Hyppää pääsisältöön

Mitä jos sairastun koronaan yo-kirjoitusten aikana?

käsienpesu
käsienpesu Kuva: Pixabay / Martin Slavoljubovski käsienpesu

YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä vastaa Abitreenien kysymyksiin siitä, miten koronavirus vaikuttaa ylioppilaskirjoituksiin tai kokelaaseen.

Mitä jos sairastun koronaan?

Tällä hetkellä YTL:n tiedossa ei ole ainuttakaan koronavirustartunnan saanutta kokelasta. Mikäli siihen kuitenkin sairastuu, opiskelija ei lähtökohtaisesti voi osallistua koepäivään.

– Tällä hetkellä mitätöinti on sairastumistapauksessa paras vaihtoehto. Kokelaan sairastuessa selvitetään tutkinnon suorittamista yhdessä lukion kanssa, Tähkä sanoo.

Voiko koronavirukseen sairastunut tehdä kokeen erillistilassa?

Koronaan sairastuneen on lähes mahdotonta tehdä koetta erillistilassa. Kokelas pitää olla valvottuna koko kokeen ajan, eikä valvojia voi altistaa tartuntariskille.

– Jos kokelaan lähikontakteja on rajattu, kokeen järjestäminen erillisessä tilassa on lähes mahdotonta. Valvojaa tarvitaan erillistilassakin olevan kokelaan lähelle ainakin kokeen aloittamistilanteessa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa.

YTL:n tiedotteessa kerrotaan, että joissakin yksittäisissä tapauksissa kokeen tekemistä erillisessä tilassa voidaan harkita. Päätös riippuu esimerkiksi siitä, millaisia kontakteja sairastuneelle sallitaan.

Voiko koronaan sairastuneen valmistuminen siirtyä?

Valmistumisen siirtyminen on mahdollista, jos omaan tutkintoon pakollisena kuuluvan aineen koe jää tekemättä. Tämä olisi Tähkän mukaan tietenkin valitettava tilanne. Hän haluaa kuitenkin rauhoitella kokelaita.

– Mikään ovi ei senkään takia sulkeutuisi. Jos kokelas sairastuu, puolen vuoden päästä on jo seuraava mahdollisuus tehdä uusi koe.

Ja vaikkei tutkintoa saisi valmiiksi keväällä, lukiokurssit suorittanut opiskelija voi hakea jatko-opiskelupaikkaa.

– Lukion oppimäärän suorittanut opiskelija on oikeutettu hakemaan opiskelupaikkaa, vaikka ylioppilastutkinnon tekisikin myöhemmin.

Voidaanko koronaviruksen vuoksi järjestää lisäkoepäiviä?

Tähkä ei koesalaisuuden vuoksi voi ottaa tähän kantaa, mutta ainakin tällä hetkellä lisäkoepäivien järjestäminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

– Perusperiaate on, että kokelaat tekevät samat kokeet samana päivänä. Tästä poikkeaminen on erittäin hankalaa.

Onko ylioppilaskirjoituksia jouduttu koskaan perumaan?

– Vuonna 1940 on tehty suurin uudelleenjärjestely. Talvisodan vuoksi ikäluokka pääsi ylioppilaaksi ilman yo-kirjoituksiin osallistumista, Tähkä kertoo.

Pienemmät poikkeustilanteet ovat yleisiä.

– Jokaisessa tutkintokerrassa on joitakin poikkeustilanteita. Aikaisempina vuosina esimerkiksi vesirokkoon sairastuneita on joutunut jäämään pois tartuntavaaran takia.

Mitä jos tilanne koronan osalta pahenee?

YTL seuraa tilannetta tiiviisti terveysviranomaisten kanssa. Jos tilanne laajenee, kokeen tai arvostelun uudelleenjärjestely on mahdollista. Poikkeuksellisen järeä keino olisi siirtää tutkintoa tai jonkin sen osaa myöhemmälle.
Tähkä kuitenkin rauhoittelee opiskelijoita.

– Tärkeintä on, että kokelas keskittyy nyt rauhassa kirjoituksiin ja huolehtii huolellisesta käsienpesusta.

Kommentit

Artikkelit