Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas – Murskaako syrjäseudun arki yrittäjien unelmat?

Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville.
Yrittäjät Jaana ja Antti Holma. Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville. Kuva: YLE Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas

TV1 torstaina 19.3.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 22.3. klo 11.45, Areenassa

Jaana ja Antti Holmalla oli unelma.

Pariskunta, kaupan kassa ja rakennustyöntekijä, haaveili omasta ravintolasta. Haave toteutui, kun Etelä-Savossa sijaitsevan Joroisten keskustan ainoa ravintola tuli myyntiin noin kymmenen vuotta sitten.

Jaana ja Antti ostivat ensin omistajalta vain liiketoiminnan ja he pitivät ravintolaa pankin vuokrakiinteistössä. Pian pankki korotti vuokran sietämättömäksi.

Yrittäjien mielestä pankilla oli kova tarve siirtää omistamisen riski pienyrittäjille.

Yrittäjän arkea syrjäkylällä

Kaarle Lahdenpään ohjaama dokumentti Viimeinen lounas kuvaa rehellisten, työtä pelkäämättömien ravintolayrittäjien arkea pikkukunnassa.

Dokumentti kertoo perinteikkään, vuonna 1952 perustetun Ravintola Seurasalin viimeisestä vuodesta. Ohjelma on samalla vahva tarina muutoksesta syrjäseuduilla.

Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville.
Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville. Kuva: YLE Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas

Millaista on ravintola-yrittäjyys Etelä-Savossa 2010-luvulla? Millaista on kun työstä ei saa palkkaa ja yrittäjyydestä on tullut kallis harrastus? Kannattaako yrittäjyys terveyden kustannuksella?

Kylä hiljenee ja kiinteistön arvo romahtaa

Joroisten kylältä poistui 2010-luvulla useita virastoja: verotoimisto, Kela sekä poliisilaitos – pankkikonttoreitakin lakkautettiin.

Syrjäseutua moukaroineet poliittiset päätökset osuivat ikävästi ravintolan asiakaskuntaan. Virastojen työntekijät olivat koko toiminnan kivijalka. ”Kun liikevaihto tippuu niin köyhtyminen alkaa”, Antti Holma tuumaa.

Yhteiskunnan rakenteet syrjäseuduilla ovat olleet vahvassa muutoksessa ja yrittäjyyden edellytykset ovat radikaalisti muuttuneet.

Kilpailu on koventunut. Samaan aikaan kiinteä kansallisvarallisuus – ihmisten kodit ja yrittäjien liikekiinteistöt – ovat menettäneet arvoaan.

Ravintola Seurasalin kiinteistöstä tuli yrittäjille kiviriippa. Vaikka kiinteistö sijaitsee Joroisten keskustassa, uutta ostajaa kiinteistölle on lähes mahdotonta löytää.

Taksiuudistus oli myrkkyä

Antti ja Jaana Holman mielestä Sipilän hallituksen tekemä taksiuudistus oli yksi viimeisistä nauloista heidän yrittäjyytensä arkkuun.

Taksialaa koskeneiden järjestelyjen seurauksena taksin saanti myös Joroisissa heikentyi niin, että ravintolan ilta-asiakkaat loppuivat lähes kokonaan.

Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville.
Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville. Kuva: YLE Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas

“Jos taksia ei saa mennäkseen ravintolaan ja etenkään ravintolasta kotiin päin, niin on selvää että se vähentää asiakaskäyntejä”, yrittäjät pohtivat.

Holman pariskunnan lisäksi dokumentti kuvaa myös toisenlaisen yrittäjän arkea. Jari-Pekka Koponen on toimelias mies, joka pitää markkinoinnista. Uutteruudellaan hän on rakentanut menestyksekkään liikenneaseman 5-tien varteen Joroisten kohdalle. Asiakkaita riittää.

Tulot eivät riitä palkkaan

Antti Holman on pakko käydä vieraalla töissä – ajaa rekkaa, jotta ravintolan pitäminen on mahdollista. Ravintolan tulot kun eivät riitä edes palkkojen maksuun.

Työn tekeminen on ”pakkotekemistä”, jonka pysäyttää vasta Antin saama kasvohalvaus.

Vielä kasvohalvauksen jälkeenkin, hän ajaa rekan hallille ennen kuin keskeyttää työt ja soittaa itselleen apua hätänumerosta.

Ohjaus: Kaarle Lahdenpää. Tuottaja: Ari Lehikoinen. Tuotanto: KALA Productions, Suomi, 2020.

 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.