Hyppää pääsisältöön

Tee nikkelivapaita koruja jätemateriaaleista – askartelukuningattaren vinkit ihastuttaviin kierrätyskoruihin

En dekorativ festkrage gjord av gammal, rosa, återvunnen spets och dekorerad med tygblommor och pärlor i olika rosa nyanser. Kragen kan användas till maskerad eller fest och är knuten runt halsen på en svart provdocka.
Nämä korut kuuluvat joihinkin Ninette Bahnen ompelemiin naamiaisasuihin. Suurin osa materiaalista on kierrätettyä.  En dekorativ festkrage gjord av gammal, rosa, återvunnen spets och dekorerad med tygblommor och pärlor i olika rosa nyanser. Kragen kan användas till maskerad eller fest och är knuten runt halsen på en svart provdocka. Kuva: Carina Ahlskog / Yle korut,asusteet,pitsi,kierrätys,käsityöt (tuote),Tee se itse,askartelu,kaulukset,Keeppi

Jätemateriaalit ja kierrätys ovat pääosassa, kun Ninette Bahne luo kaikkea helmin koristelluista kaulakoruista mielikuvituksellisiin prinsessapukuihin. Hän kertoo joitakin vinkkejä ja kokemuksia niille, jotka haluavat askarrella yksin tai lasten kanssa.

Kaikki on kimaltelevaa, värikästä ja suureellista, kun Paraisten oma askartelukuningatar Ninette Bahne luo, olipa sitten kyseessä keittiön remontointi tai naamiaispuvun tekeminen.

Hän on tullut Strömsöhön tyttärensä Nosiphon kanssa levittämään askarteluniloa ja näyttämään, miten pitsistä voi tehdä yksinkertaisia koruja.

Tre kvinnor som sitter och syr smycken runt ett bord fullt med pysselmaterial.
Pöytä on täynnä kierrätettyä askartelumateriaalia, kun Nosipho Bahne, Elin Skagersten-Ström ja Ninette Bahne tekevät koruja yhdessä. Tre kvinnor som sitter och syr smycken runt ett bord fullt med pysselmaterial. Kuva: Carina Ahlskog / Yle askartelu,Tee se itse,Strömsö,Workshopit,kierrätys,Elin Skagersten-Ström

Kimaltelevia askartelujuttuja melkein pursuu pöydältä. Siinä on värikkäitä kynttilämansetteja, rikkinäisiä kaulakoruja, rintaneuloja, kirppikseltä löytyneitä liinoja, pitsinpätkiä ja kaikenvärisiä ja -kokoisia nappeja. Näin Ninette mielellään kattaa pöydän askartelupajaa varten.

Käytetty on hienoa

Askartelusta pitävä huomaa, että kustannukset riistäytyvät helposti käsistä. Ja jos askartelu käy kalliiksi, alkaa rajoittaa itseään ja askartelevia lapsiaan. “Älä käytä liikaa helmiä.” “Eiköhän se kimalle jo riitä?” – hyvää tarkoittavia kehotuksia, jotka tappavat helposti luovuuden ja ilon.

Ett brunt träfat med små glasburkar fyllda med ljusa knappar, guldiga paljetter och metalltråd.
Jos järjestää askartelumateriaalinsa värien mukaan, on helpompi saada yleiskuva siitä, mitä on. Ett brunt träfat med små glasburkar fyllda med ljusa knappar, guldiga paljetter och metalltråd. Kuva: Carina Ahlskog / Yle napit,paljetit,Strömsö,metallilangat

– Jos käyttää askartelumateriaalia, jonka on saanut ilmaiseksi tai ostanut hyvin halvalla käytettynä, ei tarvitse myöskään pelätä epäonnistumisia. Haluan myösopettaa lapsilleni, että kierrättäminen on hauskaa eikä aina tarvitse ostaa uutta, Ninette Bahne sanoo.

Ninetten vinkit hyvistä askartelumateriaaleista

  • pienet virkatut pitsiliinat ja pitsit (ei haittaa, vaikka pitseissä olisi laikkuja tai ne
  • olisivat rikkinäisiä)
  • kynttilämansetit, niistä saa irrotettua kangaskukkia ja muita koristeita
  • rikkinäiset kaulakorut ja muut korut
  • hauskat rintaneulat ja korvakorut, ei haittaa, vaikka lukko on rikki
  • nappikokoelmat
  • avatut ja osittain käytetyt askartelutarvikepakkaukset, joita saa halvalla

Näitä löytää joskus ilmaiseksi kirppiksiltä tai saa sukulaisilta tai ystäviltä, jotka haluavat päästä niistä eroon kaappeja siivottuaan.

En liten, rund spetsduk som provas runt en handled.
Käytetty liina on sekä läikikäs että vähän rikki, mutta sitä voi hyvin käyttää rannekoruun. En liten, rund spetsduk som provas runt en handled. Kuva: Carina Ahlskog / Yle pitsi,virkkaus,käsityöt (tuote),Strömsö

Kata pöytä askartelujuhlaa varten

Kun levittää askartelumateriaalit, on hyvä järjestää ne värien mukaan. Silloin on helpompi saada yleiskuva ja nähdä, mikä sopii yhteen minkäkin kanssa, muuten kaikki on helposti yhtä sekamelskaa.

Rannekorun ompeleminen vanhoista pitseistä on helppo projekti, jos haluaa tehdä omia koruja.

Jos haluaa tukevamman korun, voi ommella pitsin alle palan huopaa tai muuta tukevampaa kangasta. Sen jälkeen voi vain sekoitella ja yhdistellä nappeja, kangaskukkia ja paljetteja.

Ett halvfärdigt armband av en tunn ljus spets. På spetsen sys det fast knappar, pärlor och tygblommor med tunn metalltråd.
Pieni pitsinpala koristellaan ensin napeilla. Sitten Ninette Bahne ompelee mukaan kukkia ja helmiä, kunnes on tyytyväinen. Ett halvfärdigt armband av en tunn ljus spets. På spetsen sys det fast knappar, pärlor och tygblommor med tunn metalltråd. Kuva: Carina Ahlskog / Yle rannekorut,korut,pitsi,askartelu,napit,uudelleenkäyttö,Tee se itse,Strömsö,lace fragment

Jos ompelee pieniä helmiä, voi olla hyvä käyttää erityistä helmineulaa ja vahvaa polyesterilankaa tai ohutta metallilankaa.

Kangaskukkia voi ommella useamman päällekkäin, jos haluaa paksumpia kukkia, ja Ninette ompelee mielellään paljetin tai helmen kukan keskustaan antamaan lisää kimallusta.

Ett stort armband av en återvunnen virkad duk med vita tygblommor, blåa paljetter, knappar och pärlor.
Kuluneesta liinasta on jäljellä enää muisto, muun muassa vanha rintaneula ja rikkinäisen kaulanauhan helmet ovat tämän rannekorun aineksia. Ett stort armband av en återvunnen virkad duk med vita tygblommor, blåa paljetter, knappar och pärlor. Kuva: Carina Ahlskog / Yle rannekorut,korut,askartelu,uudelleenkäyttö,Tee se itse,Strömsö
Ett porträtt av en leende flicka som har på sig ett spänt halsband, så kallad choker. Halsbandet har hon gjort själv av en rosa spets och sidenband och det är dekorerat med vita, stjärnformade pärlor.
Nosipho Bahne on tehnyt choker-kaulakorun käsin virkatusta pitsistä. Ett porträtt av en leende flicka som har på sig ett spänt halsband, så kallad choker. Halsbandet har hon gjort själv av en rosa spets och sidenband och det är dekorerat med vita, stjärnformade pärlor. Kuva: Carina Ahlskog / Yle lapset (ikäryhmät),Kaulakoru,Strömsö

Oikotiet ovat sallittuja. Ellei neulan käyttö oikein suju, voi hyvin käyttää liimapyssyä, askartelijan parasta työkalua.

Allergia laukaisi korutehtailun

Ninette alkoi tehdä itse koruja tultuaan allergiseksi muun muassa nikkelille. Hän alkoi ommella omat korunsa, koska hänen oli vaikea löytää sellaisia koruja, joista hän piti.

Ett fjärilsformat halssmycke med prälbroderier i turkost och svart.
Perhonen Ninette Bahnen korukokoelmasta. Ett fjärilsformat halssmycke med prälbroderier i turkost och svart. Kuva: Carina Ahlskog / Yle korut,kaulakorut (korut),Kaulakoru,helmikirjonta,käsityöt (tuote),Strömsö
Ett halssmycke av återvunna korallpärlor och snäckskalsdetaljer, med geometriska figurer.
Tässä kaulakorussa on vahvat 50-luvun vaikutteet. Ninette Bahne on käyttänyt siihen muun muassa uudelleen korallikaulakorun. Hän ammentaa mielellään ideoita historiasta.1 Ett halssmycke av återvunna korallpärlor och snäckskalsdetaljer, med geometriska figurer. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Kaulakoru,korut,helmikirjonta,käsityöt (tuote),kierrätys,askartelu,Tee se itse,Strömsö,neckpiece

Monen vuoden harjoittelun jälkeen Ninette käyttää näppärästi neulaa ja tekee monimutkaisia helmikirjailuja, joiden valmistamiseen menee tuntikausia.

– Kun tekee jotain itselleen, ei laske työtunteja, ja askartelen, koska pidän siitä, Ninette sanoo.

Ett stort vitt halssmycke av spets och med pärlbroderier i vita och cremefärgade nyanser. Halssmycket är brett och täcker axlar och bringa.
Tämä koru kuuluu talviseen naamiaisasuun, ja se on yksi monimutkaisimmista koruista, jonka Ninette Bahne on tehnyt.  Ett stort vitt halssmycke av spets och med pärlbroderier i vita och cremefärgade nyanser. Halssmycket är brett och täcker axlar och bringa. Kuva: Carina Ahlskog / Yle neckpiece,Kaulakoru,asusteet,helmikirjonta,kierrätys,käsityöt (tuote),askartelu,Tee se itse,Strömsö,kaulus

“Tädit rulettavat”

Kaiken ottaminen talteen ja käyttäminen uudelleen ja luominen omin käsin ovat Ninetten mukaan oikeita täti-ihanteita, ja siksi hän kutsuu itseään Ninette-tädiksi.

Hän on julkaissut muun muassa askartelukirjan “Tedags hos tant Ninette” ja esiintynyt vuosia Ninette-tätinä blogissaan “Ninette Bahne”.

Hänen blogistaan voi lukea lisää korjaamisesta kierrättämällä, eri juhlapyhiin liittyvistä askarteluista, naamiaisasuista, puutarhaelämästä ja muusta luovasta.

Ett armband av gul spets med rosa detaljer som små tygblommor, udda knappar och pärlor.
Ninette ehtii tehdä tunnissa useita rannekoruja. Korujen värivalinnat ovat hyvin erilaisia. Ett armband av gul spets med rosa detaljer som små tygblommor, udda knappar och pärlor. Kuva: Carina Ahlskog / Yle rannekorut,korut,pitsi,napit,kierrätys,Tee se itse,askartelu,Strömsö