Hyppää pääsisältöön

Kumpi on pahempi häntäheikki: Oopperan Don Giovanni vai naaraita kosiskeleva metsokukko?

Kuva on jaettu kahteen osaan. Kuvan vasemmassa puoliskossa Don Giovanni ja oikealla puolella soitimella oleva metsokukko.
Kuva on jaettu kahteen osaan. Kuvan vasemmassa puoliskossa Don Giovanni ja oikealla puolella soitimella oleva metsokukko. Kuva: Oppera/Stefan Bremer, Yle/Pentti Kallinen Don Giovanni,metso,Eläinten soidinmenot

Don Giovanni ja vapun tienoilla soitimella oleva metsokukko ovat lemmennälässään yllättävän samankaltaisia. Molemmat jahtaavat aina uusia heiloja pelottomasti, omia voimiaan säästelemättä ja keinoja kaihtamatta. Häntäheikkejä siis molemmat. Mitkä eri toimintatavat yhdistävät Don Giovannia ja metsokukkoa?

1. Häikäilemättömyys

 • Don Giovanni ei kaihda keinoja saadakseen haluamansa naisen. Hän jopa tekeytyy Donna Annan sulhaseksi päästäkseen vällyjen väliin. Aamulla valhe paljastuu tyttärelle ja komtuuri-isälle. Don Giovanni tappaa isän.
 • Metsokukko soitimella laittaa kaiken peliin. Voimia säästelemättä, lähes vuorokauden ympäri se etsii pariutumiskumppaneita. Kiimainen kukko laittaa jopa henkikultansa alttiiksi. Se ei pelkää petoja, vaan asettuu soitimelle näkyvälle paikalle liehittelemään naarasmetsoja eli koppeloita.

Tulos:

Pisteet menevät Don Giovannille. Metso vaarantaa oman henkikullan, mutta Giovanni ottaa hengen toiselta ihmiseltä.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

Don Giovanni ampuu komtuurin. Leporello seuraa kauhistuneena tilannetta.
Don Giovanni ampuu komtuurin. Leporello seuraa kauhistuneena tilannetta. Kuva: Stefan Bremer Don Giovanni,Komtuuri

2. Valloitusten lukumäärä

 • Don Giovannin palvelija Leporello pitää kirjaa Don Giovannin kanssa olleista naisista. Luku huitelee yli 2065 naisessa.
 • Metsokukkojen keskinäisten taisteluiden voittaja on kunkkujen kunkku. Voittajakukko pistää pystyyn näyttävät soidinmenot. Tavoitteena on houkutella paikalle mahdollisimman paljon koppeloita ja pariutua niiden kaikkien kanssa. Enemmän on aina enemmän.

Tulos:

Don Giovanni vie voiton. Vaikka metsokukko kuinka pitäisi soitimia ja meuhkaisi koppeloiden kanssa menemään, yli 2000 lukemaan on mahdotonta yltää.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

3. Omistautuminen häntäheikin työlle

Don Giovanni liehittelee ja hurmaa naisia voimiaan säästelemättä yömyöhään saakka.

Soidinaikana metsokukko ei ehdi juuri lepäämään, vaan riekkuu soitimella yöt läpeensä ihan näännyksiin saakka. Lopulta lemmenseikkailija on riutunut, alipainoinen ja heikkokuntoinen.

Tulos:

Metsokukko laittaa itsensä lemmenjahdissa Don Giovannia enemmän peliin. Mukavauuden- ja huvittelunhaluinen Giovanni pitää toki huolen omasta hyvinvoinnnistaan, kun metso heilastelee terveytensä uhalla.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

4. Näyttävä hurmaaminen

Don Giovanni ei pelkää hänen lemmenseikkailuistaan hirmustuneita ihmisiä, vaan hakeutuu yhä uudelleen naisten luo ja pitää huolta, että naiset huomaavat hänet ja hänen hurmaavan ulkomuotonsa.

Metsokukot esittelevät komeaa höyhenpukuaan ja kuuluvaa naksutus-ääntelyään helposti havaittavissa paikoissa metsän kummuilla ja kivillä, jotta puiden latvoissa lymyävät koppelot huomaavat ne. Näyttävät hypyt ja pyrähdykset varmistavat koppeloiden huomion.

Tulos:

Hurmaamisen näyttävyydessä Don Giovanni häviää metsokukoille, jotka todella laittavat höyhenet pörhölleen ja naksutukset kuuluvat kauas!
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

5. Draaman määrä

Tavoitellessaan naisia Don Giovanni totisesti onnistuu saamaan draamaa aikaan. Järkipuhe menee kuin kuuroille korville, kun häntä jahdataan murhamiehenä ja naisten liehittely saa aikaan lukuisia tappeluita.

Metsokukon houkuttelemana soitimelle saattaa saapua useita koiraita ja naaraita. Tästä seuraa tietenkin tappelua, parittelua ja muutenkin sekavaa menoa. Mikään ei kuitenkaan pysäytä koiraiden tappelut voittanutta kiimaista metsokukkoa, vaan se jatkaa samaa touhua päivästä toiseen hakattuna, nälkäisenä ja väsyneenä.

Tulos:

Kilpa on kova, mutta Don Giovanni vie voiton.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

6. Suosion määrä

Don Giovannin maine naistenmiehenä on kaikilla hyvin tiedossa. Asia ei kuitenkaan vaikuta häiritsevän niitä lukemattomia naisia, jotka rakastuvat Don Giovanniin.

Koppelot kerääntyvät joukolla etsimään koiraiden tappelut voittanutta mahtikukkoa. Ne suuntaavat kaikkein suosituimpien soidinten luo, jossa on jo valmiiksi paljon tunkua. Näin suosituimmat metsokukot pariutuvat useiden koppeloiden kanssa.

Tulos:

Metsojen soitimet vievät voiton, koska siellä koppelot suorastaan jonottavat suosituimpien kukkojen luo.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

7. Kokemus

Yli kahdentuhannen naisen valloittaja Don Giovanni on lemmenleikeissä jo vanha osaaja.

Koppelot usein suosivat kokeneempia ja vanhempia metsokukkoja. Kokeneet metsokukot ovat koppeloiden varsinaisia suosikkeja!

Tulos:

Katoavaa on miehinen vetovoima. Vaikka Don Giovanni osaa varmasti lemmenleikit varmoin ottein, hänkään ei kuitenkaan voi sille mitään, että komeus hiljalleen rapistuu vuosi vuodelta. Metsojen maailmassa puolestaan kukko on koppeloiden silmissä sitä kiinnostavampi, mitä vanhempi siipiniekka on.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

8. Uskollisuus

Don Giovanni vähät välittää vanhojen heilojen rakkauden tunnustuksista, hänellä on kiikarissa jo uusia valloituksia.

Metsokukko ei tosiaankaan ole uskollinen yhdelle koppelolle, vaan kaikki soitimelle ilmestyneet naaraat kelpaavat.

Tulos:

Tasavertaiset kisaajat jäävät ilman pisteitä. Uskollisuus ei toteudu Don Giovannin tai metsokukon elämässä lainkaan.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 0 pistettä.

9. Härskiys

Don Giovanni vokottelee morsianta hänen omissa häissään. Kaikki naiset ovat kiinnostavia!

Metsokukkojen maailmassa vain koiraiden keskinäisten taisteluiden voittaja tai muutamat vahvimmat yksilöt saavat naaraat. Pariutumaan pääseviä kukkoja ei sitten pitelekään mikään. Lemmennälkäinen metsokukko parittelee mielellään kaikkien ulottuvilla olevien koppeloiden kanssa.

Tulos:

Ihmisten toimintaa ohjaa tavallisesti moraali, joten Don Giovanni vie tässä härskiyskilvassa nyt kirkkaasti voiton.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

10. Katkeraan loppuun asti

Don Giovanni ei suostu parantamaan tapojaan, vaan hän sanoo 9 kertaa “ei” parannuskehotuksille. Hänet heitetään helvetin liekkeihin.

Soidinaikana metsokukko rääkkää itseään ja raahustaa lemmenleikistä toiseen lähes lepäämättä ja syömättä. Soidinajan lopulla kukkoparka on huonokuntoinen ja ihan puolikuollut.

Tulos:

Helvetin liekit voittaa nääntymisen mennen tullen. Pointsit Don Giovannille!
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

Pistejakauma

Tasaväkisten liehittelijöiden mittelö on tiukka, mutta todellinen naistenmies Don Giovanni vie tiukasti voiton!
Don Giovanni 5 pistettä, metsokukko 4 pistettä.

Teos on katseltavissa Areenassa 23.9.2021-21.3.2022.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.