Hyppää pääsisältöön

Suomalaista kulttuuriperintöä suomalaisten saataville – Yle digitoi filmikokoelmansa yhteistyössä KAVIn kanssa

Pino vanhoja elokuvafilmirullia, päällimmäisenä avattu filmirulla.
Ylen filmikokoelma on dokumentoitu pääosin varsin hyvin. Pino vanhoja elokuvafilmirullia, päällimmäisenä avattu filmirulla. Kuva: Martti Juntunen / Yle filmi,filmirulla

Vasta digitoimalla päästään näkemään, mitä kokoelmista löytyy. Työn arvioidaan kestävän viisitoista vuotta.

Ylen filmikokoelma kattaa yli 47 000 nimikettä: kokonaisia ohjelmia, dokumentteja, lyhyitä inserttejä, katsauksia, suomalaisten tuotantoyhtiöiden filmimateriaalia ja elokuvia.

Nyt Yle on päättänyt panostaa filmikokoelmansa digitointiin ja tehdä sitä sekä omin voimin että yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn kanssa. Tavoite on saada kokoelma digitoitua viidessätoista vuodessa.

“Digitoimme suomalaista kulttuuriperintöä suomalaisten ja yleläisten saataville. Näin kokoelmissamme oleva aineisto jatkaa elämäänsä uusissa ohjelmissa, ja vanhoja ohjelmia on mahdollista tuoda suomalaisten nähtäväksi”, sanoo Ylen arkistopäällikkö Elina Selkälä.

Osaan elokuvista on esitysoikeudet sekä KAVIlla että Ylellä, ja tällaiset ohjelmat digitoidaan KAVIssa, joka on digitoinut suomalaisia elokuvia kohta kymmenen vuotta. Yle puolestaan keskittyy digitointiprosessissa omatuotantoiseen sekä sellaiseen materiaaliin, johon vain Ylellä on oikeudet.

Viidentoista vuoden tavoite tarkoittaa viittäsataa digitoitua tuntia vuodessa. Kunnianhimoista, mutta täysin mahdollista, Elina Selkälä arvioi. Yle digitoi filmikokoelmaansa koko ajan, mutta nykytahdilla siihen kuluisi yli 60 vuotta.

“Meillä on filmivarastossamme hyvät olosuhteet, siihen on satsattu. Mitään arvokasta ei ole tuhoutunut säilytyksessä, ja filmit kestävät kyllä.”

Ylen filmikokoelma on dokumentoitu pääosin varsin hyvin, mutta arkistopäällikkö uskoo silti yllätyksiin.

“Uskon, että sieltä löytyy hienoa materiaalia. Nimiketasolla tiedämme, mitä siellä on, mutta vasta kun saamme sisällön digitaaliseen muotoon, näemme konkreettisesti, mitä kokoelma pitää sisällään.”