Hyppää pääsisältöön

Naistenpäivänä Yle Klassisessa soi ainoastaan naisten säveltämää musiikkia

Kolme naissäveltäjää; Hidlegard von Bingen - Clara Schumann - Kaija Saariaho
Kolme naissäveltäjää; Hidlegard von Bingen - Clara Schumann - Kaija Saariaho klassinen musiikki

Naistenpäivän kunniaksi Yle Klassisessa soi vain ja ainoastaan naisten säveltämä musiikki, aamuseitsemästä keskiyöhön asti. Päivän aikana kuullaan laaja kirjo eri aikakausien naissäveltäjiä, aina Hildegard von Bingenistä Kaija Saariahoon saakka.

"Päivän ohjelmiston suunnittelu oli haastava mutta samalla erittäin antoisa projekti. Vaikka historia on ajoittain unohtanut tai vaientanut säveltävät naisensa, ovat naiset säveltäneet läpi historian, yhteiskunnan mielipiteistä huolimatta. Yleisradion laajasta äänilevystöstä koottu naistenpäivän ohjelmisto on kattava läpileikkaus länsimaisen taidemusiikin historiasta, naissäveltäjien näkökulmasta katsottuna", kertoo Yle Klassisen toimittaja Annina Aho.

Kuuntele Yle Klassista Areenasta!

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua