Hyppää pääsisältöön

Kahden kvartetin hyvät bileet

Jousioktetti kokoonpanona asettuu hankalasti intiimin kamarimusiikin ja jousiorkesterin väliin. Yleensä oktetoista pääsee nauttimaan vain, kun kaksi jousikvartettia ennättää yhdistää voimansa ja näkemyksensä. BIS-yhtiön uutuudella näin tekevät Saksassa vaikuttava Gringolts-kvartetti ja kotimainen Meta4, ja tuloksena on kiihkeää musiikkijuhlintaa Mendelssohnin ja Enescun oktettojen parissa.

Enescu & Mendelssohn: Octets
Enescu & Mendelssohn: Octets Uudet levyt

Kumpikin teos häivyttää kvartettien väliset jakolinjat ja hyödyntää kahdeksaa soittajaa sinfonisesti, mutta onneksi kvartettien sointi-ihanteet lienevät jo valmiiksi yhtenevät. Rytmisen tarkkuuden ja pakottoman soinnin perusteella muusikoiden ei ole juurikaan tarvinnut etsiä toisiaan tai tehdä kompromisseja. Tiukalle dynamiikalle perustuva intensiteetti ja monipuolisesta sointipaletista rakentuva romanttinen kiihkeys yhdistävät paitsi kvartetit myös levyn teokset.

Kuusitoistavuotiaan Mendelssohnin säkenöivää oktettoa on levytetty runsaasti, mutta rikkeetön puhtaus ja yhtenäinen ja prässäämätön kiihkeys nostavat tämän tulkinnan listan kärkeen. Erityisen vakuuttava on Minna Pensolan kimmeltävä suoritus ykkösviulun isossa roolissa.

Enescun oktetto on painokkaampaa ja äärimmäisen polyfonista satsia, mutta kvartetit eivät sorru demokraattisten stemmojen kilpasoitantaan, vaan jäsentävät tiheikköjä soinneilla ja dynamiikalla erinomaisesti, niin että jopa lopun kiihkeä valssi hehkuu valoa. Harvoin Enescun polyfonia näyttäytyy näin värikkäänä. Ykkösviulun hoitaa vuorostaan Gringolts, jonka alituinen portato kuulostaa maneerilta Pensolan kliinisempiin linjoihin verrattuna, ja tarttuu avausosassa ikävästi muihinkin.

Espoon Sellosalissa tehty äänitys on aivan kuunneltava, mutta vaikuttaa lievästi peltiseltä ja etäiseltä. Tällaista soinnillisesti varsin kurinalaista laatusoittoa olisi kenties voinut taltioida pehmeämmässä ja intiimimmässä tilassa.

Felix Mendelssohn: Oktetto Es-duuri. George Enescu: Oktetto C-duuri. - Gringolts-kvartetti ja Meta4-kvartetti. (BIS-2447)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua