Hyppää pääsisältöön

Prisma: Koira ja ihminen – rakas lemmikki on älykäs ja uskollinen apulainen

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.
Michael on hoitanut Roxy-koiraa vankilassa kolmen vuoden ajan. Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta. Yle TV1,Prisma: koira ja ihminen

TV1 keskiviikkona 11.3.2020 klo 19.00 - 19.55. uusinta lauantaina 14.3. klo 13.50 ja maanantaina 16.3. klo 23.05, Areenassa

Yhdysvaltain Atlantassa Gwinnettin piirikunnan vankilassa on käynnistetty erikoishanke. Vangit ottavat väliaikaisesti hoitoonsa koiria läheisestä koiratarhasta. Vangit huolehtivat koirista ja kouluttavat niitä kunnes niille löytyy uusi koti.

Michael Pomroy on hoitanut sekarotuista Roxy-koiraa kolmen vuoden ajan. ”Joskus en jaksa jutella muiden kanssa, mutta koiran seura kelpaa aina. Koira on luonani ja hyväksyy minut ehdoitta”, Michael miettii.

Kaikki vankilan koirat ovat peräisin paikallisesta löytöeläintalosta. Vuonna 2010 alkaneen vankilakoirahankkeen isä on seriffi Brad Daugherty. Seriffi valitsee vangeille koiria, joita uhkaa lopettaminen ellei niille löydy nopeasti uutta kotia. ”Moni vangeista ei ole koskaan saanut rakkautta eikä kunnioitusta. Koirat rakastavat ja tarvitsevat heitä. Näillä vankiosastoilla esiintyy todella harvoin käytöshäiriöitä”, Daugherty kertoo.

Saksalainen dokumentti Koira ja ihminen selvittää, miksi koirat ja ihmiset ymmärtävät toisiaan niin poikkeuksellisella tavalla.

Dokumentti koiran ja ihmisen ainutlaatuisesta ystävyydestä.
Professori John Pilleyn bordercollie Chaser tunnetaan maailman älykkäimpänä koirana. Dokumentti koiran ja ihmisen ainutlaatuisesta ystävyydestä. Yle TV1,Prisma: koira ja ihminen

Dokumentissa tavataan parivaljakko ja tieteellinen sensaario psykologian professori John Pilleyn sekä Chaser. Kuuluisa bordercollie tunnetaan maailman älykkäimpänä koirana. Mestarikoira on oppinut tunnistamaan nimeltä yli tuhat esinettä.

Ohjelmassa seurataan myös vetokoirien, paimenkoirien ja jälkikoirien työskentelyä.

Ihminen ja koira solmivat tuhansia vuosia sitten tunnesiteen, joka on kestänyt tähän päivään saakka. Koiran kyky lukea ihmistä ja viestiä tekee siitä eläimenä ainutlaatuisen.

Ilmiömäisten aistiensa ansiosta koirat ovat ihmiselle loistavia työtovereita. Tarkalla hajuaistillaan koira voi havaita alkuvaiheessa olevia sairauksia. Tutkijoiden mielestä koirat ovat vaikuttaneet myös ihmisen sosiaaliseen kehitykseen.

Koira on ystävyyden ja uskollisuuden symboli, mutta mikä on koiran ja ihmisen ystävyyden salaisuus? Miksi koirat ovat niin uskollisia, että ne seuraavat meitä vaikka maailman ääriin? Miten ainutlaatuinen rooli koirilla on yhteiskunnassamme?

Dogs & Us. Ohjaus: Ute de Groot. Tuotanto: Leonardo Film/WDR/Arte, Saksa, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.