Hyppää pääsisältöön

"Miksi niin mukava nainen tekee niin väkivaltaisia elokuvia?" – Kathryn Bigelow ja Detroit

Musta mies seisoo lähikuvassa kädet ylhäällä, otsassa verta, kuva elokuvasta Detroit
Anthony Mackie on Greene. Musta mies seisoo lähikuvassa kädet ylhäällä, otsassa verta, kuva elokuvasta Detroit Detroit,Naisten maaliskuu,Kathryn Bigelow

Oscar-voittaja Kathryn Bigelow ohjasi rajun ja väkivaltaisen draaman tositapahtumista Detroitin mellakoissa 1967. Bigelow on taas tunkeutunut miesten alueelle, mutta Detroitin väkivalta ei ole hohdokasta.

Helmikuun Oscar-gaalan aikaan nousi jälleen esiin, kuinka harvoin elokuvia tekevät naiset saavat Oscareita. Se pätee toki muihin palkintoihin – esimerkiksi Cannesin festivaalien pääpalkinnon Kultaisen palmun on naisohjaajista voittanut varsinaisesti vain Jane Campion, vuonna 1993 Pianosta.

Ainoa parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon saanut nainen on taas Kathryn Bigelow, jonka The Hurt Locker on myös ainoa naisen tekemän parhaan elokuvan Oscarin voittaja. Mutta jopa tässä on joskus nähty taustalla jonkinlainen miehen käsi – tekeehän Bigelow elokuvia perinteisesti miehisissä genreissä, on siis kuin yksi jätkistä.

On voivoteltu, miksi niin mukava nainen tekee niin väkivaltaisia elokuvia.

Bigelow’ta on myös moitittu siitä, että hän liikkuu ikään kuin miesten kentällä, eikä tyydy tekemään ”naisille sopivampia” arthouse-draamoja tai romanttisia komedioita. Ihan kunniallisissa julkaisuissa on voivoteltu, että miksi ihmeessä niin mukava nainen tekee eroottisia vampyyrielokuvia tai kuinka nainen ylipäänsä saattaa tehdä niin väkivaltaisia elokuvia mitä Bigelow tekee.

Yhtä ääripäätä edustivat tosissaan esitetyt teoriat, että ilmeisesti koska Bigelow oli pari vuotta naimisissa ajoittaisen yhteistyökumppaninsa James Cameronin kanssa, Cameron oli oikeasti vastuussa Bigelow’n elokuvista tai ainakin niiden toimintajaksoista.

Näitä väitteitä on tosin esitetty paljon vähemmän sen jälkeen, kun Bigelow sai Oscarinsa The Hurt Lockerin ohjaajana ja tuottajana ja jätti kilpailijoidensa joukossa olleen Cameronin vaille henkilökohtaisia palkintoja Avatarista.

Neljän mustan miehen lauluyhtye lavalla 1960-luvun puvuissa. Kuva elokuvasta Detroit
Lauluyhtye The Dramatics on tullut Detroitiin levytyssopimusta etsimään. Neljän mustan miehen lauluyhtye lavalla 1960-luvun puvuissa. Kuva elokuvasta Detroit Kuva: Francois Duhamel/MGM Detroit,teeman elokuvat

Aidon auteur-ohjaajan tavoin Bigelow on kuitenkin koko urallaan esittänyt kiinnostusta yhtenäiseen tematiikkaan ja kerrontatyyliin. Toimintaelokuvia tehdessään hän on jatkuvasti rikkonut lajityypin kliseitä ja asetelmia, esimerkiksi tarkastelemalla itse väkivaltaa ja sen käyttöä kriittisesti tai naispäähenkilöiden silmin (esimerkiksi poliisielokuvassa Blue Steel ja vampyyrijännärissä Near Dark) tai tekemällä naisista toimintasankareita (kuten Strange Daysissä Angela Bassettin esittämä Mace, jota ilman Ralph Fiennesin päähenkilö Lenny olisi luultavasti mennyttä ennen elokuvan puoliväliä).

Jo Bigelow’n ensimmäinen lyhytfilmi The Set-Up (1978) tarkasteli elokuvaväkivaltaa, ja debyyttielokuva Tunteettomat (The Loveless, 1981) kertoi väkivallan kierteestä, joka syntyy prätkäjengin pysähtyessä pikkukaupunkiin.

Kaupallinen läpimurto Myrskyn ratsastajat eli Point Break (1992) oli bigelowilaista ”100-prosenttista puhdasta adrenaliinia”, ja juuri toimintaelokuvissa ohjaajan kineettinen, hengästyttävän päällekäyvä kerrontatyyli onkin väkevimmillään.

Esimerkiksi hänen aliarvostetuin elokuvansa Strange Days (1995) iskee säälittä ja vimmaisesti katsojan kaikkien aistien kimppuun, eikä anna tai pyydä mitään anteeksi niputtaessaan yhteen mediajulkisuuden, väkivaltaviihteen, poliisiväkivallan, rasismin, seksuaalisen väkivallan, teknologian väärinkäytön ja luokkayhteiskunnan vääristymien kaltaisia Bigelow’n koko uran pääteemoja. Elokuvaa on mahdoton sulattaa yhdellä katsomiskerralla, mutta moni ei edes yrittänyt. Strange Days oli kallis floppi, jota seurasi pari lisää.

Bigelow pääsi taas jaloilleen vasta terrorismin vastaista sotaa tarkastelleella kaksikolla The Hurt Locker (2008) ja Zero Dark Thirty (2012). Ne keräsivät paljon menestystä ja kiitosta mutta jälleen myös ristiriitaisia tulkintoja joidenkin väittäessä, että kuvatessaan sodan addiktiivisuutta tai valtion harjoittamaa kidutusta Bigelow samalla ihannoi näitä tapahtumia.

Poliisimies katselee ympärilleen haulikko kädessään elokuvassa Detroit. Taustalla näkyy palava talo.
Will Poulter on Krauss Poliisimies katselee ympärilleen haulikko kädessään elokuvassa Detroit. Taustalla näkyy palava talo. Kuva: Francois Duhamel/MGM Detroit,teeman elokuvat

Noiden hittiensä jälkeen Bigelow on ohjannut vain Detroitin (2017), joka nyt Teemalla Naisten maaliskuun ohjelmistossa pääsee ensimmäistä kertaa Suomessa laajempaan levitykseen. Elokuva palaa Strange Daysin yhteiskunnalliseen tematiikkaan mutta futuristisen lähi-scifin sijasta hakee tarinansa menneisyydestä, reilun 50 vuoden takaisesta tositarinasta.

Detroit vertautuu tavallaan myös ohjaajan sotaelokuviin, kun mellakat uhkaavat muuttaa amerikkalaisen suurkaupungin samanlaiseksi väkivallan, pelon, vihan ja väkivaltaisten asemiesten hallitsemaksi rauniokasaksi, jollaisena vaikkapa Hurt Lockerin Irak näyttäytyi.

Detroit käsittelee rasismia, joka on ollut leimallinen osa amerikkalaista yhteiskuntaa siitä lähtien kun uusi valtio itsenäistyessään päätti sallia orjuuden. Sisällissodan jälkeenkin yhteiskunnan rakenteellinen rasismi säilyi eri muodoissa vuosikymmenestä toiseen. Mustien tuli noudattaa amerikkalaisen yhteiskunnan lakeja ja päämääriä, mutta heiltä kiellettiin poliittisen vaikuttamisen, oman vaurastumisen ja todellisen tasa-arvon mahdollisuudet.

Väkijoukko mellakoi kadulla, talo palaa. Kuva elokuvasta Detroit
Detroitin mellakat olivat Yhdysvaltain historian rajuimpia sitten sisällissodan. Väkijoukko mellakoi kadulla, talo palaa. Kuva elokuvasta Detroit Kuva: Francois Duhamel/MGM Detroit,teeman elokuvat

Räikeimmillään apartheidin kaltainen järjestelmä alkoi 1960-luvulla purkautua kansalaisoikeustaisteluna ja johti sitten myös väkivaltaisiin mellakoihin. Hippiliikkeen kuuluisana rakkauden kesänä 1967 Yhdysvalloissa koettiin myös yli 150 rotumellakkaa, laajin niistä Detroitissa. Mitään samankaltaista ei ollut koettu Yhdysvalloissa sitten sisällissodan aikaisen New Yorkin (jonka tapahtumia muuten kuvataan Teemalla 3.4 esitettävässä elokuvassa Gangs of New York).

Bigelow lähestyy Detroitin mellakoita aluksi dokumentaarisesti, ikään kuin kauempaa ja usein uutisfilmejä käyttäen. Hiljalleen hän alkaa lähestyä yksittäisiä ihmisiä, heidän joukossaan asettaan hanakasti käyttävä valkoinen poliisi, musta turvallisuusvartija, muutama entinen ja nykyinen sotilas, pari valkoista tyttöä ja kaksi vasta menestystään hakevan The Dramatics -yhtyeen jäsentä. Heidän ja muutaman muun tiet kohtaavat eräänä yönä pienessä Algiers-motellissa.

Erityisesti näissä motellijaksoissa Bigelow vie kameransa keskelle toimintaa, tai paremminkin sinkoaa katsojan keskelle tapahtumia, niin lähelle väkivaltaa ja sen uhkaa kuin mahdollista. Kohtausten pelottavaa piinaavuutta korostaa, että katsoja ei voi koskaan ennustaa, kehen väkivalta kohdistuu, milloin ja missä muodossa.

Bigelow sinkoaa katsojan niin lähelle väkivaltaa kuin mahdollista.

Bigelow ei pysty välittämään kipua, mutta hänen kameransa ja leikkauksensa pakottavat katsojan jakamaan uhrien pelon. Useimmissa toiminta- ja rikoselokuvissa katsoja väistämättä samaistuu väkivallan käyttäjiin ja sankareihin, mutta Detroitissa väkivallan käyttö ei ole koskaan hohdokasta tai kunniallista, vain ilmaisukeino ihmisten vihalle, rasismille ja sadismille – mutta myös heidän luonnolliseksi katsoma osa omaa työtään.

Detroitissa, kuten kaikissa Bigelow’n elokuvissa, väkivalta on ihmisten moraalisesti äärimmäisen arveluttava keino tehdä työtään. He saattavat olla rikollisia tai viranomaisia – sotilaita, henkivartijoita, CIA:n tai FBI:n agentteja, terroristeja, poliiseja, väkivaltaviihteen kauppaajia tai pankkirosvoja, mutta he kaikki (vampyyrit jopa kirjaimellisesti) elävät väkivallasta, jonka erilaisia muotoja ja seurauksia Bigelow jatkuvasti elokuvissaan tarkastelee.

Vaikka Bigelow kieltäytyy kutsumasta itseään naisohjaajaksi tai feministiksi, hän ei todellakaan ole ”vain yksi jätkistä”.

Yhteiskunnan rakenteellinen rasismi mahdollisti Algiers-motellin tapahtumat ja niiden jälkiseuraukset. Vielä pahempaa koettiin vuoden 1992 Los Angelesin mellakoissa, jotka vaikuttivat aikanaan selvästi Strange Days -elokuvaan, mutta tällaisten urbaanien levottomuuksien piti olla historiaa Obaman presidenttikaudelle tultaessa. Sen jälkeen vanhoillinen, valkoinen ja nationalistinen vastaisku on monine ilmentymineen kuitenkin osoittanut, että Yhdysvallat on rotujen, politiikan ja varallisuuden suhteen yhä jakautunut – joidenkin mielestä jopa entistä enemmän.

Tässä vuoden 2017 ilmapiirissä Detroit oli liiankin ajankohtainen ja raju bigelowilainen nyrkinisku kasvoihin, tilitys yhdenlaisen väkivallan syistä, luonteesta ja jopa houkutuksesta, ja se jäi levitykseltään kovin vaatimattomaksi.

Kuinka se mukava nainen taas kehtaakin!

Detroit Teemalla perjantaina 6.3. klo 21.00. Areenassa 6 päivää.

Jutun kirjoittaja Vesa Nykänen on Ylen elokuvahankkija.

Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva
Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle julisteet,Naisten maaliskuu

Naisten maaliskuun ohjelmisto Areenassa kootusti täällä: yle.fi/naistenmaaliskuu

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa