Hyppää pääsisältöön

Kumpi on pahempi häntäheikki: Oopperan Don Giovanni vai naaraita kosiskeleva metsokukko?

Kuva on jaettu kahteen osaan. Kuvan vasemmassa puoliskossa Don Giovanni ja oikealla puolella soitimella oleva metsokukko.
Kuva on jaettu kahteen osaan. Kuvan vasemmassa puoliskossa Don Giovanni ja oikealla puolella soitimella oleva metsokukko. Kuva: Oppera/Stefan Bremer, Yle/Pentti Kallinen Don Giovanni,metso,Eläinten soidinmenot

Don Giovanni ja vapun tienoilla soitimella oleva metsokukko ovat lemmennälässään yllättävän samankaltaisia. Molemmat jahtaavat aina uusia heiloja pelottomasti, omia voimiaan säästelemättä ja keinoja kaihtamatta. Häntäheikkejä siis molemmat. Mitkä eri toimintatavat yhdistävät Don Giovannia ja metsokukkoa?

1. Häikäilemättömyys

 • Don Giovanni ei kaihda keinoja saadakseen haluamansa naisen. Hän jopa tekeytyy Donna Annan sulhaseksi päästäkseen vällyjen väliin. Aamulla valhe paljastuu tyttärelle ja komtuuri-isälle. Don Giovanni tappaa isän.
 • Metsokukko soitimella laittaa kaiken peliin. Voimia säästelemättä, lähes vuorokauden ympäri se etsii pariutumiskumppaneita. Kiimainen kukko laittaa jopa henkikultansa alttiiksi. Se ei pelkää petoja, vaan asettuu soitimelle näkyvälle paikalle liehittelemään naarasmetsoja eli koppeloita.

Tulos:

Pisteet menevät Don Giovannille. Metso vaarantaa oman henkikullan, mutta Giovanni ottaa hengen toiselta ihmiseltä.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

Don Giovanni ampuu komtuurin. Leporello seuraa kauhistuneena tilannetta.
Don Giovanni ampuu komtuurin. Leporello seuraa kauhistuneena tilannetta. Kuva: Stefan Bremer Don Giovanni,Komtuuri

2. Valloitusten lukumäärä

 • Don Giovannin palvelija Leporello pitää kirjaa Don Giovannin kanssa olleista naisista. Luku huitelee yli 2065 naisessa.
 • Metsokukkojen keskinäisten taisteluiden voittaja on kunkkujen kunkku. Voittajakukko pistää pystyyn näyttävät soidinmenot. Tavoitteena on houkutella paikalle mahdollisimman paljon koppeloita ja pariutua niiden kaikkien kanssa. Enemmän on aina enemmän.

Tulos:

Don Giovanni vie voiton. Vaikka metsokukko kuinka pitäisi soitimia ja meuhkaisi koppeloiden kanssa menemään, yli 2000 lukemaan on mahdotonta yltää.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

3. Omistautuminen häntäheikin työlle

Don Giovanni liehittelee ja hurmaa naisia voimiaan säästelemättä yömyöhään saakka.

Soidinaikana metsokukko ei ehdi juuri lepäämään, vaan riekkuu soitimella yöt läpeensä ihan näännyksiin saakka. Lopulta lemmenseikkailija on riutunut, alipainoinen ja heikkokuntoinen.

Tulos:

Metsokukko laittaa itsensä lemmenjahdissa Don Giovannia enemmän peliin. Mukavauuden- ja huvittelunhaluinen Giovanni pitää toki huolen omasta hyvinvoinnnistaan, kun metso heilastelee terveytensä uhalla.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

4. Näyttävä hurmaaminen

Don Giovanni ei pelkää hänen lemmenseikkailuistaan hirmustuneita ihmisiä, vaan hakeutuu yhä uudelleen naisten luo ja pitää huolta, että naiset huomaavat hänet ja hänen hurmaavan ulkomuotonsa.

Metsokukot esittelevät komeaa höyhenpukuaan ja kuuluvaa naksutus-ääntelyään helposti havaittavissa paikoissa metsän kummuilla ja kivillä, jotta puiden latvoissa lymyävät koppelot huomaavat ne. Näyttävät hypyt ja pyrähdykset varmistavat koppeloiden huomion.

Tulos:

Hurmaamisen näyttävyydessä Don Giovanni häviää metsokukoille, jotka todella laittavat höyhenet pörhölleen ja naksutukset kuuluvat kauas!
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

5. Draaman määrä

Tavoitellessaan naisia Don Giovanni totisesti onnistuu saamaan draamaa aikaan. Järkipuhe menee kuin kuuroille korville, kun häntä jahdataan murhamiehenä ja naisten liehittely saa aikaan lukuisia tappeluita.

Metsokukon houkuttelemana soitimelle saattaa saapua useita koiraita ja naaraita. Tästä seuraa tietenkin tappelua, parittelua ja muutenkin sekavaa menoa. Mikään ei kuitenkaan pysäytä koiraiden tappelut voittanutta kiimaista metsokukkoa, vaan se jatkaa samaa touhua päivästä toiseen hakattuna, nälkäisenä ja väsyneenä.

Tulos:

Kilpa on kova, mutta Don Giovanni vie voiton.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

6. Suosion määrä

Don Giovannin maine naistenmiehenä on kaikilla hyvin tiedossa. Asia ei kuitenkaan vaikuta häiritsevän niitä lukemattomia naisia, jotka rakastuvat Don Giovanniin.

Koppelot kerääntyvät joukolla etsimään koiraiden tappelut voittanutta mahtikukkoa. Ne suuntaavat kaikkein suosituimpien soidinten luo, jossa on jo valmiiksi paljon tunkua. Näin suosituimmat metsokukot pariutuvat useiden koppeloiden kanssa.

Tulos:

Metsojen soitimet vievät voiton, koska siellä koppelot suorastaan jonottavat suosituimpien kukkojen luo.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

7. Kokemus

Yli kahdentuhannen naisen valloittaja Don Giovanni on lemmenleikeissä jo vanha osaaja.

Koppelot usein suosivat kokeneempia ja vanhempia metsokukkoja. Kokeneet metsokukot ovat koppeloiden varsinaisia suosikkeja!

Tulos:

Katoavaa on miehinen vetovoima. Vaikka Don Giovanni osaa varmasti lemmenleikit varmoin ottein, hänkään ei kuitenkaan voi sille mitään, että komeus hiljalleen rapistuu vuosi vuodelta. Metsojen maailmassa puolestaan kukko on koppeloiden silmissä sitä kiinnostavampi, mitä vanhempi siipiniekka on.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 1 piste.

8. Uskollisuus

Don Giovanni vähät välittää vanhojen heilojen rakkauden tunnustuksista, hänellä on kiikarissa jo uusia valloituksia.

Metsokukko ei tosiaankaan ole uskollinen yhdelle koppelolle, vaan kaikki soitimelle ilmestyneet naaraat kelpaavat.

Tulos:

Tasavertaiset kisaajat jäävät ilman pisteitä. Uskollisuus ei toteudu Don Giovannin tai metsokukon elämässä lainkaan.
Don Giovanni 0 pistettä, metsokukko 0 pistettä.

9. Härskiys

Don Giovanni vokottelee morsianta hänen omissa häissään. Kaikki naiset ovat kiinnostavia!

Metsokukkojen maailmassa vain koiraiden keskinäisten taisteluiden voittaja tai muutamat vahvimmat yksilöt saavat naaraat. Pariutumaan pääseviä kukkoja ei sitten pitelekään mikään. Lemmennälkäinen metsokukko parittelee mielellään kaikkien ulottuvilla olevien koppeloiden kanssa.

Tulos:

Ihmisten toimintaa ohjaa tavallisesti moraali, joten Don Giovanni vie tässä härskiyskilvassa nyt kirkkaasti voiton.
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

10. Katkeraan loppuun asti

Don Giovanni ei suostu parantamaan tapojaan, vaan hän sanoo 9 kertaa “ei” parannuskehotuksille. Hänet heitetään helvetin liekkeihin.

Soidinaikana metsokukko rääkkää itseään ja raahustaa lemmenleikistä toiseen lähes lepäämättä ja syömättä. Soidinajan lopulla kukkoparka on huonokuntoinen ja ihan puolikuollut.

Tulos:

Helvetin liekit voittaa nääntymisen mennen tullen. Pointsit Don Giovannille!
Don Giovanni 1 piste, metsokukko 0 pistettä.

Pistejakauma

Tasaväkisten liehittelijöiden mittelö on tiukka, mutta todellinen naistenmies Don Giovanni vie tiukasti voiton!
Don Giovanni 5 pistettä, metsokukko 4 pistettä.

Teos on katseltavissa Areenassa 23.9.2021-21.3.2022.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.