Hyppää pääsisältöön

Popmusiikin miesvalta väistyy antaen tilaa uusille tarinoille – Voimalauluja naisista

Tuuli Saksala ja Laura Korhonen kippistävät naistenpäivän Voimaa!-lähetyksen kunniaksi.
Tuuli Saksala ja Laura Korhonen kippistävät naistenpäivän Voimaa!-lähetyksen kunniaksi. Kuva: Yle, Jani Mikkonen kansainvälinen naistenpäivä,Musiikkikeidas - Tuuli Saksala

Pop- ja rockmusiikissa ääneen ovat perinteisesti päässeet etupäässä miehet. Vaikka naiset ovat toki aina tehneet musiikkia, he ovat helposti jääneet rock-kukkojen jalkoihin. Tästä ajatuksesta lähti muotoutumaan Radio Suomen naistenpäivän suora lähetys Voimaa!, jossa kuullaan voimalauluja naisille ja naisista.

Omat voimalaulusuosikkinsa kertovat ohjelmassa muusikko Maija Vilkkumaa ja sanoittaja Saara Törmä. Molempien musiikissa ja teksteissä tyttöjen ja naisten välinen ystävyys on tärkeä teema. Vilkkumaa kertoo, että hänen laulunsa heijastelevat kokemuksia kaoottisesta maailmasta:

– Naisen ääni on ollut niin pitkään hiljaa popmusiikissa, että sen esiin tuominen on jo sinänsä feministinen teko. Kirjoitan biisejä omasta näkökulmastani, joten sinne tulee aika luontevasti mukaan naisia.

Maija Vilkkumaa katsoo vasemmalle viistosti, pinkki valo taustalla.
Maija Vilkkumaa katsoo vasemmalle viistosti, pinkki valo taustalla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Maija Vilkkumaa

Saara Törmä on yksi tämän hetken tunnetuimmista sanoittajista. Paljon radiossa soiva Kaunis, rietas, onnellinen on Törmän kynästä lähtöisin:

– Nähtyäni Kaija Koon keikan yökerhossa oli heti selvää, millaisen biisin kirjoitamme. Ihmiset olivat aivan villiintyneitä todella riettaasta, mutta karismaattisesta esityksestä.

Saara Törmä katsoo kameraan.
Saara Törmä katsoo kameraan. Kuva: Pietari Purovaara sanoittaja,kansainvälinen naistenpäivä,Saara Törmä

Voimalauluja-lähetyksen toimittavat Laura Korhonen ja Tuuli Saksala. Saksala kertoo, että ohjelmassa soivat laulut, joissa on vahva tarina:

– Juhlimme musiikkia, joka soi ilman nais-etuliitettä. Lähetyksen lopuksi tietysti kilistellään. Ohjelmassa kirjoitamme vaihtoehtoista popmusiikin historiaa antamalla äänen naisille.

Luvassa on esimerkiksi Marianne Faithfullin versio tylsistyneen kotirouvan tarinasta The Ballad of Lucy Jordan. Patti Smithin Gloria lataa puolestaan pöytään tiukat uskonnolliset teesit. Eva Dahlgrenin Titta på mej -kappaleen päähenkilö haluaa itse määritellä, miten häntä katsotaan. Laulu on tehty vastalauseeksi pornoteollisuudelle.

Kappale Aikuinen nainen popmusiikin uudistaja

Paula Koivuniemen Aikuinen nainen on melkein kielletty biisi, se tuntuu kuluneelta, koska sitä on soitettu niin paljon. Tässä ajassa moni ei tule ajatelleeksi, miten radikaali se oli levytysvuotenaan 1982. Aikuinen nainen oli ensimmäisiä biisejä, joissa käsitellään ja jopa juhlitaan naisen ikääntymistä. Samaa perintöä ovat Kaija Koon Kaunis, rietas, onnellinen sekä Erinin Vanha nainen hunningolla, Saksala pohtii.

– Biiseihin liittyy melkoisia tarinoita. Vanha nainen hunningolla -kappaleen ikääntyneen naisen seksuaalisuutta koskeva sanoitus pisti minut pohtimaan asiaa. Arvostan kappaletta todella paljon ja iloitsen, että se on noussut hitiksi, Korhonen sanoo.

Ohjelmaan valitsemistaan lauluista Saksalaa puhuttelevat eniten Carolan Herrojen kanssa pellon laidassa ja Yonan Kesken:

– Samastun Carolaan eniten. Se oli me too -biisi ennen kuin tiedettiin koko kampanjasta mitään. Yona puolestaan kiteyttää laulussaan sen mitä koen olevani ihmisenä – kesken.

Mitkä ovat Maija Vilkkumaan ja Saara Törmän naistenpäiväteemaiset kappalevalinnat? Sen kuulet sunnuntaina 8.3. klo 17.15 alkavassa Radio Suomen suorassa Voimaa!-lähetyksessä ja Yle Areenassa.

Naistenpäiväteemaisia musiikkiohjelmia:

Kaksiosainen Susanna Vainiolan ja Pekka Laineen naistenpäivä-ohjelma:

  • Osallistu päivänokosiltaan!

    Mikä on erikoisin paikka, johon olet nukahtanut?

    Mikä on erikoisin paikka, johon olet nukahtanut, tai josta herännyt? Mikä on salainen nukahtamisaseesi? Kuinka tärkeä osa päivääsi torkut ovat?

  • Osallistu hiustarinoiden iltaan!

    Kerro partureista, kampaamoista tai kotikiharruksista!

    Mikä kampaus tai hiustyyli on jäänyt mieleesi rakkaimpana? Kerro erityisestä parturi-kampaamoreissusta tai itsetehdystä kotivirityksestä!

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi