Hyppää pääsisältöön

Skavabölen pojat kasvoivat sukupolvensa kokovartalokuviksi – näytelmän sisältö säilyi tuoreen koskettavana myös elokuvassa

Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila Zaida Bergrothin elokuvassa Skavabölen pojat (2009).
Skavabölen pojat: Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila. Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila Zaida Bergrothin elokuvassa Skavabölen pojat (2009). Kuva: Yle Kuvapalvelu Zaida Bergroth,Skavabölen pojat,Ilmari Järvenpää,Onni Tommila

Zaida Bergrothin esikoisohjaus tarttui 1990-luvun kulttinäytelmään, joka kuvaa yhden sukupolven kasvua aikuiseksi.

Antti Raivion Q-teatterille kirjoittama Skavabolen pojat -näytelmä sai ensi-iltansa 11.3.1991, ja se nousi nopeasti kulttimaineeseen. Näytelmä oli täsmäiskuna suunnattu valmistumisaikansa nuorille aikuisille, jotka olivat viettäneet lapsuuttaan 1970-luvun ruskean ja oranssin sävyisissä ympäristöissä. Nokkela ja omintakeinen dialogi herätti aikakauden nostalgiset kliseet henkiin ja näytti lapsuusvuosista niin hehkun kuin harmaudenkin.

Näytelmän aikatasoissa käydään myös 1980-luvulla, jolloin veljekset ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, Evert 16-vuotias ja Rupert juuri armeijasta palannut. Teksti tarjoaa yhden sukupolven kasvusta kattavan kokovartalokuvan ilman siirappista sentimentaalisuutta.

Lyhytelokuvillaan mainetta niittänyt Zaida Bergroth otti Raivion näytelmän esikoiselokuvansa aiheeksi, ja elokuva valmistui vuonna 2009. Historian kerroksia 1970-luvun lasten kasvutarinaan oli siis ehtinyt tulla jo lukuisten vuosirenkaiden verran enemmän.

Bergroth on pitäytynyt alkuperäistekstissä ja säilyttänyt ilmaisun nokkeluuden ja rentouden.

Toinen ei saa kuolla ennen toista. Eikä valehdella.

Skavabölen pojat on tarina perheen hajoamisesta. Veljekset Rupert ja Evert vannovat elämänpituisen verivalasta: ”Toinen ei saa kuolla ennen toista. Eikä valehdella. Eikä jättää toista pulaan. Muuten joutuu maksamaan miljoonan tai enemmän. Koko elämänsä ajan.”

Heidän lapsuutensa täyttyy turvallisista pihaseikkailuista, kunnes toinen veljistä löytää isän piilottaman kirjeen, joka järkyttää perheen tasapainon lopullisesti.

Näytelmän sisältö veljeksistä, jotka joutuvat vanhempien kriisiytyessä kasvattamaan itse itsensä, on säilynyt tuoreen koskettavana. Kerronta suodattuu tragikoomisen muistelun läpi, ja huumori on välillä hyvinkin mustaa.

Muistojen kultaama 1970-luku onkin täynnä tunkkaisia asenteita ja tupakansavua, eikä 1980-lukukaan näytä vapautuneen modernilta.

Lauri Tilkanen ja Iiro Panula Zaida Bergrothin elokuvassa Skvabölen pojat (2009).
Lauri Tilkanen ja Iiro Järvenpää ovat Rupert ja Evert aikuisuuden kynnyksellä. Lauri Tilkanen ja Iiro Panula Zaida Bergrothin elokuvassa Skvabölen pojat (2009). Kuva: Yle Kuvapalvelu Zaida Bergroth,Skavabölen pojat,Lauri Tilkanen,Iiro Panula

Nuoria veljeksiä esittävät Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila, aikuisempina poikina nähdään Lauri Tilkanen ja Iiro Panula. Perheen äidin roolissa on Leea Klemola ja isänä Martti Suosalo. Muissa rooleissa näyttelevät Elina Knihtilä ja Tommi Korpela.

Elokuva noteerattiin merkittävillä elokuvapalkinnoilla: Zaida Bergroth, Antti Raivio ja Jan Forsström saivat Jussin parhaasta käsikirjoituksesa ja Janne Laine äänisuunnittelusta. Busanin elokuvafestivaaleilla Etelä-Koreassa elokuva huomioitiin sarjansa pääpalkinnolla.

  • Skavabölen pojat, Suomi 2009. Rooleissa Ilmari Järvenpää, Onni Tommila, Lauri Tilkanen, Iiro Panula, Leea Klemola, Martti Suosalo, Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Käsikirjoitus Zaida Bergroth, Antti Raivio ja Jan Forsström. Ohjaus Zaida Bergroth. Tuotanto Juonifilmi Oy.

Skavabölen pojat esitetään Teemalla osana Naisten maaliskuuta 17.3.2020 klo 22.10. Areenassa se on katsottavissa 6 päivää. Elokuvan alkukuvana nähdään Zaida Bergrothin lyhytelokuva Veera.

Ylen Naisten maaliskuun ohjelmisto Areenassa löytyy kootusti täältä yle.fi/naistenmaaliskuu

Naisten maaliskuun tunnuskuva: naisen käsi pitelee kaitafilmikameraa.
Naisten maaliskuun tunnuskuva: naisen käsi pitelee kaitafilmikameraa. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Naisten maaliskuu

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa