Hyppää pääsisältöön

Tampereen elokuvajuhlilla palkittuja elokuvia Yle Teemalla ja Yle Areenassa

Viulu, kukkia, kortteja, kynttilä ynnä muuta sekalaista tavaraa asetelmana pöydällä. Kuva dokumenttielokuvasta Neiti Aika.
Elina Talvensaaren elokuvassa Neiti Aika tavarat kertovat tarinan omistajastaan. Viulu, kukkia, kortteja, kynttilä ynnä muuta sekalaista tavaraa asetelmana pöydällä. Kuva dokumenttielokuvasta Neiti Aika. Kuva: Joonas Pulkkanen / Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab dokumenttielokuvat,uusi kino

Yle Areena ja Yle Teema esittävät taas festivaalin parhaita.

Tampereen elokuvajuhlilla 2020 palkittiin runsaasti elokuvia, joissa Yle on ollut yhteistyökumppanina. Ylen ja elokuvajuhlien kumppanuus on jatkunut jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Palkituissa elokuvissa on sekä lyhytelokuvia että dokumentteja.

Lyhytelokuvien kautta Yle tutustuu uusiin tekijöihin. Parhaimmillaan lyhytelokuvat myös uudistavat elokuvan tekotapoja ja voivatkin Ylen ohjelmistossa yllättää katsojat juuri uudenlaisen kerronnan, muodon ja keston kautta. Dokumenttielokuvat kiinnostavat yleisöä, ja niistä parhaimpia kotimaisia halutaan tarjota katsojille.

Nämä kaikki palkitut löytyvät Yle Areenasta tai ovat tulossa esitykseen Yle Teemalle tämän vuoden aikana:

Kotimaisessa kilpailussa alle 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon ja nuorisotuomariston palkinnon voitti Maija Blåfieldin dokumentti The Fantastic. Elokuvassa pohjoiskorealaiset loikkarit kertovat, millaiseksi he kuvittelivat ulkomaailman laittomasti katselemiensa länsivideoiden perusteella.

Elokuva nähdään Yle Teemalla syksyllä 2020.

Pitkien dokumenttielokuvien sarjassa pääpalkinnon sai Anna-Karin Grönroosin ohjaama Orkesterin edessä . Elokuvassa seurataan kolmen lahjakkaan muusikon opintoja Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, joka on alallaan yksi maailman arvostetuimmista. Dokumentti nähdään Yle Teemalla ensi syksynä.

Kapellimestariopiskelija Emilia Hoving saa opastusta kapellimestari Atso Almilalta.
Kapellimestariopiskelija Emilia Hoving saa opastusta professori Atso Almilalta. Kapellimestariopiskelija Emilia Hoving saa opastusta kapellimestari Atso Almilalta. Kuva: Tuffi Films Atso Almila

Elina Talvensaaren elokuva Neiti Aika palkittiin kahdella palkinnolla: elokuva voitti yli 30-minuuttisten elokuvien sarjan erikoispalkinnon ja Kirkon mediasäätiön palkinnon. Elokuvan ohjaaja muutti uuteen kotiin, joka oli täynnä entisen asukkaan, yksinäisenä kuolleen vanhan naisen jäämistöä. Hän ryhtyi tekemään elokuvaa mystisestä Sirkka-Liisasta, jonka tarina herää elokuvassa uudelleen eloon. Neiti Aika nähdään Yle Teemalla ensi syksynä.

Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun kunniamaininnan sai Teemu Nikki elokuvallaan All Inclusive. Fiktiivisessä elokuvassa kaltoin kohdeltu Kalervo saa Annukalta mahtavan lahjan, joka antaa hänelle valtaa maksaa potut pottuina. Kuinka pitkälle hän on valmis menemään? Elokuva on katsottavana Yle Areenassa.

Nainen seisoo ruohokentällä selin kameraan kädet levällään, ja ympärillä lentää isoja mustia lintuja.
To Teach a Bird to Fly. Nainen seisoo ruohokentällä selin kameraan kädet levällään, ja ympärillä lentää isoja mustia lintuja. Kuva: Mark Roberts dokumenttielokuvat,to teach a bird to fly

Risto Jarva -palkinnon sekä Tampereen elokuvajuhlien palkintoehdokkuuden eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnon saajaksi valittiin tänä vuonna Minna Rainion ja Mark Robertsin ohjaama ilmastonmuutosta käsittelevä dokumenttielokuva To Teach a Bird To Fly . Elokuva on tulossa Yle Teemalle syksyllä 2020

Alle 30-minuuttisten lyhytelokuvien sarjassa erikoispalkinnolla palkittiin Teemu Niukkasen Onko sulla nälkä? . Opiskelijapalkinto myönnettiin Marika Harjusaaren fiktiiviselle elokuvalle Kotimatka . Teppo Airaksisen Keppi sai kunniamaininnan. Kaikki kolme elokuvaa ovat katsottavina Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua