Hyppää pääsisältöön

Valoa Hindemithin romuluiseen kamarimusiikkiin

Ondine-yhtiö on vakiokapellimestarinsa Christoph Eschenbachin johdolla aloittelemassa kokonaislevytystä Paul Hindemithin kamarimusiikista. Hindemithin polyfoninen, rytmisesti koliseva uusklassismi on tiukkaa kuin ruislimppu, mutta sarjan avauslevyllä nuorten muusikoiden tulkintaote on lupaavan valoisa.

Paul Hindemith / Christoph Eschenbach
Paul Hindemith / Christoph Eschenbach Uudet levyt

En tiedä, kuinka Ondine aikoo rajata Hindemithin laajan kamarimusiikkituotannon, mutta avauslevyllä kuullaan neljä osaa Hindemithin laajasta Kammermusik-teossarjasta, joka syntyi 1920-luvulla. Oikeastaan Kammermusikit eivät ole kamarimusiikkia, vaan konsertoivia kamariorkesteriteoksia, joiden harmaasävyinen tarkkapiirteisyys vaatii esittäjiltä paljon.

Eschenbach on rohkeasti kasannut levyn moninaiset kokoonpanot nuorista muusikoista, hänellä kun on hyvät kontaktit Saksan ammattimuusikkohautomoihin eli Kronberg-akatemiaan ja Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlille. Muusikoiden nuoruus kuuluu enimmäkseen positiivisesti: reaktiokyky, kurinalaisuus ja ennen muuta soinnin keveys tekevät hyvää Hindemithin romuluisille säveljyrille, jotka saavat sopivasti väriä pintaan. Svengistä ei Hindemithin yhteydessä kannata puhua, mutta rytmistä kylläkin, ja se on kunnossa. Hankaluuksia ilmenee lähinnä puhaltimien intonaatiossa.

Xi Zhai ja Christopher Park kilkuttelevat Hindemithin karut pianosoolot napakasti, mutta jättävät värittämisen puhaltimille. Bruno Philippen sellosoolo on pykälää plastisempi vaikkei sekään mitään tunteiden juhlaa.

Kaikkiaan Eschenbachin tulkinnan värikkyys ja keveys saavat Hindemithin kuulostamaan muultakin kuin valkoisen taidemusiikkimiehen rytmimusiikilta. Toivottavasti kokonaislevytys jatkuu yhtä helposti sulavana, niin itse kunkin Hindemith-ymmärrys saattaa laajeta.

Paul Hindemith: Kammermusik I-III; Kleine Kammermusik. - Christopher Park, piano, Xi Zhai, piano, ja Bruno Philippe, sello, sekä Kronberg-akatemian solistit ja Schleswig-Holsteinin festivaaliork./Christoph Eschenbach. (Ondine, ODE 1341-2)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

 • Yliannos hiljaista ja kaunista

  Levyarvostelu

  Brittiläisen yhtyelaulun kiiltävin kärki Voces8 on vuosien mittaan levyttänyt erittäin paljon erittäin kaunista ja hiljaista kuoromusiikkia. Kahdeksikon uusi julkaisu After Silence sisältää kuitenkin peräti tuplalevyn verran sitä itseään, mikä on haaste. Levy ei erotu kauniiden ja hiljaisten kuorolevyjen paljoudesta, eivätkä sen kappaleet erotu toisistaan. Kenties se on tarkoituskin.

 • Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

  Levyarvostelu

  Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

 • Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua