Hyppää pääsisältöön

Takaisin Pasilaan -podcast herättää henkiin koko kansan vitsin – perinteitä kunnioittaen, mutta tuoreella huumorilla

toimittajat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila
Takaisin Pasilaan teidät johdattaa Toivo Haimi ja Marjukka Mattila. toimittajat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle Areena,Takaisin Pasilaan

Selätä uutisähky ja ymmärrä maailmaa! Kuuluu uuden Toivo Haimin ja Marjukka Mattilan luotsaaman Takaisin Pasilaan -podcastin slogan. Yle Areenan kriittinen some-kuluttaja Jaana Kivi perehtyi asiaan.

Toimittaja Kivi: Noniin, Takaisin Pasilaan... Tällainen uutisaiheita käsittelevä uusi podcast, mistäs tässä oikein on kyse?

– Eli Takaisin Pasilaan on uutispodcast sellaisille ihmisille, jotka eivät katso uutisia tai kuuntele podcasteja, mutta jotka haluavat pysyä kärryillä. Me jutellaan tärkeimmät uutiset läpi ymmärrettävästi ja viihdyttävästi kahdesti viikossa, jotta me kaikki voitaisiin ymmärtää tätä maailmaa paremmin, sanoo Toivo Haimi.

– Takaisin Pasilaan tarjoilee myös läpileikkauksen kahden perusjampan ajatuksenkulkuun. Toivo on tollanen viisas tietäjä Kouvolasta, joka kertoo asioita siitä näkökulmasta. Mä olen enemmän street smart, Porista kun olen, nääs. Tarjoan siis syvää katsausta siitä mikä just nyt ärsyttää ja kuinka porilaisen välissä kuuluu olla oikeasti jahtimakkaraa lauantaimakkaran sijaan, täydentää Marjukka Mattila.¨


Toimittaja Kivi: Mikä tämä nimi nyt on olevinaan? Käsikirjoittaako Atte Järvinen kaikki vitsit?

– Me käsikirjoitetaan omat vitsimme! Paitsi tietenkin ne, jotka on muualta pöllittyjä! Takaisin Pasilaan on kulunut heitto tuolta vanhasta uutismaailmasta, joka me halutaan pitää mukana, vaikka tehdäänkin uutta, Haimi rientää puolustamaan.

– Pasila tunnetaan vanhan uusimaalaisen perimätiedon mukaan tiedon majakkana. Jos siis joskus tuntuu siltä, että nyt on vaikea saada mistään tolkkua, voi aina palata takaisin Pasilaan tiedon lähteelle, täsmentää Mattila.

– Tunteella ja taidolla, perinteitä kunnioittaen – Takaisin Pasilaan, Haimi lisää.

Toimittaja Kivi: Onko tämä joku Ylen sisäinen vitsi sieltä Mordorin tornin juurelta?

– Eiköhän se ole koko kansan vitsi jo tässä vaiheessa maailmanhistoriaa! Haimi naurahtaa.

Toimittaja Kivi: Tässä on taas Toivo Haimi, eikö sinulla ole jo sata muuta podcastia? Miten sinulla riittää asiaa kaikkeen?

– Hassua kun sanoit noin, koska mä olen aikaisemmin tehnyt media-alalla melkein kaikkea muuta kuin audiota! Oon tehnyt printtiä, telkkaria, nettiä ja somea, mutta en ikinä radiota tai podcasteja. Niin tuleepahan tämäkin nyt koettua!

Toimittaja Kivi: No okei, Haimi. Mutta mä olen tällainen vaikeasti lähestyttävä ja kiireinen kuluttaja, joten pitchatkaa tämä juttu ytimekkäästi tässä ja nyt, on nimittäin koko ajan jumalaton kiire kaiken contentin kanssa…

– Elikkä Takaisin Pasilaan on podcast sellaisille ihmisille, jotka haluavaa pysyä mukana uutisissa... Haimi aloittaa.

– ...ja tietty me ollaan Toivon kanssa niin perkuleen ratkiriemukkaita niin ihan senkin takia kannattaa meitä kuunnella. Kerromme muun muassa huumorivitsejä! Mattila pelastaa tilanteen.

Maailma saattaa olla menossa päin mäntyä, mutta ainakin uutisia seuraamalla tietää sen nimenomaisen männyn, jota päin maailma on menossa― Toivo Haimi

Toimittaja Kivi: Onko tämä jotain, jonka voi tiivistää alle seitsemään minuuttiin, laittaa Tubeen tai josta saa väännettyä jotain kivoja meemejä?

– Totta vieköön! Toivoisimme meemejä. Meemit voi lähettää meille Takaisin Pasilaan -podcastin omaan WhatsApp-numeroon 044 421 4823. Toiveeksi esitämme kissa- ja ilmailuaiheisia meemejä, he huudahtavat yhteen ääneen.

Toimittaja Kivi: Eli väitättekö, että tämä on parempaa contenttia kuin kissavideot?

– Emme lupaa mitään, mutta teemme parhaamme. Suosittelemme myös katsomaan kissavideoita samalla kun kuuntelee Takaisin Pasilaan -podcastia. Ne tukevat toisiaan, sanoo Haimi.

Toimittaja Kivi: Mutta jos kaikki uutiset tuo vain mielipahaa ja maailma on paha, miksi kuuntelisin teitä, koska ne kissavideot...

– Jos kissat rauhoittavat sinua, niin voimme tarpeen tullen esimerkiksi kehrätä. Jos se siis sinua rauhoittaa... kiusoittelee Mattila.

– Uutiset tuo mielipahaa, mutta niistä kärryillä pysyminen tuo myös mielenrauhaa ja huojennusta. Maailma saattaa olla menossa päin mäntyä, mutta ainakin uutisia seuraamalla tietää sen nimenomaisen männyn, jota päin maailma on menossa, Haimi rauhoittelee.

toimittajat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila
Haimi ja Mattila keskittyvät lopettamaan pönötyksen. toimittajat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle Areena,Takaisin Pasilaan
Suosittelen kaikkia lämmöllä tutustumaan Pasilaan!― Marjukka Mattila

Toimittaja Kivi on vetänyt hetken henkeä ja pohtinut asiaintiloja.

Okei... No, sen lisäksi, että olen kiireinen kaiken contentin kanssa, olen myös erittäin tiedostava. Toisin sanoen kulutan sisältöjä hyvin tietoisesti… Mitä tämä podcast tuo lisää siihen mitä on jo saatavilla?

– Suomesta puuttui tällainen useasti viikossa ilmestyvä podcast, jossa käsitellään ajankohtaiset uutiset ymmärrettävästi, mutta viihdyttävästi. On huumoripodcasteja ja sitten on radiouutiset – me otettiin molemmista parhaat osat ja lyötiin ne yhteen, sanoo Haimi.

Samalla hän demonstroi taputusliikkein, kuinka parhaat osat lyötiin käytännössä yhteen.

Toimittaja Kivi katsoo Haimia ja päättää haastaa nyt tosissaan: No, kertokaa nyt joku uutisaiheinen vitsi, että vakuutun!

Haimi hiljenee ja lakkaa taputtamasta, mutta Mattilan kasvoille leviää korvasta korvaan hymy.

– Tietkö kuka on se uutisankkuri, jolla menee asiat aina huonosti? - Matti Mönkä! Tsudu dum dum dum! I’ll get my coat!

Toimittaja Kivi: Haha (vähän kiusaantuneena). Tota, mä oon ehkä vähän kuiva tyyppi, mut jos mä olisinkin kuuma tyyppi, jonka te haluaisitte iskeä, niin millä podcastin lainilla sen tekisitte?

– Hei beijbe, teille vai meille, vai Takaisin Pasilaan? sanoo Mattila viettelevästi ja iskee perään silmää.

Toimittaja Kivi häkeltyy: Riippuu varmaan kuka maksaa taksimatkan... Mutta jos tämä olisi Napakymppi, niin olisiko pääpalkintona ilmainen matka Pasilaan?

– Pasila ei ole pelkkää kolkkoa 1970-luvun betonielementtiarkkitehtuuria vaan meillä on tarjota betonielementtiarkkitehtuuria myös 1980- ja 1990-luvuilta! Tämän monet unohtavat helposti. Suosittelen kaikkia lämmöllä tutustumaan Pasilaan! Mattila hehkuttaa ja levittää käsivartensa koko Länsi-Pasilan ylle.

Ehkä kaipaan vähän kylmää betonirakkautta, toimittaja Kivi pohtii.... Jos tämä olisi Tinderissä, miksi antaisin superliken?

– Me ollaan nopeampia, vekkulimpia ja vinkeämpiä kuin muut! sanoo Mattila.

– Ja lisäksi me ollaan hygieenisiä ja sisäsiistejä, jatkaa Haimi.

Toimittaja Kivi nyökkää hyväksyen, emmehän halua levittää tauteja.

No, milloin tämä on kuultavissa ja millaisia aiheita tässä sitten käsitellään?

– Tiistaisin ja torstaisin 12. maaliskuuta alkaen, Yle Areenassa tai Spotifyssä, kertoo Haimi.

– Jos oot tosifani niin kuuntelet molemmista! Mattila lisää.

Toimittaja Kivi raapii päätään ja antaa lopulta Takaisin Pasilaan -podcastille superliken...

 • Poikkeusajan vinkit kulttuurinälkään! Kierrä Euroopan museoita virtuaalisesti

  Haaveilu ja suunnittelu ovat tärkeitä selviytymiskeinoja

  Monelle suomalaiselle ihmiskontaktit käyvät työstä. Jokainen kohtaaminen vie voimia ja tavallisen työpäivän jälkeen ollaan kotona valtavan väsyneitä, eikä haluta nähdä ketään. Puolisonkin katsetta vältellään, ja sohvalla katsotaan Putous-sketsejä kännykästä. Siinä mielessä pieni karanteeni saattaa jopa lisätä suomalaisten hyvinvointia

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua