Hyppää pääsisältöön

Naistenpäivänä Yle Klassisessa soi ainoastaan naisten säveltämää musiikkia

Kolme naissäveltäjää; Hidlegard von Bingen - Clara Schumann - Kaija Saariaho
Kolme naissäveltäjää; Hidlegard von Bingen - Clara Schumann - Kaija Saariaho klassinen musiikki

Naistenpäivän kunniaksi Yle Klassisessa soi vain ja ainoastaan naisten säveltämä musiikki, aamuseitsemästä keskiyöhön asti. Päivän aikana kuullaan laaja kirjo eri aikakausien naissäveltäjiä, aina Hildegard von Bingenistä Kaija Saariahoon saakka.

"Päivän ohjelmiston suunnittelu oli haastava mutta samalla erittäin antoisa projekti. Vaikka historia on ajoittain unohtanut tai vaientanut säveltävät naisensa, ovat naiset säveltäneet läpi historian, yhteiskunnan mielipiteistä huolimatta. Yleisradion laajasta äänilevystöstä koottu naistenpäivän ohjelmisto on kattava läpileikkaus länsimaisen taidemusiikin historiasta, naissäveltäjien näkökulmasta katsottuna", kertoo Yle Klassisen toimittaja Annina Aho.

Kuuntele Yle Klassista Areenasta!

 • Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

 • Yliannos hiljaista ja kaunista

  Levyarvostelu

  Brittiläisen yhtyelaulun kiiltävin kärki Voces8 on vuosien mittaan levyttänyt erittäin paljon erittäin kaunista ja hiljaista kuoromusiikkia. Kahdeksikon uusi julkaisu After Silence sisältää kuitenkin peräti tuplalevyn verran sitä itseään, mikä on haaste. Levy ei erotu kauniiden ja hiljaisten kuorolevyjen paljoudesta, eivätkä sen kappaleet erotu toisistaan. Kenties se on tarkoituskin.

 • Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

  Levyarvostelu

  Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

 • Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua