Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Tähtisopraano Helena Juntusen agenttitarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros sopraano Helena Juntusesta.
Lassi Rajamaan piirros Helena Juntusesta Sebastian Fagerlundin Syyssonaatissa Kansallisoopperassa 2018. Lassi Rajamaan piirros sopraano Helena Juntusesta. Kuva: Lassi Rajamaa Helena Juntunen

Sopraano Helena Juntusen laulajanura lähti todelliseen nousukiitoon 2000-luvun lopulla, kun tunnettu kansainvälinen agentuuri ryhtyi järjestämään hänen keikkojaan. Viisi vuotta myöhemmin agentti ilmoitti yllättäen päättävänsä sopimuksen.

Helmikuussa 2019 Giacomo Puccinin La bohème sai ensi-iltansa Tampereen Oopperassa. Mimin roolissa Helena Juntunen lauloi hivelevän kauniisti, niin että kyyneleet nousivat arvostelijan silmiin.

– Puccinin tunnekylläinen, dramaattinen musiikki saa vuosien saatossa kansainväliseen tähtikaartiin nousseesta sopraanosta ansaitsemansa, herkän, puhtaasti ja linjakkaasti laulavan tulkitsijan. Esitys on upeasti laulaneen sopraano Helena Juntusen juhlaa. Lähes sensaatiomaisen upeasti hän hemmotteli yleisöä Mimin traagisessa roolissa, Siskotuulikki Toijonen kirjoitti Kansan Uutisissa.

Helena Juntunen ja Franco Pomponi Suomen Kansallisoopperan Hoffmanin kertomuksissa 2018.
Helena Juntunen ja Franco Pomponi Offenbachin Hoffmanin kertomuksissa Kansallisoopperassa 2018. Helena Juntunen ja Franco Pomponi Suomen Kansallisoopperan Hoffmanin kertomuksissa 2018. Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2018 Helena Juntunen

Kiimingin tyttö lumoutuu teatterista

Helena Juntunen syntyi Oulussa 9. maaliskuuta 1976. Perhe muutti varhain Oulun naapuriin Kiiminkiin, ja niin Helenasta tuli kiiminkiläinen.

Helena oli 7-vuotias, kun hän näki Oulun kaupunginteatterissa Emmerich Kálmánin Mustalaisruhtinattaren. Tyttö ihastui operettiin niin, että kävi katsomassa esityksen kolme kertaa.

Kymmenenvuotiaana Helena teki ensimmäisen teatteriroolinsa. Oulun kaupunginteatterissa esitettiin Heinrich Mannin romaaniin perustuva näytelmä Sininen enkeli. Josef von Sternbergin 1930 ohjaamassa samannimisessä elokuvassa kabareelaulajatar Lola-Lolaa esitti Marlene Dietrich. Oulussa Helena näytteli kabareelaulajattaren tytärtä.

Laulu voittaa teatterin

Helena ehti olla Oulun kaupunginteatterissa viidessä näytelmässä.

– Sitten laulu vei jo niin kovasti, etten oikeastaan enää voinut jatkaa teatterin tekemistä, sopraano on muistellut myöhemmin.

Vuonna 1991 oopperalaulaja Airi Tokola palasi Wienistä kotiseudulleen ja ryhtyi Oulun konservatorion laulunopettajaksi. Kun Airista tuli 15-vuotiaan Helenan opettaja, laulaminen muuttui vakavaksi.

– Airi aloitti kanssani aivan alusta ja jaksoi tehdä pitkän ja tehokkaan alkutyön, eikä sen jälkeen ollut vaikea arvata, miksi sormi osoitti oopperaa: oopperassahan yhdistyy kaikki, laulaminen ja näytteleminen.

Vuonna 1996 Helena siirtyi jatkamaan lauluopintojaan Sibelius-Akatemiaan - Airi Tokolan oman opettajan - Anita Välkin johdolla.

Oopperalualaja ja pedagogi Anita Välkki, nuori Helena ja oopperalaulaja ja pedagogi Airi Tokola.
Helena Juntunen ja opettajansa Anita Välkki ja Airi Tokola. Oopperalualaja ja pedagogi Anita Välkki, nuori Helena ja oopperalaulaja ja pedagogi Airi Tokola. Kuva: Helena Juntusen kotialbumi Helena Juntunen,Anita Välkki,airi tokola

Kansainvälinen ura alkaa

Kesällä 2000 Helena Juntunen voitti Savonlinnassa Timo Mustakallio – laulukilpailun. Loppiaisena 2002 hän vei voiton Lappeenrannan laulukilpailun naistensarjassa.

Kesällä 2002 hän teki läpimurtonsa oopperalaulajana Savonlinnan Oopperajuhlilla Gounod’n Faustin Margaretana.

Seuraavana vuonna käynnistyi Helena Juntusen kansainvälinen ura. Amerikkalaisen agenttinsa kautta hänet kiinnitettiin päärooleihin muun muassa Wienissä, Aix-en-Provencessa, Brysselin La Monnaie'ssa, Flaamin oopperassa, Luxemburgissa ja Japanissa. Oopperatalojen lisäksi hän debytoi New Yorkin Carnegie Hallissa lokakuussa 2003.

Vuonna 2006 Helena Juntuselle myönnettiin Karita Mattila – palkinto.

Agentti ryhtyy järjestelemään keikkoja

Vuosikymmenen lopulla kansainvälistä uraa luovasta suomalaissopraanosta kiinnostui vuorostaan HarrisonParrott, yksi klassisen maailman arvostetuimmista agentuureista. Brittiagentti ryhtyi seuraavaksi hoitamaan Helena Juntusen kansainvälistä keikkakalenteria ja markkinoimaan laulajaa oopperataloille ja orkestereille.

HarrisonParrotin ”tallissa” Helena Juntusen ura lähti todelliseen nousukiitoon. HP:n vaikutusvaltaa musiikkimaailmassa kuvastaa muun muassa, että tämän agentin taiteilijana saattoi päästä esimerkiksi Berliinin filharmonikkojen solistiksi ilman koelaulua.

Helena Juntunen, sopraano
Brittiagentti HarrisonParrotin ”tallissa” Helena Juntusen ura lähti todelliseen nousukiitoon. Helena Juntunen, sopraano Kuva: Heikki Tuuli Helena Juntunen

Kim, Mimi ja Topi

Vuonna 2012 samaan aikaan kansainvälisen laulajanuran kanssa sopraanon yksityiselämä mullistui. Helena ja Kansallisoopperan näyttämökoordinaattori Kim Juntunen rakastuivat.

Vain muutaman kuukauden seurusteltuaan pariskunta hankki Siuntiosta Furuskogin pientilan. Helena oli asunut Helsingissä 15 vuotta, muttei ollut tuntenut oloaan kotoisaksi, vaan oli ollut koko ajan virallisesti kirjoilla kotiseudullaan Kiimingissä. Siuntioon hän kotiutui nopeasti.

– Myöskään taloasiassa ei aikailtu. Ihastuttiin oitis ja otettiin sitten ensimmäinen talo, johon satuttiin, sopraano on kertonut nopeasti edenneestä romanssistaan ja 100-vuotiaasta mansardikattoisesta talostaan.

Vuonna 2013 syntyi perheen esikoistytär Mimi, joka sai nimensä La bohemen sankarittaren mukaan. Kaksi vuotta myöhemmin Mimi sai pikkuveljen, joka sai Aulis Sallisen Punaisen viivan sankarin mukaan nimekseen Topi.

Agentti ottaa eron

Helena Juntunen ehti olla HarrisonParrottin taiteilijana viisi vuotta, kunnes agentti vuonna 2014 yllättäen ilmoitti sähköpostilla sopimuksen päättymisestä.

Laulaja kertoi syksyllä 2019 julkisuudessa kovasta kokemuksestaan.

– Olo oli kuin äkillisessä erotilanteessa. Tunteet vaihtelivat itsesäälistä raivoon ja täydellisestä lamaannuksesta syyllisten etsimiseen.

Jälkeenpäin Juntunen on ajatellut, että HP:n laajennettua agenttiverkostoaan mukaan oli otettu paljon uusia laulajia. Lopulta laulajat oli laitettu ranking-listalle.

Tunnetun kansainvälisen agentin menettäminen ei ollut vaikuttamatta Helena Juntusen uraan, sillä agenteilla on paljon vaikutusvaltaa.

– HarrisonParrottin artistina minulla oli vuosittain kymmenkunta orkesterikonserttia saman agentuurin kapellimestareiden kanssa. Nyt kun yhteistyö on päättynyt, minulla on ollut ulkomailla nolla keikkaa HP:n kapellimestarien kanssa, Juntunen laskeskeli.

Helena Juntunen ja Olafur Sigurdarson Bergin Wozzeckissa Kansallisoopperassa 2019.
Olafur Sigurdsarson ja Helena Juntunen Alban Bergin Wozzeckissa Kansallisoopperassa 2019. Helena Juntunen ja Olafur Sigurdarson Bergin Wozzeckissa Kansallisoopperassa 2019. Kuva: Stefan Bremer / Suomen kansallisooppera Helena Juntunen

Ura jatkuu maailmalla ja Suomessa

Vaikka sopimuksen päättyminen agentuurin kanssa on merkinnyt Helena Juntuselle esiintymismahdollisuuksien heikentymistä, kiinnostavia solistitehtäviä ja oopperarooleja on riittänyt. Sellaisia ovat esim. Korngoldin Die Tote Stadtin Marietta Baselissa, Straussin Salomen nimirooli Strasbourgissa, Straussin Elektra Rijekan oopperassa Kroatiassa, Janáčekin Katja Kabanovan nimiroolin Lorrainen oopperassa Ranskassa.

Juntunen on kiittänyt muun muassa sellaisia oopperoita kuin Bergin Wozzeck, Korngoldin Die Tote Stadt ja von Zemlinskyn Der Zwerg:

– Nämä oopperat ovat hyvää draamaa. Niissä asiat tapahtuvat hyvän teatteridraaman tempossa, mistä tykkään kovasti.

Helena Juntunen Sebastian Fagerlundin Syyssonaatissa Kansallisoopperassa 2019.
Helena Juntunen sairaan tyttären roolissa Sebastian Fagerlundin Syyssonaatissa Kansallisoopperassa 2019. Helena Juntunen Sebastian Fagerlundin Syyssonaatissa Kansallisoopperassa 2019. Kuva: Photo © Sakari Viika Helena Juntunen

Suomessa Helena Juntunen on nähty muun muassa Kansallisoopperassa Sebastian Fagerlundin Syyssonaatissa ja Bergin Wozzeckissa sekä Hämeenkyrössä Seppo Pohjolan Sillanpää-oopperassa.

Keväällä 2020 Helena Juntunen laulaa jälleen Bergin Wozzeckin Marien Karlsruhen oopperassa ja kesällä hän palaa Savonlinnaan Karol Szymanowskin oopperaharvinaisuuden Kuningas Rogerin Roxanan roolissa.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Alasuutari, Päivi: Mitä kuuluu, Helena Juntunen? Kaleva 20.11.2017.
Henriksson, Katri & Korhonen, Laura & Saulo, Sandra: Sopraano Helena Juntunen: "Lisää teatteria oopperalavoille!". Yle klassinen, Musiikin voima 27.11.2017.
Kotisivut: Helena Juntunen.
Mattila, Mattias: Näin kansainväliset agentuurit käyttävät valtaa Suomen klassisessa musiikissa – suurimpien orkesterien ylikapellimestarit samalla brittiagentuurilla. Yle Uutiset 5.11.2019.
Operabase: Helena Juntunen, sopraano.
Pekkarinen, Susanna Pekkarinen: Savonlinnan oopperajuhlat julkistaa tähtiään: rooleissa esimerkiksi Waltteri Torikka, Helena Juntunen ja Marjukka Tepponen. Yle Uutiset 22.10.2019.
Toijonen, Siskotuulikki: Hivelevän kauniisti laulava Helena Juntunen Miminä saa kyyneliin La Bohèmessa. Kansan Uutiset 12.2.2019.
Toivonen, Hannu: Rakkaus iski oopperalavalla: Helena ja Kim Juntusen avioliiton sinetöi vaimon itkuvirsi! Seura 29.7.2016.
Toivonen, Japis: Joulun tähtikonsertissa Helena Juntunen. Levi nyt 18.12.2018.
Wikipedia: Helena Juntunen.

Katso ja kuuntele
Sibelius, Jean (säv.) & Runeberg, Johan Ludvig (san.): Flickan kom ifrån sin älsklings möte. Turun filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam & sol. Helena Juntunen, sopraano. Satavuotias Suomi juhlii Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turun Logomossa 18.10.2017.

Sallinen, Aulis (säv.) & Haavikko, Paavo (san.): Neljä laulua oopperasta Ratsumies 4. Ei mikään virta. Turun filharmoninen orkesteri, joht.Leif Segerstan & sol. Helena Juntunen, sopraano. Satavuotias Suomi juhlii Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turun Logomossa 18.10.2017.

Gluck, Christoph Willibald: Orfeo ed Euridice, ooppera. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Fabio Biondi, solistit Caitlin Hulcup, mezzosopraano (Orfeo), Helena Juntunen, sopraano (Eurydike), Tuuli Lindeberg, sopraano (Amor), sekä Helsingin kamarikuoro, valmennus Tatu Erkkilä. RSO Musiikkitalossa 30.10.2019.

Schumann, Robert: Kohtauksia Goethen Faustista. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solisteina mm. Soile Isokoski, Arttu Kataja, Helena Juntunen, Markus Suihkonen & Maximilian Schmitt, sekä Tapiolan Kamarikuoro, Emo Ensemble & Cantores Minores. Rooleissa mm. Hannu Kivioja, Sanna-Kaisa Palo, Alise Polacenko sekä Miro Lopperi. Konsertin ohjaus: Jussi Nikkilä. Helsingin Juhlaviikot Merikaapelihallissa 22.-23.8.2019.

Klami, Uuno: Psalmus. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solitit Helena Juntunen, sopraano & Tommi Hakala, baritoni. Musiikkitalon kuoro, valmennus Tapani Länsiö. Musiikkitalo 13.1.2017.

RSO:n konsertin toisena solistina laulava sopraano Helena Juntunen kehuu Uuno Klamin säveltäneen Psalmus-teoksessa käytetyn tekstin laulajalle kiitollisella tavalla. Klami on osannut asettaa 1600-luvulla syntyneen Juhana Cajanuksen tekstin painotukset luontevasti säveliksi. RSO Musiikkitalossa 13.1.2017