Hyppää pääsisältöön

Mitä jos sairastun koronaan kirjoitusten aikana? Pitääkö kirjoituksissa käyttää maskia? YTL vastaa

käsienpesu
käsienpesu Kuva: Pixabay / Martin Slavoljubovski käsienpesu

Ylioppilastutkintolautakunta ja lukiot ovat kevään kokemusten perusteella voineet jo varautua poikkeusolosuhteisiin yo-kirjoituksia järjestäessään. YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä vastaa kokelaita koskeviin kysymyksiin syksyn yo-kirjoituksiin ja koronavirustilanteeseen liittyen.

Mitä jos sairastun koronaan kirjoitusten alla?

Koronaan sairastunut opiskelija ei voi osallistua kokeeseen. Tässä tapauksessa kokelas ilmoittaa poissaolostaan lukioon ja hoitaa ilmoittautumisen mitätöinnin yhdessä koulunsa kanssa.

– Tällä hetkellä mitätöinti on sairastumistapauksessa paras vaihtoehto. Kokelaan sairastuessa selvitetään tutkinnon suorittamista yhdessä lukion kanssa, Tähkä sanoo.

Voiko koronavirukseen sairastunut tai karanteeniin asetettu kokelas tehdä kokeen erillistilassa?

Koronaan sairastunut määrätään eristykseen, eikä kokeen tekeminen edes erillistilassa ole mahdollista. Sama koskee myös karanteeniin asetettua opiskelijaa. Kokelaan pitää olla valvottuna koko kokeen ajan, eikä valvojia voi altistaa tartuntariskille.

– Valvojaa tarvitaan erillistilassakin olevan kokelaan lähelle ainakin kokeen aloittamistilanteessa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa.

YTL:n tiedotteessa kerrotaan, että joissakin yksittäisissä tapauksissa kokeen tekemistä erillisessä tilassa voidaan harkita. Päätös riippuu siitä, millaisia kontakteja karanteeniin asetetulle sallitaan.

Pitääkö kokeessa käyttää maskia?

Kokelas voi halutessaan käyttää maskia, vaikka THL ei ole antanut kouluille maskisuositusta. Lukio tai alueellinen sairaanhoitopiiri voi myös suositella maskin käyttöä paikallisen tilanteen mukaan.

Vaihtomaskeja saa ottaa mukaan kokeeseen, ja koepäivän aikana maski onkin hyvä muistaa vaihtaa uuteen riittävän useasti. Maskit asetellaan läpinäkyviin pusseihin niin, että valvojan on helppo tarkistaa ne ilman koskemista. Lisäksi on hyvä muistaa ottaa puhtaille ja käytetyille maskeille omat pussinsa.

Miten YTL ja lukiot ovat varautuneet koronavirustilanteeseen yo-kokeita järjestäessään?

Lukioilla ja lautakunnalla on jo keväältä kokemusta tutkinnon järjestämisestä poikkeusolosuhteissa. Syksyn kaksi reaalikoepäivää hajautettiin neljäksi ja vieraan kielen pitkän oppimäärän koepäivä kahdeksi koepäiväksi. Lisäksi joidenkin lukioiden abiturientit ovat olleet etäopetuksessa ennen yo-kirjoitusten alkua.

Lukioiden pitää huolehtia koetilanteessa riittävistä turvaetäisyyksistä ja antaa kokelaille ohjeita, miten lähikontakteja vältetään kokeeseen saavuttaessa, poistuessa ja kokeen aikana. Tarkemmat toimintaohjeet annetaan omasta lukiosta.

Mitä jos minulla on yo-kokeiden aikaan tavallinen flunssa?

Koska koronavirustartuntaa ja tavallista flunssaa ei voida erottaa toisistaan oireiden perusteella, kokelas hakeutuu koronatestiin ja ilmoittaa lukiolle poissaolostaan. Hän voi myös hakea ilmoittautumisen mitätöintiä.

– Koronavirustilanne vaatii kaikilta vastuullista toimintaa, jotta tartunnat eivät leviä, Tähkä muistuttaa.

Voidaanko koronaviruksen vuoksi järjestää lisäkoepäiviä?

Tällä hetkellä se on hyvin epätodennäköistä.

– Perusperiaate on, että kokelaat tekevät samat kokeet samana päivänä. Tästä poikkeaminen on erittäin hankalaa. Jos koejärjestelyihin tehdään muutoksia, kaikkia kokelaita tiedotetaan yhdenvertaisesti.

Voiko koronaan sairastuneen valmistuminen siirtyä?

Valmistumisen siirtyminen on mahdollista, jos omaan tutkintoon pakollisena kuuluvan aineen koe jää tekemättä. Tämä olisi tietenkin valitettava tilanne, mutta Tähkä haluaa rauhoitella kokelaita.

– Suomalaisessa koulutuksessa ei ole umpiperiä. Jos kokelas sairastuu, puolen vuoden päästä on jo seuraava mahdollisuus tehdä uusi koe.

Joissakin tilanteissa myös ilmoittautumistietojen muuttaminen on mahdollista.

– Ilmoittautumisen muutosta voi hakea, jos kokelaan ylimääräinen koe voidaan vaihtaa pakolliseksi kokeeksi niin, että hän saa tutkintonsa valmiiksi tänä syksynä.

Ja vaikkei tutkintoa saisi valmiiksi syksyllä, lukiokurssit suorittanut opiskelija voi hakea jatko-opiskelupaikkaa.

– Lukion oppimäärän suorittanut opiskelija on oikeutettu hakemaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulusta, vaikka ylioppilastutkinnon tekisikin myöhemmin.

Mitä jos tilanne koronan osalta pahenee?

YTL seuraa tilannetta tiiviisti terveysviranomaisten kanssa. Jos tilanne pahenee, kokeen uudelleenjärjestely on mahdollista. Poikkeuksellisen järeä keino olisi siirtää tutkintoa tai jonkin sen osaa myöhemmälle. Sitä ei kuitenkaan vielä kannata miettiä.

– Tärkeintä on, että kokelas keskittyy nyt rauhassa kirjoituksiin ja tekee voitavansa pysyäkseen terveenä.

Onko ylioppilaskirjoituksia jouduttu koskaan perumaan?

Jokaisessa tutkintokerrassa on jotakin poikkeustilanteita.Tuoreimmassa muistissa on viime kevät, jolloin reaalikokeita jouduttiin koronaviruksen vuoksi aikaistamaan.

– Vuonna 1940 on kuitenkin tehty suurin uudelleenjärjestely. Talvisodan vuoksi ikäluokka pääsi ylioppilaaksi ilman yo-kirjoituksiin osallistumista, Tähkä kertoo.

Päivitetty 10.9.2020 kello 18:00: Juttu on päivitetty syksyn 2020 tilanteen ja ohjeistusten mukaiseksi. Lisäksi otsikko on vaihdettu ja juttuun lisätty kohdat maskin käytöstä, tavallisesta flunssasta sekä lukioiden varautumisesta koronavirustilanteeseen.

Kommentit

Artikkelit