Hyppää pääsisältöön

Mistä uudet taudinaiheuttajat tulevat? Haastattelussa evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelo

Nainen koronatarkastuksessa.
Nainen koronatarkastuksessa. Kuva: AFP / Lehtikuva Yle Puhe,koronavirus

Jos meidän sisällämme elävät bakteerit ja virukset kirjoittaisivat historiankirjoja, olisiko jokainen ripuli maailmansodan kaltainen mullistus? Mistä koronaviruksen kaltaiset uudet taudit tulevat? Miksi kaupunkirottaan laitetaan mikrosiru?

Haastattelu Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelon kanssa piti tehdä alunperin tammikuussa, mutta flunssavirus laittoi kalenterin uusiksi ja tapaaminen siirtyi maaliskuulle. Kun kohtasimme mm. taudinaiheuttajien leviämiseen perehtyneen Aivelon kanssa, Suomessa on todettu jo kymmeniä koronavirustartuntoja.

Mistä uudet taudit - kuten koronavirukset - tulevat?

Suurin osa ihmisten tartuntataudeista on zoonoottisia, eli ne leviävät eläimistä ihmisiin. Taudinaiheuttajat kehittyvät ja muuttavat muotoaan. Monet nykyään ihmisten riesoiksi mielletyt taudinaiheuttajat, kuten tuberkuloosia aiheuttava Mycobacterium tuberculosis ja HIV, ovat alunperin eläimistä. Kun puhutaan uusista, ihmisten terveyttä uhkaavista tartuntataudeista, jäljet johtavat useimmiten eläinkuntaan.

Mitä enemmän ihmiset ja eläimet kohtaavat toisiaan, sitä todennäköisemmin tapahtuu tartuntatautien siirtymistä eläimiltä ihmisille.― Ekologian ja evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelo

Keskustelimme Aivelon kanssa mm. tartuntatautien lisääntymisen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen yhteyksistä. Aivelo toi esille esimerkiksi sen, kuinka luonnossa elävien eläinten elinympäristöjen pirstoutuminen lisää todennäköisyyttä uusien tautien leviämiselle.

Erityisesti 2000-luvun alussa pandeemisesti leviävien virustautien ja niiden aiheuttaman uhan johdosta tutkijat, lääkärit ja eläinlääkärit alkoivat korostaa holistista käsitystä ihmisten, eläinten ja ekosysteemien välisestä hyvinvoinnista.

Aivelon haastattelussa esiin nostama "One Health" -konsepti kääntyy suomeksi “Yhteiseksi terveydeksi”. Eliöiden ja elinympäristöjen yhteisen hyvän ajatusta voidaan soveltaa niin taudinaiheuttajien siirtymiseen, kuin vaikkapa lääkeaineresistenssiin.

One Health laajentuu ympäristöterveyden ajatteluun - mitä paremmassa kunnossa esimerkiksi villieläimet ovat, sitä pienempi riski on, että meille ihmisillekään ei tule mitään.― Tuomas Aivelo

Ihmisen näkökulmasta bakteerien ja virusten kehittyminen tapahtuu hurjaa vauhtia. Siinä missä suomalainen elää keskimäärin noin 80 vuotta, bakteerin elinaika voidaan laskea esimerkiksi tunneissa tai päivissä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden ihmiselämän aikana bakteeri voi ehtiä kehittyä tuhansien ja taas tuhansien sukupolvien ajan.

Rotta kurkistaa kiven kolosta.
Rotta kurkistaa kiven kolosta. Kuva: Credit: David Chapman / Alamy Stock Photo Yle Puhe,rotat,Rottaongelma,jyrsijät,tuhoeläimet

Rotta = rutto?

Aivelo tunnetaan erityisesti kaupunkirottien tutkijana. Tämä tutkimus jatkuu Koneen-säätiön myöntämän apurahan turvin myös seuraavan neljän vuoden ajan. Tarkoitus olisi asentaa rottiin mikrosiruja ja seurata niiden liikkeitä.

Aivelo avaa haastattelussa myös rottien roolia tautien levittäjinä. Uusien tutkimusten valossa rotan syyllisyys ruton leviämiseen on osin virheellinen. Aivelon mukaan rotta on reviiritietoinen eläin, joka ei liiku helposti esimerkiksi kaupungista toiseen tauteja levittäen. Tehokkaimmin taudit kulkevat pitkiä matkoja meidän ihmisten mukana.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.