Hyppää pääsisältöön

Kemian sensorin vinkit yo-kokeeseen valmistautumiseen: Vahvat ja heikot sidokset menevät helposti sekaisin

Kemian laboratorio
Kemian laboratorio Kuva: Unsplash kemia,ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilastutkintolautakunnan kemian sensori Arto Liljeblad tietää vuosien kokemuksella, mitkä ovat kokelaiden yleisimmät kompastuskivet kemian yo-kokeissa ja miten ne voi välttää. Hän vastasi Abitreenien yo-koetta koskeviin kysymyksiin.

Miten kemian kirjoituksiin kannattaa valmistautua?

“Pelkkä lukeminen ei riitä, vaan pitää myös laskea laskuja ja ratkaista sanallisia tehtäviä. Tällöin asian ymmärtäminen syvenee.

Ainoastaan yksityiskohtien opettelu ei kanna kovin pitkälle. Olemme viime vuosina painottaneet ylioppilaskokeissa asian ymmärtämistä ja suunnanneet kysymyksiä niin, etteivät ne testaa pelkästään mekaanista ulkoa osaamista. Esimerkiksi laskutehtävään liittyy usein jokin pikkukysymys, jonka tavoitteena on testata, ymmärtääkö opiskelija ilmiön sen laskemista laajemmin.”

Mitkä ovat toistuvia virheitä kemian kirjoituksissa?

“Hyvin tyypillistä on sekoittaa vahvat ja heikot sidokset keskenään. Vastauksessa saatetaan esimerkiksi virheellisesti väittää, että kovalenttiset sidokset katkeavat, kun yhdiste sulaa. Sidoksiin liittyvät asiat on käsitelty lukion oppimateriaaleissa selvästi, mutta asian ymmärtämiseksi kannattaa tehdä mahdollisimman paljon niihin liittyviä tehtäviä.

Myös stoikiometrisiin kertoimiin liittyvät virheet ovat tavallisia, ja ne voivat helposti johtaa isoihin pistemenetyksiin.

Lisäksi välillä eteen tulee vastauksia, joissa kysytty asia kerrotaan sekä oikein että väärin, jolloin tehtävästä ei voi myöntää pisteitä. Ensimmäisessä lauseessa saatetaan esimerkiksi ensin väittää, että reaktio on eksoterminen ja seuraavaksi että endoterminen, vaikka se voi olla vain jompikumpi.

Lasku kannattaakin tarkistaa lopuksi huolellisesti läpi.”

Mitkä asiat harmittavat kokeita tarkistaessa?

“Erityisesti harmittaa se, jos kokelas on oivaltanut tehtävän oikein, mutta rakentaa vastauksensa puutteellisesti tai tekee paljon huolimattomuusvirheitä.

Kemiallisissa kaavoissa pitää merkitä ala- ja yläindeksit näkyviin. Laskuissa pitää ilmetä käytetyt suureet, laskukaavat ja sijoitukset laskukaavoihin. Lopputulos pitää pyöristää oikealle esitystarkkuudelle. Näiden asioiden puuttumisesta ei kannata hankkia itselleen pistevähennyksiä."

Mitkä asiat pitää vähintään osata, jos tavoitteena on vain läpipääsy?

“Kemiassa kaikki asiat rakentuvat toistensa päälle. Mikäli tavoitteena on vain päästä läpi, kertaamista ei kannata aloittaa viidennestä kurssista, joka on muutenkin kaikkein vaikein.

Läpipääsyä tavoittelevan kannattaa panostaa ensimmäisen ja toisen kurssin asioiden omaksumiseen. Etenkin ykköskurssi on todella tärkeä, koska siinä käydään myöhemmillä kursseilla tarvittavia asioita läpi.”

Entä jos arvosanatavoitteet ovat korkeammalla?

“Mikäli haluaa kiitettävän tai laudaturin, koko lukion kemian oppimäärä täytyy osata aika hyvin. Minkään osa-alueen hallinta ei siis nouse ylitse muiden, vaan kokonaisuuden hallinta on aika välttämätöntä.”

Miten kemiaa kannattaa kerrata viimeisinä päivinä?

“On hyödyllistä tehdä esimerkiksi vanhoja ylioppilaskokeita alusta loppuun, jolloin voi itse havainnoida mahdollisia aukkopaikkoja, jotka vaativat vielä harjoittelua. Myös lukion kemian kertauskirjoista pystyy kohtuullisen nopeasti saamaan aika hyvän yleiskuvan tietyn kurssin asioista.”