Hyppää pääsisältöön

Et ole yksin! Dokumenttisarja Paineessa seuraa kolmen kohtalotoverin yo-koetaistoa Instagramissa

Paineessa-dokumentin kolme päähenkilöä
Paineessa-dokumenttisarjassa seurataan kolmen abin arkea kevään 2020 kirjoitusten ajan. Kuvassa vasemmalta Aleksi, Veera ja Ada. Paineessa-dokumentin kolme päähenkilöä Kuva: taustakuva Hilla Semeri, editointi Anniina Nirhamo/Yle Abitreenit

Miltä tuntuu, kun matikan preppauskurssilla ei meinaa pysyä kärryillä, kun ennen työpäivää ei saa aikaiseksi lukea yhtään ja aika alkaa olla vähissä? Dokumenttisarja Paineessa seuraa kolmen abin elämää kirjoitusten ajan.

Abitreenien Instagramissa seurataan tänä keväänä kolmen yo-kokelaan kirjoitusarkea kolmen viikon ajan. Storyissa julkaistava dokumenttisarja ilmestyy vielä yhdeksän kertaa. Jaksot voi katsoa jälkikäteen Abitreenien profiilin kohokohdista. Sarja antaa vertaistuen kautta voimaa kirjoitusahdistukseen.

Ihania ja voimaannuttavia ollu nää teidän päivitykset tässä lähiaikoina! Vertaistuki paras tuki tässä kirjoitusten keskellä ❤️❤️
― Seuraajan palautetta dokkarista

Kun ei vaan saa aloitetuksi

Sodankyläläinen Ada Heikkilä tekee lukulomalla töitä kaupan kassalla. Ada on tämän kevään ainoa pohjoissaamen lyhyen oppimäärän kirjoittaja! Pohjoissaame tuntuu vaikealta, mutta eniten Adaa jännittää matikka ja äikkä, koska ne on pakko saada läpi. Adalle haastavinta on ollut lukemisen aloittaminen, koska kaikki muu houkuttelee enemmän. Lisäksi haasteita tuottaa ajankäyttö: miten lukea niin moneen aineeseen yhtä aikaa?

Aleksi Pitkänen asuu Juuassa ja jännittää eniten matikkaa, joka on aina ollut hänelle vaikeaa. Lukulomalla vaikeinta on löytää motivaatio ja saada opiskeltua. Ahdistus kirjoituksista vaihtelee päivittäin. Joskus stressi purkautuu itkuna, minkä jälkeen helpottaa. Ruoka on Aleksille aina tukena!

Sipoossa asuva Veera Lindström on heppatyttö, jonka mielestä lukulomalla ihaninta olisi olla vain käydä tallilla. Veera käy matikan preppauskurssilla Helsingissä, vaikkei yhtään huvittaisi. Veera tippui ponin selästä pari viikkoa sitten ja kulkee nyt kepeillä, mikä vähentää entisestään motivaatiota lähteä kurssille.

Ylen ensimmäinen Instagram Story -dokumentti

Ylellä tehdään nyt ensimmäistä kertaa dokumenttisarjaa suoraan Instagram Storyyn. Dokumentin tekijä, käsikirjoittaja-ohjaaja Titte Neuvonen kertoo, että häntä kiinnostavat erityisesti Instagramin mahdollisuudet tarinankerronnassa. Hän on aiemmin tehnyt Instagramiin erilaisia draamakokeiluja.

– Instagramissa pääsee lähelle katsojien arkea, mikä antaa mahdollisuuden herättää tunteita, Titte sanoo.

– Abeille kirjoitukset on stressaavaa aikaa, ja omat pelot saattavat ahdistaa välillä tosi paljon. Dokumenttisarjan avulla voimme helpottaa ahdistusta ja todeta, ettei kukaan ole omien tunteidensa kanssa yksin. On ollut tosi hienoa kuulla, miten julkaisumme ovat auttaneet abeja oman ahdistuksen kanssa.

Seuraa Paineessa-dokumenttisarjaa Instagramissa @abitreenit!

Psst! Abitreeneillä on nyt Instassa myös omat giffit! Giffit löydät muun muassa hakusanoilla Abitreenit, yo-kirjoitukset ja paineessa.

Kommentit

Artikkelit