Hyppää pääsisältöön

“Älä huoli rakkaani, vielä koittaa ilon päivä, jolloin olen luonasi jälleen” - Sota-ajalta tallessa noin 50 000 kirjettä

Miia Nousiainen löysi kenkälaatikosta sukunsa aarteen. Laatikko oli täynnä vanhoja valokuvia ja hänen isovanhempiensa kirjeenvaihtoa 40-luvulta. Millainen oli hänen isovanhempiensa, Esterin ja Teemun, tarina sodan runtelemassa Suomessa? Kuuntele Esterin ja Teemun kirjeistä koostettu Sydämellisin terveisin -audioteos artikkelin lopusta.

Keväällä 1940 Suomessa eletään talvisodan aikaa. 18-vuotias puhelinlotta Ester Lievonen ja rintamalla palveleva alikersantti Teemu Grönberg tapaavat toisensa ja rakastuvat. Rakastavaiset pitävät yhteyttä kirjein ja yhteistä tulevaisuutta suunnitellaan. “Eilen en kerinnyt kirjoittamaan kirjettä, sillä oli taas kova rytäkkä. Kiitos luojalle että hän ohjasi kranaatin minusta niinkin kauas kuin kolme metriä", kirjoittaa Teemu kirjeessään 30. heinäkuuta 1941.

Aarre kenkälaatikossa

- Äitini mainitsi kerran lueskelleensa vanhempiensa kirjeenvaihtoa sota-ajalta. En tiennyt, että meillä kotona olevissa muutamissa kenkälaatikossa makasi sukumme aarre, kertoo Miia Nousiainen.

- Kirjenipussa oli kätkettynä monta tarinaa ja mahtavaa ajankuvaa. Minulle suurimmaksi kaikista nousi nuoren tytön, isoäitini, kasvu kahden lapsen äidiksi sodan jaloissa. Kirjeitä lukiessani mietin, kuinka paljon tällaista kirjeenvaihtoa on säilynyt ja kuinka paljon tarinoita ne sisältävätkään, Nousiainen pohtii.

Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkistossa on tällä hetkellä noin 50 000 kirjeen kokoelma, joka karttuu edelleen.

- Viime vuonna saimme uusina lahjoituksina 8 kokoelmaa, joissa on yhteensä 1500-2000 kirjettä, kertoo Timo Piipponen Kansanperinteen arkistosta. Osa kokoelmista on vain yhden kirjeen kokoisia, toiset taas voivat olla parin tuhannen kirjeen nippuja.

- Älkää missään nimessä heittäkö vanhoja kirjeitä ja valokuvia roskiin, vaan lähettäkää ne meille! Jos materiaali ei sovi kokoelmiimme, niin ohjaamme teidät eteenpäin oikeaan osoitteeseen, toivoo Piipponen.

Pian on käsillä viimeiset hetket jututtaa henkilöitä, jotka ovat eläneet sota-ajan. Sota-ajalta säästyneistä kirjeistä on siksi aika puhua viimeistään nyt.

Vanhoja kirjekuoria
Sodanaikaisia kirjeitä. Vanhoja kirjekuoria kirjeet

Esterin ja Teemun tarina

Keväällä 1940, 80 vuotta sitten, Suomi elää hyvin toisenlaista aikaa kuin nyt. Talvisota on meneillään ja nuoret etsivät kuumeisesti rakkautta. 18-vuotias puhelinlotta Ester Lievonen ja rintamalla palveleva alikersantti Teemu Grönberg tapaavat toisensa.

Ester on kihloissa kovin mustasukkaisen miehen kanssa. Teemu käyttää charmiaan ja puhuu Esterin pois painostavasta suhteesta. Nuori nainen kerää rohkeutta ja päättää lähettää kihlasormuksen takaisin antajalle.

4. maaliskuuta 1940
Lähetin Viljon sormuksen pois. Kirjoitin hänelle hyvin kauniin kirjeen ja selitin, miten mahdottomaksi meidän elämämme muodostuisi, kun minä en voisi pitää hänestä milloinkaan.”
― Ester

Entinen kihlattu tulee vielä perään etsimään Esteriä aseen kanssa, mutta ystävättäret saavat miehen puhuttua pois sillä aikaa, kun Ester on piilossa puhelinkeskuksen kaapissa. 13 vuotta vanhempi Teemu on vienyt Esterin sydämen.

Minä saan lomaa lisää 14. tai 15. huhtikuuta 1940 aikaan, jolloin vihkiminen voi tapahtua.
Teemu

Pari ehtii tuntea toisensa parin kuukauden ajan ennen kihlautumista ja siitä kuukauden päästä he ovat jo naimisissa. Olosuhteiden pakosta he joutuvat olemaan erillään. Teemu on rintamalla, joten tapaamiset rajoittuvat muutamiin kertoihin ennen suhteen virallistamista.

3. huhtikuuta 1940
Palan halusta päästä pois täältä siihen kotiimme, jossa on oleva rauha, ja joka on pystytetty sodan hävitysten jälkeen kaikesta huolimatta toivorikkain mielin.
― Teemu

Häät pidetään Teemun lomalla. Pari vihitään Kuopion kirkossa 18.4.1940 ja he menevät nopean toimituksen jälkeen kaakaolle läheiseen kahvilaan. Häämatka vietetään Jyväskylässä ja hääkuvaan Esterille lainataan parhaat päivänsä nähnyt narsissikimppu.

Naimisiin mentyä sotilaan on helpompi saada lomaa, mutta yhteyttä pidetään silti pääosin kirjein ja puhelimitse. Tosin puheluita odotetaan tunteja ja yhteydet ovat mitä sattuu.

9. toukokuuta 1940
Toisinaan tekisi mieleni kirjoittaa kaksikin kertaa päivässä, niin on ikävä olla täällä. Eilen olin Joensuussa ja hommasin paperia pois pääsyä varten. Saa nähdä joko pääsen ihan kohdakkain ja saan puristaa sinut tiukasti syliini.
Teemu

Välirauhan aikana Teemu ja Ester pääsevät aloittamaan yhteistä elämäänsä Pietarsaaressa, josta Teemu on saanut töitä. Hän työskentelee konttoristina Wärtsilällä.

Molemmat ovat kotoisin Karjalasta, Teemu Wärtsilästä ja Ester Impilahdelta Laatokan rannalta. Pian Teemu saa siirron Helsinkiin, ja Helsingin Pirkkolassa pari ryhtyy rakentamaan tulevaisuutta. Ensimmäinen tytär Eila syntyy tammikuussa 1941.

Mustavalkoinen kuva pienestä vauvasta
Esikoistytär Eila Mustavalkoinen kuva pienestä vauvasta vauvat

Välirauhan loppupuolella, keväällä 1941, miehet kutsutaan kertausharjoituksiin ja pian sen jälkeen sota alkaa taas. Teemu taistelee rintamalla Ässä-rykmentissä. Jatkosota pitää parin taas erillään toisistaan.

Kuuntele Teemu Grönbergin kirje rintamalta.

1. heinäkuuta 1941 Rintamalla
Älä rakas Esteri huolehdi minusta. Kyllä minä pärjään. Eilan ja sinun valokuva on puseroni rintataskussa, jota katselen usein.
― Teemu

Teemun päästyä pois rintamalta Helsinkiin töihin Wärtsilälle, pääkaupungissa on niin turvatonta, että Ester ja Eila ovat sotaa paossa maalla. Käytännön pakosta Esterin on myös oltava kesällä maaseudulla auttamassa sukulaisia maatöissä ja syksyllä on kerättävä satoa sekä marjoja että sieniä. Ruokaa pitää riittää myös talvikaudeksi.

Teemu pitää Helsingissä kotia pystyssä ja käy töissä. Sodan loputtua perheeseen syntyy lokakuussa 1944 toinen tytär Eija.

Avioliiton ensimmäiset viisi vuotta elettiin enemmän tai vähemmän etäsuhteessa. Tapaamiset olivat satunnaisia ja väliin mahtui vain yksi jakso, jolloin pari pystyi asumaan hetken yhdessä.

29. heinäkuuta 1940 Helsinki
Minä olen syönyt aamiaisen ulkona Alkon ravintolassa, mutta ei maistu siellä kuin oman vaimon laittama ruoka. Muistathan kuinka minä söin kovasti siellä Pietarsaaressa.
― Teemu

Sekä Ester että Teemu totesivat molemmat myöhemmin, että heille sattui aviopuolison suhteen hyvä tuuri. Kaikille näin ei käynyt. Aika oli toinen ja selvitäkseen sodan kauhuista ihmisten oli takerruttava rakkauteen ja uskoon tulevaisuudesta. Uskonto oli silloin myös vahvasti läsnä, vahvemmin kuin muuten.

Teemun ja Esterin tapauksessa voimaa antoi rakastumisen tunne ja se, että oli olemassa toinen, joka odottaa ja jonka vuoksi on selvittävä hengissä. Myöhemmin lasten syntyminen vahvisti tarvetta katsoa tulevaan vielä enemmän.

19. heinäkuuta 1945 Huhtalassa
Rakas Teemu! Minä elän ja nautin! Nautin sillä tavalla kuin en koskaan elämässäni ennen. Olen onnellinen siitä, että minulla ovat nuo rakkaat pienet veitikat ja toiseksi minä saan olla heidän kanssaan.
Ester

Kuuntele Esterin ja Teemun kirjeistä koostettu Sydämellisin terveisin -audioteos Yle Areenasta. Esterin kirjeiden lukijana Linda Wiklund. Teemun kirjeet lukee Teemu Grönbergin tyttärenpoika Mikko Nousiainen. Ohjaus Miia Nousiainen.

Näin lahjoitat kirjeitä kokoelmaan:

Ota yhteyttä Kansanperinteen arkistoon ja sovi yksityiskohdat aineiston luovuttamisesta. Luovutuksen yhteydessä tehdään arkiston luovutussopimus, jolla sovitaan myös mahdolliset käyttörajoitukset. Aineistoa voi lähettää myös skannattuina kuvina tai tekstejä puhtaaksikirjoitettuna, jos ei halua luopua alkuperäisestä lähteestä. Lahjoitettava materiaali voi olla tuoreempaakin kuin sota-ajalta. Myös 80- ja 90-luvun aineistoa tallennetaan.