Jousioktetti kokoonpanona asettuu hankalasti intiimin kamarimusiikin ja jousiorkesterin väliin. Yleensä oktetoista pääsee nauttimaan vain, kun kaksi jousikvartettia ennättää yhdistää voimansa ja näkemyksensä. BIS-yhtiön uutuudella näin tekevät Saksassa vaikuttava Gringolts-kvartetti ja kotimainen Meta4, ja tuloksena on kiihkeää musiikkijuhlintaa Mendelssohnin ja Enescun oktettojen parissa.
Kumpikin teos häivyttää kvartettien väliset jakolinjat ja hyödyntää kahdeksaa soittajaa sinfonisesti, mutta onneksi kvartettien sointi-ihanteet lienevät jo valmiiksi yhtenevät. Rytmisen tarkkuuden ja pakottoman soinnin perusteella muusikoiden ei ole juurikaan tarvinnut etsiä toisiaan tai tehdä kompromisseja. Tiukalle dynamiikalle perustuva intensiteetti ja monipuolisesta sointipaletista rakentuva romanttinen kiihkeys yhdistävät paitsi kvartetit myös levyn teokset.
Kuusitoistavuotiaan Mendelssohnin säkenöivää oktettoa on levytetty runsaasti, mutta rikkeetön puhtaus ja yhtenäinen ja prässäämätön kiihkeys nostavat tämän tulkinnan listan kärkeen. Erityisen vakuuttava on Minna Pensolan kimmeltävä suoritus ykkösviulun isossa roolissa.
Enescun oktetto on painokkaampaa ja äärimmäisen polyfonista satsia, mutta kvartetit eivät sorru demokraattisten stemmojen kilpasoitantaan, vaan jäsentävät tiheikköjä soinneilla ja dynamiikalla erinomaisesti, niin että jopa lopun kiihkeä valssi hehkuu valoa. Harvoin Enescun polyfonia näyttäytyy näin värikkäänä. Ykkösviulun hoitaa vuorostaan Gringolts, jonka alituinen portato kuulostaa maneerilta Pensolan kliinisempiin linjoihin verrattuna, ja tarttuu avausosassa ikävästi muihinkin.
Espoon Sellosalissa tehty äänitys on aivan kuunneltava, mutta vaikuttaa lievästi peltiseltä ja etäiseltä. Tällaista soinnillisesti varsin kurinalaista laatusoittoa olisi kenties voinut taltioida pehmeämmässä ja intiimimmässä tilassa.
Felix Mendelssohn: Oktetto Es-duuri. George Enescu: Oktetto C-duuri. - Gringolts-kvartetti ja Meta4-kvartetti. (BIS-2447)
Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.