Hyppää pääsisältöön

Kahden kvartetin hyvät bileet

Jousioktetti kokoonpanona asettuu hankalasti intiimin kamarimusiikin ja jousiorkesterin väliin. Yleensä oktetoista pääsee nauttimaan vain, kun kaksi jousikvartettia ennättää yhdistää voimansa ja näkemyksensä. BIS-yhtiön uutuudella näin tekevät Saksassa vaikuttava Gringolts-kvartetti ja kotimainen Meta4, ja tuloksena on kiihkeää musiikkijuhlintaa Mendelssohnin ja Enescun oktettojen parissa.

Enescu & Mendelssohn: Octets
Enescu & Mendelssohn: Octets Uudet levyt

Kumpikin teos häivyttää kvartettien väliset jakolinjat ja hyödyntää kahdeksaa soittajaa sinfonisesti, mutta onneksi kvartettien sointi-ihanteet lienevät jo valmiiksi yhtenevät. Rytmisen tarkkuuden ja pakottoman soinnin perusteella muusikoiden ei ole juurikaan tarvinnut etsiä toisiaan tai tehdä kompromisseja. Tiukalle dynamiikalle perustuva intensiteetti ja monipuolisesta sointipaletista rakentuva romanttinen kiihkeys yhdistävät paitsi kvartetit myös levyn teokset.

Kuusitoistavuotiaan Mendelssohnin säkenöivää oktettoa on levytetty runsaasti, mutta rikkeetön puhtaus ja yhtenäinen ja prässäämätön kiihkeys nostavat tämän tulkinnan listan kärkeen. Erityisen vakuuttava on Minna Pensolan kimmeltävä suoritus ykkösviulun isossa roolissa.

Enescun oktetto on painokkaampaa ja äärimmäisen polyfonista satsia, mutta kvartetit eivät sorru demokraattisten stemmojen kilpasoitantaan, vaan jäsentävät tiheikköjä soinneilla ja dynamiikalla erinomaisesti, niin että jopa lopun kiihkeä valssi hehkuu valoa. Harvoin Enescun polyfonia näyttäytyy näin värikkäänä. Ykkösviulun hoitaa vuorostaan Gringolts, jonka alituinen portato kuulostaa maneerilta Pensolan kliinisempiin linjoihin verrattuna, ja tarttuu avausosassa ikävästi muihinkin.

Espoon Sellosalissa tehty äänitys on aivan kuunneltava, mutta vaikuttaa lievästi peltiseltä ja etäiseltä. Tällaista soinnillisesti varsin kurinalaista laatusoittoa olisi kenties voinut taltioida pehmeämmässä ja intiimimmässä tilassa.

Felix Mendelssohn: Oktetto Es-duuri. George Enescu: Oktetto C-duuri. - Gringolts-kvartetti ja Meta4-kvartetti. (BIS-2447)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua