Hyppää pääsisältöön

Valoa Hindemithin romuluiseen kamarimusiikkiin

Ondine-yhtiö on vakiokapellimestarinsa Christoph Eschenbachin johdolla aloittelemassa kokonaislevytystä Paul Hindemithin kamarimusiikista. Hindemithin polyfoninen, rytmisesti koliseva uusklassismi on tiukkaa kuin ruislimppu, mutta sarjan avauslevyllä nuorten muusikoiden tulkintaote on lupaavan valoisa.

Paul Hindemith / Christoph Eschenbach
Paul Hindemith / Christoph Eschenbach Uudet levyt

En tiedä, kuinka Ondine aikoo rajata Hindemithin laajan kamarimusiikkituotannon, mutta avauslevyllä kuullaan neljä osaa Hindemithin laajasta Kammermusik-teossarjasta, joka syntyi 1920-luvulla. Oikeastaan Kammermusikit eivät ole kamarimusiikkia, vaan konsertoivia kamariorkesteriteoksia, joiden harmaasävyinen tarkkapiirteisyys vaatii esittäjiltä paljon.

Eschenbach on rohkeasti kasannut levyn moninaiset kokoonpanot nuorista muusikoista, hänellä kun on hyvät kontaktit Saksan ammattimuusikkohautomoihin eli Kronberg-akatemiaan ja Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlille. Muusikoiden nuoruus kuuluu enimmäkseen positiivisesti: reaktiokyky, kurinalaisuus ja ennen muuta soinnin keveys tekevät hyvää Hindemithin romuluisille säveljyrille, jotka saavat sopivasti väriä pintaan. Svengistä ei Hindemithin yhteydessä kannata puhua, mutta rytmistä kylläkin, ja se on kunnossa. Hankaluuksia ilmenee lähinnä puhaltimien intonaatiossa.

Xi Zhai ja Christopher Park kilkuttelevat Hindemithin karut pianosoolot napakasti, mutta jättävät värittämisen puhaltimille. Bruno Philippen sellosoolo on pykälää plastisempi vaikkei sekään mitään tunteiden juhlaa.

Kaikkiaan Eschenbachin tulkinnan värikkyys ja keveys saavat Hindemithin kuulostamaan muultakin kuin valkoisen taidemusiikkimiehen rytmimusiikilta. Toivottavasti kokonaislevytys jatkuu yhtä helposti sulavana, niin itse kunkin Hindemith-ymmärrys saattaa laajeta.

Paul Hindemith: Kammermusik I-III; Kleine Kammermusik. - Christopher Park, piano, Xi Zhai, piano, ja Bruno Philippe, sello, sekä Kronberg-akatemian solistit ja Schleswig-Holsteinin festivaaliork./Christoph Eschenbach. (Ondine, ODE 1341-2)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua