiin, hän kaipaisi sitä, että ihmistä hoidettaisiin kokonaisuutena, eikä katsottaisi vain sitä kipua.

Terve vai sairas?

Sanna-Leena on nyt palannut toimittajana rakastamansa lajin, ampumahiihdon, pariin. Se on ollut tärkeä asia.

- Kyllä se tuli hyvään saumaan. Olin päässyt sieltä sängynpohjalta ylös ja osan työtä voi tehdä seisaaltaan. Vaikka joskus tulee vähän kipuja, homman pystyy silti hoitamaan.

Media-alalla Sanna-Leena on pystynyt luomaan itselleen sellaisen elämän, jota kivut eivät hallitse. Yrittäjänä voi kuulostella omaa jaksamistaan paremmin kuin säännöllisessä päivätyössä.

Tapio miettii terveyttä ja sairautta ja niiden välitilaa. Onko terveys sairauden poissaoloa, vai sitä, ettei ole tutkittu riittävästi, niin kuin vanha sanonta kuuluu?

- Olisikohan terveys sellaista kehon ja mielen hyvinvointia, että nautitaan elämästä kakista vaikeuksista ja ongelmista huolimatta, Tapio sanoo.

Ja Sanna-Leena lisää vielä.

- Sellainen motto minulla on, että pienet ongelmat eivät ole ongelmia, Sanna-Leena sanoo.

Flinkkilä & Tastula Yle Areena.