Hyppää pääsisältöön

Miten varautua uusiin tehtävätyyppeihin? Lue englanninopettajan vinkit yo-kokeeseen valmistautumiseen

kirja ja silmälasit
kirja ja silmälasit Kuva: Unsplash Abitreenit

Mitä kielioppiasioita kannattaa kerrata? Mitä kirjoitelman tekemisessä kannattaa huomioida? Helsingin suomalaisen yhteiskoulun englanninopettaja Marcus Ellonen jakoi Abitreeneille neuvot englannin yo-kokeeseen valmistautumiseen.

1. Mikään ei ole turhaa

Ihan ensiksi Marcus korostaa, että englannin yo-kokeisiin ei voi valmistautua väärin. Lukion opetussuunnitelma on niin laaja, että sen perusteella melkein minkä tahansa aihepiirin esiintyminen yo-kokeessa on mahdollista. Kokeessa esiintyvien tekstien aiheet ovat vuosien saatossa käsitelleet niin simpukankasvatusta Ranskassa kuin Rio de Janeiron ongelmia sähköntuottamisessa.

– Ympäristöaiheiset tekstit ovat perinteisesti olleet yo-kokeessa keskeisessä roolissa, joten ympäristö- ja luontosanasto on hyvä olla hallussa, Marcus vinkkaa.

Englannin yo-kokeeseen voikin valmistautua yksinkertaisesti käyttämällä kieltä. Tee kaikkea, mitä muutenkin teet, mutta englanniksi. Katso suosikkisarjasi jakso ensin englanninkielisillä teksteillä ja sitten ilman tekstejä ja etsi laulujen sanat netistä ja laula mukana.

Lue ja katso uutisia englanniksi, esimerkiksi CNN:ltä tai BBC:ltä. Yritä samalla miettiä, pystytkö ymmärtämään mistä uutinen kertoo ja mitä siinä sanotaan, vaikka et ymmärrä kaikkia sanoja tai ilmaisuja. Usein yo-kokeessa kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeämpää kuin jokaisen sanan ymmärtäminen.

2. Uusiin tehtävätyyppeihin ei voi valmistautua

Yksi englannin yo-kokeessa monia jännittävä asia on uudet tehtävätyypit, joihin ei voi valmistautua. Sähköisten kokeiden aikana lähes jokaisessa kokeessa on ollut mukana jokin uusi tehtävätyyppi.

Jos sellainen tulee vastaan, keskity lukemaan tehtävänanto erityisen huolellisesti. Marcus sanoo, että yo-kokeissa menetetään paljon pisteitä sen takia, ettei koetilanteessa olla oltu skarppina ohjeistuksen kanssa.

– Kannattaa huomioida, että jos joku kohta tuntuu hankalalta, siellä on 20 000 muuta tekemässä samaa koetta ja todennäköisesti se tuntuu silloin monesta muustakin hankalalta.

3. Katso omat vanhat kirjoitelmat läpi

Marcuksen mukaan suoran kieliopin merkitys on hieman vähentynyt yo-kokeissa viime aikoina. Vaikka ei ole olemassa sellaista kielioppiasiaa, jota kokeessa aina kysyttäisiin, esimerkiksi relatiivipronominit ja genetiivin monikko ovat kokeen kestosuosikkeja. Kielioppia testataan erityisesti kirjoitelmissa ja rakenneosiossa.

Kokeeseen valmistautuessa kannattaakin kerrata juuri niitä asioita, jotka on huomannut itselle hankaliksi. Jos sinulla on tallella omia vanhoja kirjoitelmia, katso löytyykö niistä toistuvia virheitä.

– Joillain saattaa olla, että kielioppi on kivasti hallinnassa, mutta prepositiot tai artikkelit menevät aina väärin. Jos verbien perusaikamuotojen kanssa on ongelmaa, se kannattaa laittaa kuntoon.

4. Hyödynnä sähköiset alustat

Koska yo-koe on sähköinen, sähköinen materiaali on Marcuksen mielestä paras tapa harjoitella. Esimerkiksi prepositioiden kertaamiseen hän suosittelee Quizletia. Sieltä löytyy pelillisiä alustoja, joilla voi treenata vähän hauskemmin kuin lukemalla kirjasta.

Sanastojen, kieliopin sekä kuuntelu- ja luetunymmärtämisharjoitusten lisäksi myös kokeen rakenteeseen ja erilaisiin tehtävätyyppeihin perehtyminen on hyvä idea, vaikka tehtävätyypit saattavatkin jonkin verran vaihdella kokeesta toiseen. Aiempia yo-kokeita löydät Abitreenien sivuilta.

5. Treenaa kaverin kanssa

Esimerkiksi aikamuotojen treenaamiseen Marcus suosittelee pyytämään kaverin tai vaikka vanhemman mukaan. Kielioppikirjoista löytyviä tehtäviä on hyödyllisempää tehdä yhdessä toisen kanssa,

– Suullinen harjoittelu ja puhuminen on se paras tapa saada muistijälkiä syntymään aivoihin. Kielihän on lähtökohtaisesti tiedonvälitystä ihmisten välillä, Marcus sanoo.

– Tehkää sähköisiä tehtäviä ja yo-kokeita ja miettikää yhdessä mikä vastaus tai monivalinta on oikein ja miksi. Kaksi päätä muistaa ja hahmottaa asioita paremmin kuin yksi. Kaverin kanssa opiskelu on myös hauskempaa!

6. Valmistaudu kirjoitelmaan

Marcus kertoo, että kokelaiden kirjoitelmat pitenevät ja kirjoitusvirheiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Jos tekstit rönsyilevät tai ovat liian pitkiä, niitä ei ole suunniteltu tarpeeksi. Kirjoitelman rakennetta kannattaakin suunnitella ennen kuin lähtee kirjoittamaan ja lopuksi lukea teksti huolellisesti läpi.

– Päivittäisessä sähköisessä viestinnässä kirjoitetaan nopeasti eikä ole niin väliä, menevätkö merkit kohdalleen tai tuleeko lauseista kovin järkeviä. Se ei kuitenkaan saisi vaikuttaa kirjoittamiseen yo-kokeessa.

7. Nuku hyvin

Marcus sanoo, että monelle kaikkein vaikeinta on ottaa rennosti, olla riittävän rauhallinen ja uskoa siihen, että kyllä se suttaantuu. Sen sijaan että viimeisenä iltana pänttäisi prepositioita, tärkeämpää on nukkua hyvin.

– Riittävä uni, ulkoilu ja itsestään huolehtiminen ovat usein jopa tärkeämpiä asioita kuin kirjan kanssa pänttääminen, sillä väsynyt opiskelija antaa kokeessa väsyneitä vastauksia, Marcus sanoo.

– Omasta jaksamisestaan on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ja jutella kotona tai koulussa jos tuntuu, että valmistautuminen takkuaa tai työmäärä alkaa tuntua ylivoimaiselta. Hankaluuksiin on tarjolla apua ja mitä aikaisemmin sitä pyytää, sitä parempi lopputulos.

Artikkelit