Hyppää pääsisältöön

Hyvä kysymys: Miten kaukaa muuttavat linnut tietävät tulla etuajassa?

Tervapääsky lentää.
Tervapääsky muuttaa Afrikasta Suomeen. Sen muutto on aikaistunut muutamalla päivällä 1980-luvulta. Tervapääsky lentää. Kuva: Pau Artigas tervapääsky

Leudot talvet houkuttelevat muuttolintuja saapumaan varhaisemmin keväällä. Mistä kaukana talvehtivat linnut tietävät, että pohjoisessa on poikkeuksellisen lämmintä?

Afrikassa ja Aasiassa talvehtivat linnut eivät voi aavistaa pesimäalueiden lämpötilaa. Kuitenkin nämä kaukomuuttajatkin ovat aikaistaneet kevätmuuttoa lähivuosikymmenten aikana. Esimerkiksi Saharan eteläpuolella talvehtivat tervapääskyt saapuvat nykyisin muutamaa päivää aikaisemmin kuin 1980-luvulla.

- Tämä voi osittain johtua siitä, että kevät on aikaistunut myös muuttoreitin alkuvaiheilla. Linnut voivat muuttaa nopeammin Euroopan halki, kun huomaavat kevään olevan etuajassa myös eteläisessä Euroopassa, kertoo intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta

On myös mahdollista, että ilmastonmuutos on jo alkanut vaikuttaa lintulajien evoluutioon. Lämpimät keväät suosivat niitä yksilöitä, jotka ovat herkempiä lähtemään. Aikaisemmin lähtevät linnut pääsevät ensimmäisinä pesimäpaikoille ja saavat myöhästelijöitä enemmän poikasia. Näin lintujen perimäkin voi muuttua ja niistä voi tulla luontaisesti hanakampia lähtijöitä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista lintujen perimään ei kuitenkaan ole vahvoja todisteita.

Kysy hyvä kysymys!

Mihin kysymykseen haluaisit kuulla vastauksen tutkijalta? Lähetä kysymyksesi meille, niin selvitämme vastauksen.

Korjattu 13.3.2020 klo 16.25
Aleksi Lehikoisen työnimike ja pääskyjen paluuajan muutos.