Hyppää pääsisältöön

Kahden kvartetin hyvät bileet

Jousioktetti kokoonpanona asettuu hankalasti intiimin kamarimusiikin ja jousiorkesterin väliin. Yleensä oktetoista pääsee nauttimaan vain, kun kaksi jousikvartettia ennättää yhdistää voimansa ja näkemyksensä. BIS-yhtiön uutuudella näin tekevät Saksassa vaikuttava Gringolts-kvartetti ja kotimainen Meta4, ja tuloksena on kiihkeää musiikkijuhlintaa Mendelssohnin ja Enescun oktettojen parissa.

Enescu & Mendelssohn: Octets
Enescu & Mendelssohn: Octets Uudet levyt

Kumpikin teos häivyttää kvartettien väliset jakolinjat ja hyödyntää kahdeksaa soittajaa sinfonisesti, mutta onneksi kvartettien sointi-ihanteet lienevät jo valmiiksi yhtenevät. Rytmisen tarkkuuden ja pakottoman soinnin perusteella muusikoiden ei ole juurikaan tarvinnut etsiä toisiaan tai tehdä kompromisseja. Tiukalle dynamiikalle perustuva intensiteetti ja monipuolisesta sointipaletista rakentuva romanttinen kiihkeys yhdistävät paitsi kvartetit myös levyn teokset.

Kuusitoistavuotiaan Mendelssohnin säkenöivää oktettoa on levytetty runsaasti, mutta rikkeetön puhtaus ja yhtenäinen ja prässäämätön kiihkeys nostavat tämän tulkinnan listan kärkeen. Erityisen vakuuttava on Minna Pensolan kimmeltävä suoritus ykkösviulun isossa roolissa.

Enescun oktetto on painokkaampaa ja äärimmäisen polyfonista satsia, mutta kvartetit eivät sorru demokraattisten stemmojen kilpasoitantaan, vaan jäsentävät tiheikköjä soinneilla ja dynamiikalla erinomaisesti, niin että jopa lopun kiihkeä valssi hehkuu valoa. Harvoin Enescun polyfonia näyttäytyy näin värikkäänä. Ykkösviulun hoitaa vuorostaan Gringolts, jonka alituinen portato kuulostaa maneerilta Pensolan kliinisempiin linjoihin verrattuna, ja tarttuu avausosassa ikävästi muihinkin.

Espoon Sellosalissa tehty äänitys on aivan kuunneltava, mutta vaikuttaa lievästi peltiseltä ja etäiseltä. Tällaista soinnillisesti varsin kurinalaista laatusoittoa olisi kenties voinut taltioida pehmeämmässä ja intiimimmässä tilassa.

Felix Mendelssohn: Oktetto Es-duuri. George Enescu: Oktetto C-duuri. - Gringolts-kvartetti ja Meta4-kvartetti. (BIS-2447)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

Lisää ohjelmasta

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua