Hyppää pääsisältöön

Ikäkriisi ajoi bloggaaja Natalia Salmelan avioliiton eroon, mutta sitten hän rakastui ja tuli raskaaksi – Asiantuntija: puolison kriisi voi olla parisuhteelle tuho tai pelastus

natalia salmela
Bloggaaja Natalia Salmelaa on arvosteltu sosiaalisessa mediassa laastarisuhteen aloittamisesta. Natalian mukaan tuntuu pahalta kun ihmiset sanovat, etteivät hänen suhteensa kestä. natalia salmela Kuva: Tiina Leinonen Natalia Salmela

Parisuhdeterapeutin mielestä kolmenkympin kriisi on mahtava tilaisuus löytää itsensä. WTD-blogistaan tunnettu Natalia Salmela antoi hiustensa harmaantua ja avioitui. Vuoden kestäneestä liitosta puolet kului eroa tehdessä. Pian eron jälkeen elämään astui uusi suhde. Natalia tuli raskaaksi, vaikka se ei koskaan oikein ollut suunnitelmissa. Nyt hän pohtii, tuleeko lapsen saamisesta seuraava ikäkriisi.

TEKSTI: TIINA LEINONEN

Avioliitto, -ero sekä jälleen uusi suhde. Yllätysraskaus. White Trash Disease -bloggaaja, yrittäjä Natalia Salmela, 32, on itsekin hämillään viime vuoden ratkaisuistaan. Natalia on aina ollut nopeiden muutosten nainen. Työ, asunnot ja suhteet ovat vaihtuneet tiuhaan, mutta viime vuosi oli poikkeuksellinen jopa hänelle.

– En tiedä kumpi oli ensin, ikäkriisi vai parisuhdekriisi. Ajatus ikääntymisestä kuitenkin iski lujaa ja tämä uuden kodin hankinta konkretisoi sen, Natalia pohtii hulppeassa loft-asunnossaan Helsingin Kruunuvuorenrannassa.

Elämänmuutokset tulevat puolisolle yllätyksinä, vaikka ikäkriisiä poteva on saattanut haudutella asioita kauan.

Ikäkriisi on kansankielinen nimitys tarpeelle tehdä elämänmuutoksia 30, 40 ja 50 ikävuoden tienoilla. Tasavuodet ovat hetkiä, jolloin pysähdytään miettimään mennyttä ja tulevaa.

Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola Väestöliitosta sanoo, että ikäkriisiä potevan ratkaisut saattavat muistuttaa teini-ikäisen käytöstä. Isot elämänmuutokset tulevat puolisolle ja ystäville yllätyksinä. Ikäkriisiä poteva on kuitenkin saattanut haudutella asioita pitkään.

– Monille iskee epämääräinen ahdistus, josta ei saa itsekään kiinni. Jokin vain on pielessä, Jaakkola sanoo.

Ikään liittyy odotuksia. Kolmekymppisyyteen liittyy ennen kaikkea puolison löytäminen ja urakysymykset. Jaakkola muotoilee kipua aiheuttavia kysymyksiä: löydänkö elämänkumppanin, jonka kanssa haluan perustaa perheen? Haluanko perhettä ollenkaan?

natalia salmela
Natalia jäi avioeron jälkeen asumaan hulppeaan loft-asuntoon. natalia salmela Kuva: Tiina Leinonen Natalia Salmela

Avioliitto, ero ja uusi suhde – Nataliasta koko koko tilanne tuntuu kriisiltä. Hän avioitui, koska oli rakastunut. Vuoden kestäneestä liitosta puolet kului kuitenkin eroa tehdessä.

Natalia sanoo, että avioliitto loppui, koska pariskunta ei nähnyt yhteistä tulevaisuutta.

– Kymmenvuotissuunnitelmista keskusteltaessa tulevaisuus piirtyi meille hyvin erilaisena.

Suhde ei ole meitä varten

130 neliön loft-asunnon ikkunoista näkyy merimaisema ja Helsingin tuomiokirkko. Itsenäiselle ja menestyvälle naiselle asunnon ostaminen puolison kanssa merkitsi jakamista.

– Tuntui hyvältä ja kypsältä jakaa vastuuta ja kerryttää varallisuutta toisen ihmisen kanssa.

Puoliso oli kuitenkin sitä mieltä, että kun silta valmistuu, asunto laitettaisiin rahoiksi ja pariskunta muuttaisi ulkomaille.

– Minulle puolestani on selvää, etten halua lähteä mihinkään, vaan asettua aloilleni.

Natalia jäi eron jälkeen asumaan asuntoon. Hän oli parisuhteessaan uskaltautunut keskusteluun, joka oli käytävä.

Parin kuukauden päästä Natalia löysi uuden puolison, työkuvioista tutun Jonathanin.

Olemme puhuneet Jonathanin kanssa, että kummalle suhteemme toimii laastarina – molemmille?

Minna Jaakkola Väestöliitosta neuvoo pariskuntia, että keskustelu hankalasti hahmotettavasta aiheesta on helpointa aloittaa kertomalla omista tuntemuksistaan.

– Siten pariskunta pääsee pohtimaan, tarvitaanko suhteessa tilaa vai läheisyyttä.

Jaakkolan mukaan ikäkriisi on hyvä tilaisuus keskittyä hetkeksi itseensä.

– Mitkä asiat tuovat minulle tyytyväisyyttä? Usein muutokset tuovat hyviä asioita molemmille. Kaikkien pariskuntien ei kannata olla yhdessä. Ikäkriisi voi tarjota tilaisuuden havaita, ettei tämä suhde ole meitä varten.

Sporttiauto ja nuori nainen, mitkä kliseet

Natalian ja Jonathanin yhdessäolo tuntui heti luontevalta. Molemmat kävivät läpi ikäkriisejä ja olivat eronneet avioliitoistaan.

Natalia kertoo, että erot olivat molemmille vaikeita.

– Olemme tukeneet toisiamme. On aika harvinaista, että pystyy sanomaan puolisolle, että olen ihan rikki erosta. Tuntuu hyvältä, ettei tarvitse vaikealla hetkellä esittää toiselle pirteää.

natalia salmela
"Toivon, että minusta tulisi väsynyt 30-vuotias, että osaisin rauhoittaa elämäni", Natalia sanoo. kuvateksti natalia salmela Kuva: Tiina Leinonen Natalia Salmela

Tunnettua bloggaajaa on arvosteltu sosiaalisessa mediassa laastarisuhteen aloittamisesta. Nataliasta tuntuu pahalta kun ihmiset sanovat, etteivät hänen suhteensa kestä.

– Olemme puhuneet Jonathanin kanssa, että kummalle suhteemme toimii laastarina – molemmille?

Jonathan muutti eronsa jälkeen Natalian tilavaan asuntoon. Mies myi farmariautonsa ja osti tilalle punaisen sport-mallisen Minin.

–Sporttiauto ja itseään kymmenen vuotta nuorempi nainen. Aika kliseiset ikäkriisin merkit, Natalia toteaa.

Pussatkaa aamuisin ja menkää yhtä aikaa nukkumaan

Minna Jaakkolan mukaan nelikymppisenä ongelmat ovat samoja kuin kolmekymppisenä, mutta nelikymppisenä, elämän puolivälissä, tulee tietoiseksi elämän rajallisuudesta.

– Onko tämä se elämä, jonka haluan elää? Monille tulee tunne, ettei mitään ole enää tehtävissä, Jaakkola sanoo.

Neljäkymmentä on tyypillisin ikä hakea avioeroa.

– Jos ikäkriisi aiheuttaa eron, parisuhteessa on jo ollut ongelmia, jotka kasauduttuaan ovat nousseet esiin, Jaakkola sanoo.

Ehkä omaa onnea voi vähäksi aikaa siirtää.

Kolmenkymmenen ja neljänkymmenen ikävuoden väliin kasautuvat urapaineet, huoli lapsista ja ikääntyvistä vanhemmista. Lisäksi pitäisi olla onnellinen. Voisiko onnellisuuden vaatimuksen vain siirtää syrjään?

– Ehkä omaa onnea voi vähäksi aikaa siirtää. Pikkulapsiaikaan ei todennäköisesti mahdu muita suuria unelmia. Tulee kuitenkin aika, jolloin itsensä toteuttaminen on mahdollista.

Koska arki on tärkeää ja parisuhde tutkitusti lisää hyvinvointia, Jaakkola ehdottaa pieniä muutoksia, joilla onnenpilkahduksia voi houkutella esiin.

– Pienet teot lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kehukaa toisianne, pussatkaa aamuisin ja menkää yhtä aikaa nukkumaan. Vaihtakaa kuulumisia.

Yli kolmekymppisenä yllättäen raskaaksi

Raskaana! Se oli Natalialle yllätys. Hän ei ollut aikeissa hankkia lasta. Elämä tuntui täydeltä ilmankin.

– En löytänyt lasten saamisesta hyviä puolia, mutta huonoja puolia kylläkin, hän sanoo.

Nyt Natalia pohtii, tuleeko lapsen syntymästä seuraava kriisi ja sulkeeko äitiys uramahdollisuuksia.

– Äidin rooli on minulle epätyypillinen, ja ihana vapaus katoaa. Toisaalta olenhan jo luonut itselleni kultaisen häkin. Koko ajan on siedettävä tiukempia aikatauluja, jotta säilytän rakentamani elintason.

Natalian suhteet ovat päättyneet eroon, koska hän tekee paljon töitä.

– Suhteen alkuhuumassa se on ollut kumppaneilleni ok, mutta pidemmän päälle ei.

natalia salmela
Natalian edelliset suhteet ovat päättyneet, koska hän on tehnyt paljon töitä. Nyt Natalia pohtii, sulkeeko tuleva äitiys uramahdollisuuksia. natalia salmela Kuva: Tiina Leinonen Natalia

Moni vetää kolmekymppisenä käsijarrun päälle saadakseen lisää aikaa valinnoilleen. Koska nuoruus on pitkittynyt, elämän suunta ei monella kolmekymppisellä ole selvillä. Siksi moni pariskunta haluaa lapsia vasta noin kolmekymppisenä.

– Onneksi kolmekymppisenä muutokset ovat helpommin toteutettavissa kuin seuraavien kymmenysten kriiseissä, Jaakkola sanoo.

Minkä täytyy muuttua, jotta voimme jatkaa onnellisina?

Pariskunnat eivät usein oireile samanaikaisesti. Kun toisella on kriisi päällä, toinen venyy.

– Ikäkriisi on mahdollisuus pohtia, minkä täytyy muuttua, jotta voimme jatkaa onnellisina yhdessä, Jaakkola sanoo.

Mielipiteet, näkemykset ja identiteetti eivät pysy samana läpi elämän. Ikäkriisi koetaan omaksi ongelmaksi, jolla ei haluta vaivata puolisoa. Periaatteessa kaikki on hyvin, joten puolisoa ei haluta häiritä ja aiheuttaa riitaa.

– Houkutus olla puhumatta ja säästää toinen ongelmilta on suuri. Jos omasta olostaan jättää kertomatta, ongelmat kuitenkin kasautuvat.

Olen kirjoittanut tavoitteet: älä muuta, älä hanki uutta työtä, älä tee mitään uutta.

Rehellisyydessä hankalaa on se, että ongelmat harvoin ratkeavat yhdellä keskustelulla. Toiseen täytyy tutustua uudelleen.

– Sen sijaan, että tutustuminen aloitettaisiin, on tyypillisempää paeta päihteisiin, työhön tai sivusuhteisiin. Puolisoon tutustumalla voi silti valjeta, että hän haluaa minulle hyvää!

Harmaat hulmuamaan!

Nataliasta tuntuu, että nuoruus on nyt ohi. Ensin se ahdisti, mutta sitten Natalia esitti itselleen kysymykset:

– Olenko tehnyt tarpeeksi? Olen. Olisiko pitänyt vaeltaa nomadina Euroopan kaupungeissa, bailata ja käydä keikoilla? Ei, sillä heiluminen ei olisi palvellut tavoitteitani.

natalia salmela
Moni vetää kolmekymppisenä käsijarrun päälle saadakseen lisää aikaa valinnoilleen. Natalia huomasi, että ikääntyminen voi myös vapauttaa. natalia salmela Kuva: Tiina Leinonen Natalia Salmela

Moni tekee ikäkriisissä täyskäännöksen, jotta saisi nuoruuden vapauden takaisin. Natalia huomasi, että ikääntyminen voi olla myös vapauttavaa.

Hän löysi ensimmäiset harmaat hiuksensa 18-vuotiaana, minkä jälkeen hän värjäsi tyvikasvua piiloon pari kertaa kuukaudessa. Nyt hän antaa harmaiden kasvaa kolmenkympin kunniaksi.

– Ikä tuo uskottavuutta. Kolmikymppinen toimitusjohtaja voi olla jo harmaa, hän nauraa.

Vapauttava ajatus liittyy myös blogiin. Kun Natalia aloitti postaamisen 24-vuotiaana, hän halusi sytyttää kohun.

– Kävin keskusteluja tarkoituksenani vaientaa muut osapuolet.

Nykyään Natalia malttaa jättää tunteita kuumentavan aiheen postaamatta.

– En enää jaksa käydä niitä keskusteluja. Sisin ajatusmalli on minun, eikä minun enää tarvitse todistella sitä.

Kolmekymppisten elämä on silppuista. Vanumista projektista ja parisuhteesta toiseen.

Asiantuntijan mielestä kolmenkympin kriisi on ennen kaikkea kasvun mahdollisuus. Natalia haluaisi kehittää empatiakykyään.

– Haluaisin osata asettua paremmin muiden nahkoihin, jotta voisin ottaa kommunikoinnissani läheiset ja vieraat ihmiset paremmin huomioon.

32-vuotiaana Natalialla on koti ja kaksi sijoitusasuntoa. Hänellä on kaksi yritystä. Puoliso ja lapsi tulossa. Mitä hän aikoo saavuttaa ennen neljääkymmentä ikävuotta?

– Olen kirjoittanut tavoitteet: älä muuta, älä hanki uutta työtä, älä tee mitään uutta. Toivon, että minusta tulisi väsynyt 30-vuotias, että osaisin rauhoittaa elämäni.

Natalia vertaa itseään ikätovereihinsa. Milleniaalien eli tämän päivän kolmekymppisten elämä on silppuista. Vanumista projektista ja parisuhteesta toiseen. Moni ei löydä tarttumapintaa työstä eikä kotoa.

– Minulla ei ole sitä ongelmaa. Heihin verrattuna olen perustylsä täti.

Akuutti Areenassa: Ikä – jatkuvaa kriisiä?

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!