Hyppää pääsisältöön

Kaikki huutaa Dingo! – kesän audiodraama kertoo tarinan bändistä, joka sekoitti Suomen

Pertti Neumann ja Olli Riipinen seisovat molemmin puolin katosta roikkuvaa mikkiä äänitysstudiossa hymyillen.
Pertti Neumannia näyttelee audiodraamassa Olli Riipinen. Pertti Neumann ja Olli Riipinen seisovat molemmin puolin katosta roikkuvaa mikkiä äänitysstudiossa hymyillen. Kuva: Yle / Anne Hämäläinen Dingo,Pertti Neumann,yle draama

Tulevan kesän musiikkidraaman aiheena on Dingo. 20-osainen audiodraama Kaikki huutaa Dingo! julkaistaan heinäkuussa 2020. Päähenkilön suuriin saappaisiin astuu Olli Riipinen. Missä tunnelmissa itse bändin keulahahmo Pertti Nipa Neumann odottaa sarjan julkaisua?

– Tiesin tai pikimmiten aavistin, kun Dingosta tuli klassinen 5-miehinen bändi, että jotain suurta musiikillisesti on tapahtumassa, Pertti Neumann vastaa.

Kaikki huutaa Dingo! on tarina viidestä porilaisnuoresta ja heidän bändistään, joka sekoitti Suomen. Edes naapurimaamme ABBA ei ole yltänyt vastaavaan suosioon.

Must tulee Suame suuri rokkitähti!― Lainaus draamasta

Levykauppojen ja tavaratalojen hyllyt tärisivät fanilaumojen ravatessa nimikirjoitustilaisuuksissa. Turistibussit kiersivät yhtyeen jäsenten kotinurkilla. Aidat kaatuivat Ahveniston keikalla 75 000 fanin rynnätessä alueelle. Bändiläisiä kuljetettiin laatikoissa keikkapaikoilta pahimman kaaoksen välttämiseksi. Löytyi Neumannin ullakolta yöllä 400 faniakin.

Sosiologit huolestuivat ja Eduskunta kiinnostui maatamme ravisuttavasta ilmiöstä. ”Levyjä myydään kuin Päätalon kirjoja ja tyttöjä kaatuu kuin mummoja Yli-Vainion kokouksessa”, ihmeteltiin Ylen A-studiossa 1985.

– Kysymykseen siitä, kuvittelinko tulevani Suomen suurimmaksi staraksi silloin, en koskaan ajatellut. Ajattelin vain, että jos kaikkensa antaa, niin jotain varmasti myös takaisin saa!

Ja Dingohan antoi.

Dingo perustettiin vuonna 1982, mutta bändin nousukiitoa elettiin vuosina 1983-1986 – vuosiin, joihin audiodraamakin perustuu. Varsinainen läpimurto tapahtui Levyraadissa vuonna 1984 singlellä Sinä ja Minä.

Tätä se on ollut ja näihin tunnelmiin pääsemme jälleen kesällä musiikkidraaman mukana:

Levoton Tuhkimo, Sinä ja minä ja Autiotalo tulivat tutuiksi koko Suomelle. Dingon musiikkia kuullaan runsaasti myös sarjassa.

Me ollaa v*ttu jätkät, jokka voitti Levyraadi.― Lainaus draamasta

Pääroolissa Neumannia esittää näyttelijä Olli Riipinen. Miltä tuntuu astua yhden kaikkien aikojen suosituimman suomalaisen rock-artistin saappaisiin?

– Siistiä se ennen kaikkea on. Kyseessä on asenne ja helvetin coolin näköinen jäbä, joka on suomalaisen rock’n roll -skenen legenda. Saappaat ovat varmasti isot, ja jos ne on liian isot niin täytyy vaan laittaa tarpeeksi monta sukkaa jalkaan, että meikän jalka ei liikaa hölsky. Kyllä mä tätä hyvällä tutinalla odotan!

Olli Riipinen on nostanut kätensä äänitysstudiossa pystyyn Kaikki huutaa Dingo! -käsikirjoitus toisessa kädessään.
Olli Riipinen toivoo, että hänen rock-vaiheensa 16-vuotiaana ja sen tuoma asenne löytyy edelleen. Olli Riipinen on nostanut kätensä äänitysstudiossa pystyyn Kaikki huutaa Dingo! -käsikirjoitus toisessa kädessään. Kuva: Yle / Anne Hämäläinen äänitysstudiot,Kaikki huutaa Dingo!

Riipinen kertoo tutustuneensa bändiin sekä Neumanniin dokumentteja ja musiikkivideoita katsellen, ja he ovat jo tavanneet myös kasvotusten.

– Toki kyseessä on oma persoonallinen äänensä ja ihminen, jota ei tietenkään täysin pysty kopioimaan. Itseni kautta lähden ja yritän sieltä löytää yhtymäkohtia. Mielestäni herkkä jätkä, mutta myös pirun päättäväinen, Riipinen kuvailee.

Päättäväisyyttä vaati muun muassa bändin nimi. Mistä se tulee?

– Ennen Dingoa bändin nimi oli SoHo. Näin sitten R-Kioskilla Smash Hits -lehdestä, että Euroopasta tulee uusi bändi nimeltä Soho. Sillä samaisella hetkellä päätin, että bändin nimi on Dingo. En tiedä tänäkään päivänä, mistä nimi-idea tuli mieleeni, laulaja avaa.

Ennen musiikkiuraansa Neumann työskenteli laivalla.

– Näin jälkeenpäin muistelisin, että Lontoon satamissa joitain merenkulkijoita kutsuttiin Dingoiksi. Mene ja tiedä, Neumann pohtii.

Nyt ensi kertaa Ylen musiikkidraama kertoo kokonaisen bändin tarinan. Aikaisempina vuosina on kuultu mm. Itkisitkö onnesta? - tarina Gösta Sundqvistista ja Kikka - tarina tähdestä. Molemmat ovat olleet suuria menestyksiä sekä Radio Suomessa että Yle Areenassa.

Millä tunnelmilla Neumann itse odottaa tulevaa draamaa?

– Fiilikset ovat todella korkealla, joskin koko tuotantotiimi on tehtäviensä tasalla ja oli hieno tavata jo draaman näyttelijät, joiden energia oli tarttuvaa ja välitöntä! Uskon, että sarjasta tulee hitti!

Kaikki huutaa Dingo! julkaistaan Yle Areenassa 2.7. Radio Suomen taajuudella sarja kuullaan heinäkuun arki-illoissa 6.7. alkaen.

Dingo-tunnelmaan virittäydytään kunnolla torstaina 2.7. kun Radio Suomessa vietetään Suurta Dingo-iltaa klo 18 alkaen. Kolmetuntisessa suorassa lähetyksessä kuunnellaan Dingon musiikkia, käydään muistoja läpi fanien kanssa, ja kuullaan sarjan tekijöiltä, miltä on tuntunut mennä Dingon nahkoihin. Kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Käsikirjoitus: Kaisa Kuikkaniemi
Dramaturgi: Liila Jokelin
Ohjaus: Jarno Kuosa
Äänisuunnittelu: Jukka Herva ja Anders Wiksten
Rooleissa mm. Olli Riipinen, Manoel Pinto (Jonttu), Pyry Nikkilä (Pepe), Juho Kuusamo (Quuppa), Verneri Lilja (Pete), Markus Järvenpää (Norres) ja Mimosa Willamo (Marika).

Yle Draaman tuottaja Pekka Ruohoranta, apulaistuottaja Eveliina Solja

Dingon ääninäyttelijät vierekkäin kasassa äänitysstudion punaisen valon kajastuksessa.
Kaikki huutaa Dingo! -audiodraaman äänitykset alkavat pian. Näyttelijät ovat valmiina. Dingon ääninäyttelijät vierekkäin kasassa äänitysstudion punaisen valon kajastuksessa. Kuva: Yle / Anne Hämäläinen Mimosa Willamo,yle draama
Keskustele