Hyppää pääsisältöön

Seksittömät: “Vaikka olenkin flanellipaitainen cis-heteromies, normien kalisteleminen on aina kiinnostanut etenkin taiteessa.”

Tuomas Skopa Seksittömät-radioesseen teoskuvassa
Tuomas Skopaa kiinnostaa, miksi 1% ei rakastele koskaan elämänsä aikana Kuva: Tuomas Skopa Tuomas Skopa Seksittömät-radioesseen teoskuvassa seksi,seksuaalisuus,selibaatti,Selibaatti,Tahdonvastainen selibaatti,Radiogalleria

Seksittömät-radioessee avaa muuttuvaa normia tutkivan Säröääniä-teoskokonaisuuden. Musiikkituottaja Tuomas Skopa valaisee näkökulmatekstissään seksittömyyden vaiettuja lähtökohtia sekä teoksen äänellisiä vaiheita.

Seksi ja etenkin seksittömyys ovat kiusallisia aiheita. Etsiessämme haastateltavia ohjelmaan huomasimme, että harva oli kiinnostunut avaamaan kokemuksiaan. Yllättäen myös tiedeyhteisölle lähetetyt sähköpostit jäivät vastaamatta.

Aseksuaalisuus on samanlaisessa asemassa kuin homoseksuaalisuus muutama vuosikymmen takaperin. Sitä ei juuri mainita mediassa. Tuleeko mieleen yhtään elokuvaa, jonka päähahmo on aseksuaali? Seksuaalivähemmistöön kuuluva Lotta Laajalahti jakoi ajatuksiaan aseksuaalisuudesta.

Seksittömyydellä on muitakin ilmenemismuotoja. Siinä missä luostarit sulkivat minulta ovensa, Krishna-liike toivotti tervetulleeksi sunnuntaijuhlaansa. Munkkioppilas Kalpapadapa Dasa kertoi siveyslupauksestaan ja mantrasta urun säestyksellä.

Seksistä pidättäytyminen ei ole aina vapaaehtoista. Elliot Rodger kirjoitti manifestin ja teki massamurhan.
Elliot Rodgeria pidetään incel-liikkeen guruna (eng. involuntary celibacy), joka on pääasiassa valkoisten nuorten miesten alakulttuuri, jonka foorumeilla puretaan avoimesti seksittömyyden aiheuttamaa turhautumista. Liikehdintä on voimakkainta Yhdysvalloissa ja siihen liittyy naisvihaa ja äärioikeistolaisuutta. Jaakko Keson YouTube-videota on lainattu teoksessa.

Sanakirjan mukaan seksuaalisuus on eläimen käyttäytymismuoto, joka aiheuttaa siinä seksuaalisen halun ja ohjaa sitä parittelemaan. Seksuaalisuus on monimuotoinen ja elävä käsite, ja pohdimme psykoterapeutti Jussi Nissisen kanssa sen useita eri olemuspuolia. Seksittömyyttä on vaikea käsitellä, ilman että sivutaan myös seksiä.

Muistelen keskellä kaatosadetta omaa heräämistäni halujen maailmaan – lapsuuden pippelileikkejä ja ensimmäistä kielisuudelmaa. Vaikka olenkin tavallinen valkoinen flanellipaitainen cis-heteromies, normien kalisteleminen on aina kiinnostanut etenkin taiteessa. Esimerkiksi huono maku on lähellä sydäntäni ja myös virheissä on rujoa kauneutta.

Seksittömät-radioesseen käsikirjoitusta on tehty assosioimalla vapaasti ääneen, ja musiikki on täysin improvisoitua.
Sydän, sydän-yhtye lähti studioon valmistautumattomana ja turautti kovalevylle 93 minuuttia materiaalia. Eräässä otossa oli pohjana neliosaisen sinfonian tempokartta ja käytössä kasa soittimia, jotka eivät olleet kunnolla hallussa. Musiikki on optimistinen laji siinä mielessä, että sattumanvarainen nuotti on 58,3 prosentin todennäköisyydellä skaalassa. Jostain syystä kertoimet tuntuvat olevan pienemmät Sydäreillä. Saimme siis talteen roppakaupalla laadullista dynamiikkaa. Joskus on tarpeen laittaa huono osa ennen hyvää ihan vain dramaturgian muhevoittamiseksi.

Kohdatessani vaikuttavan teoksen tuntuu kuin se olisi syntynyt itsestään ja ollut aina olemassa. Se on kuitenkin harhaa, sillä luova työ koostuu pitkästä valintojen ketjusta, jonka aikana tekijän tunnemittari värähtelee vankan itsevarmuuden ja syvän häpeän välillä. Ainakin itselläni.

Seksittömissä halusin tuoda esille tuota jatkuvaa valintojen kyseenalaistamista ja toisaalta häpeilemätöntä ylpeyttä. Pidin mikrofonia alati valmiudessa ja tallensin ajatukset tuoreeltaan ja keskeneräisinä. Kurkusta lähtevä ääni monistui ja alkoi väitellä keskenään. Ristiriitaisuudesta voi tehdä voimavaran.

Mikä on normaalia ja onko sillä edes merkitystä? Normeja saa ja kannattaa rikkoa. Niiden alta voi löytyä hyvää kaluamatonta pöheikköä.

Teksti: Tuomas Skopa

Tekijätiedot
Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Asiantuntija: Jussi Nissinen
Musiikki: Sydän, sydän
Tuottaja: Eerik Purdon/Artlab
Julkaisutuottaja: Tehilah Auramo/SkogStudio
Kuraattori: Suvi Tuuli Kataja
Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria