Hyppää pääsisältöön

Strömsössä kokataan värikästä ja trendikästä kulhoruokaa – unohdamme eksoottiset ainekset ja teemme pohjoismaisen version

Kulhoruoat ovat suhteellisen uusi ruokatrendi, joka on ollut nousussa viime vuosina, paljolti siksi, että ne ovat ruokabloggareiden suosiossa.

Resepti on yksinkertainen. Täytä iso kulho erilaisilla salaateilla, vihanneksilla tai hedelmillä, viljoilla ja proteiinilähteillä ja tarjoa sopivan kastikkeen kanssa.

Poke bowl on peräisin Havaijilta ja sisältää kalaa, buddha bowl koostuu pelkistä kasviksista – ja usein eksoottisista hedelmistä. Me Strömsössä kokoamme kulhoon tietenkin enimmäkseen parhaita pohjoismaisia raaka-aineita. Miksi mennä merta edemmäs kalaan?

Tässä lista aineksista, joita pohjoismaiseen kulhoon voi sisällyttää. Omaan kulhoomme teemme härkäpavuista salaatinkastikkeen, joka muistuttaa hieman guacamolea.

1. Vihreitä lehtiä: Pinaattia, lehtikaalia, rucolaa, mangoldia, romainesalaattia tai punajuuren naatteja

Kulhollinen pinaatinlehtiä keittiön pöydällä
Kulhollinen pinaatinlehtiä keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE pinaatti (pinaattikasvit),Strömsö,ruokaohjeet

2. Viljoja: Spelttijyviä, ohrahelmiä, kauranjyviä, rukiinjyviä tai kvinoaa (saatavilla kotimaisena)

Kotimaisia ryynejä lautasella
Kotimaisia ryynejä lautasella Kuva: Minna Mäkelä/YLE ryynit,Strömsö,ruokaohjeet

3. Terveellistä rasvaa: Rapsiöljyä tai muuta kylmäpuristettua öljyä. Myös oliiviöljy käy hyvin.

4. Vihanneksia: Porkkanaa, paprikaa, kurkkua, sokeriherneitä, retiisejä, vihreitä papuja, parsakaalia tai kukkakaalia ohueksi suikaloituina tai pieninä paloina. Myös paahdetut juurekset tai hapatetut vihannekset, kuten kimchi tai hapankaali, käyvät hyvin.

5. Proteiinilähteitä: Papuja, linssejä tai hampunsiemeniä

Kulhollinen papuja pöydällä
Kulhollinen papuja pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE pavut,Strömsö,ruokaohjeet

6. Hedelmiä: Päärynää, omenaa tai vaikkapa luomurusinoita

Omenan siivuja leikkuulaudalla
Omenan siivuja leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,ruokaohjeet

7. Topping: kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä, paahdettuja manteleita, hasselpähkinöitä, seesaminsiemeniä.

Kurpitsan siemeniä kulhossa pöydällä
Kurpitsan siemeniä kulhossa pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE siemenet,Kurpitsansiemenet,ruokaohjeet,Strömsö

8. Kastiketta: Kokeile jotakin täyteläisistä kastikkeistamme. Papuguacamolea (ohje alla), hummusta, hernelevitettä tai muhammaraa.

Tämä on varsinainen nykyajan pyttipannu. Käytä siihen aineksia, joita kotoa sattuu löytymään. Kokoa kulhoon mieluusti useita erilaisia rakenteita ja värejä.

Laita kulhon pohjalle vihreitä lehtiä ja niiden päälle lempiviljojasi.

Kulhollinen ohrasuurimoita keittiön pöydällä
Kulhollinen ohrasuurimoita keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,ruokaohjeet,Anders Samuelsson

Viljoja voit maustaa maukkaalla vinegretillä tai vain öljyllä ja viinietikalla ja sekoittaa keskenään eri lajeja, jotta kulhossa on useita erilaisia rakenteita.

Asettele sitten vihannekset ja proteiinilähteet omina osioinaan viljojen päälle ja viimeistele hedelmillä ja valitsemillasi kastikkeella ja ripotteilla.

Papuguacamole

Papuruacamolea lasisessa kulhossa
Papuruacamolea lasisessa kulhossa Kuva: Carina Ahlskog/YLE pavut,Strömsö,ruokaohjeet

Ainekset:

  • 3 dl vihreitä härkäpapuja (tai muita vihreitä papuja)
  • 2 limetin mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl vettä
  • 1 ruukku korianteria

Tee näin:

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Mausta halutessasi ripauksella suolaa.

Kaksi valmista annosta Strömsön pohjoismaista kulhoa pöydällä
Kaksi valmista annosta Strömsön pohjoismaista kulhoa pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE lounaat,Strömsö,ruokaohjeet

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä:

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa