Hyppää pääsisältöön

Poika ja ilves nyt restauroituna Areenassa – seikkailutarina kohosi kaikkien aikojen katsotuimmaksi kotimaiseksi lastenelokuvaksi

Herkistävää ystävyystarinaa ryydittää villi seikkailu sekä Lapin upeat maisemat. Nyt tämä kaikkien aikojen katsotuin suomalainen lastenelokuva löytyy Yle Areenasta vuonna 2019 digitaalisesti restauroituna versiona.

Elokuva on katsottavissa Areenassa 4 vuoden ajan.

Poika ja ilves julkaistiin joulukuussa 1998 ja se keräsi yksin Suomessa yli 400 000 teatterikatsojaa. Elokuva kuvattiin jo tuotantovaiheessa englanninkieliseksi versioksi ja sitä levitettiin kymmeniin maihin. Elokuvan tarinaa, kuvausta sekä kansainväliset mittarit täyttävää musiikkia kiiteltiin ajan kritiikeissä. Elokuva kävi vuonna 2019 uusintakierroksella Suomen elokuvateattereissa digitaalisesti restauroituna versiona, jollaisena se nyt julkaistaan myös Areenaan.

Koko perheen seikkailuelokuvan tarina ei kuitenkaan restaurointia kaipaa. Elokuva kertoo 12-vuotiaan Tomin (Konsta Hietanen) ja eläinpuistossa kasvaneen Leevi-ilveksen (Väinö) syvästä ystävyydestä. Elokuvassa on vahva sanoma eläinten oikeuksien puolesta sekä luonnon ja ihmisen välisen tasapainon tärkeydestä. Samalla leffa on kasvutarina, jossa kasvajina ovat pojan ja ilveksen lisäksi isä, eno sekä koko lappilaisen kylän väki.

Elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi yhdessä käsikirjoittaja, ohjaaja Ville Suhosen kanssa syyskuvauksissa.
Elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi yhdessä käsikirjoittaja, ohjaaja Ville Suhosen kanssa syyskuvauksissa. Elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi yhdessä käsikirjoittaja, ohjaaja Ville Suhosen kanssa syyskuvauksissa. Kuva: Wildcat-films Poika ja ilves,Raimo O. Niemi,Ville Suhonen

Pääosissa temmeltävän kaverikaksikon lisäksi elokuvaa tähdittävät Antti Virmavirta, Risto Tuorila, Kristiina Halttu ja Jarmo Mäkinen. Elokuvan on ohjannut Raimo O. Niemi ja käsikirjoittaneet Ville Suhonen sekä Martin Daniel.

Pojan ja ilveksen ehdottomasti kauneimmasta näyttelijäsuorituksesta vastannut Väinö-ilves ei koskaan päässyt kokemaan elokuvan suosiota. Ranuan eläinpuistossa kasvanut ja elänyt Väinö kuoli vuoden 1998 toukokuussa kiipeilyonnettomuudessa omassa häkissään. Väinöllä oli elokuvan kuvauksissa myös kaksi stuntti-ilvestä jotka tuotiin kuvattaviksi Ruotsista.

Näyttelijäuransa tunnetuimman roolisuorituksen Pojassa ja ilveksessä tehnyt Konsta Hietanen nousi julkisuuteen vuonna 1994 voittaessaan Tenavatähti-laulukilpailun. Musiikki- ja näyttelijäurat saivat kuitenkin väistyä Hietasen jalkapalloharrastuksen tieltä. Hän pelasikin jalkapalloa vuosina 2005–2013 Veikkausliigassa Suomen korkeimmalla sarjatasolla, jonka jälkeen palasi muusikonuralle. Vuonna 2020 Hietanen nähdään mm. Salatut elämät -televisiosarjassa.

Onko Poika ja ilves tuttu? Missä sinä katsoit elokuvan ensimmäistä kertaa? Kerro meille ja muillekin artikkelin kommenteissa alempana.

Antti Virmavirta (Olli-isä), Konsta Hietanen (Tomi) ja Kristiina Halttu ( Helena) Poika ja ilves -elokuvassa.
Antti Virmavirta (Olli-isä), Konsta Hietanen (Tomi) ja Kristiina Halttu ( Helena) Poika ja ilves -elokuvassa. Antti Virmavirta (Olli-isä), Konsta Hietanen (Tomi) ja Kristiina Halttu ( Helena) Poika ja ilves -elokuvassa. Kuva: Wildcat-films Antti Virmavirta,Konsta Hietanen,Kristiina Halttu
Risto Tuorila (Jouko-eno) ja Konsta Hietanen (Tomi) Poika ja ilves -elokuvassa.
Risto Tuorila (Jouko-eno) ja Konsta Hietanen (Tomi) Poika ja ilves -elokuvassa. Risto Tuorila (Jouko-eno) ja Konsta Hietanen (Tomi) Poika ja ilves -elokuvassa. Kuva: Wildcat-films Risto Tuorila,Konsta Hietanen,Poika ja ilves
Kommentit