Hyppää pääsisältöön

Ahmalive: Julian ja Matin touhujen seuraaminen huippusuosittua – jo yli puoli miljoonaa katselua Yle Areenassa

Ahmapari Ähtärin eläinpuistossa, Julia jahtaa Mattia lumella
Julia jahtaa Mattia. Yleensä tilanne on toisinpäin. Ahmapari Ähtärin eläinpuistossa, Julia jahtaa Mattia lumella Kuva: Ähtäri/Timo Ahopelto ahma,Ahmalive

Yle Luonnon helmikuun alussa aloittama Ahmalive on seurannut Ähtärin eläinpuiston ahmaparin, Matin ja Julian, elämää puolitoista kuukautta. Live-striimi on kerännyt paljon katsojia, jo yli puoli miljoonaa starttia Yle Areenassa.

Ahmaliveä pääsee katsomaan tästä.

Nuorelle petoparille odotettiin perheenlisäystä ensimmäistä kertaa, mutta toiveista huolimatta Julia ei poikasia tänä keväänä saa. Kevät on jo niin pitkällä, että pentujen syntyminen tässä vaiheessa on äärimmäisen epätodennäköistä.

Ähtärissäkin on lakattu odottamasta poikasia tälle vuodelle.

– Olemme kovasti alkuvuoden aikana odottaneet ahman pentuja ja seuranneet tilannetta, kertoo eläinpuiston intendentti, eläinlääkäri Heini Niinimäki .

– Välillä tuntui siltä, että merkkejä perheenlisäyksen tulemisesta olisi ollut ilmassa. Toisaalta toki näimme kameroiden ansiosta paljon sellaista, mitä aiemmin olemme voineet vain arvailla – vaikea verrata täysin aiempiin vuosiin.

Olen seurannut ahmapariskunnan teutarointia helmikuun loppupuolelta asti. Hirmu mielenkiintoista katseltavaa. Tänään myös nähnyt kun molemmat makoilevat kamera-pesässä vierekkäin hellyttävinä möykkyinä.― Ahmaliven katsojakommentti

Koska ahmojen pesään ei ole aiemmin nähty, täsmällistä tietoa käytöksen muutoksista synnytyksen lähestyessä ei ole ollut. On myös mahdollista, että Julia on ollut raskaana, mutta sikiöt ovat abortoituneet ilman, että siitä näkyisi mitään merkkejä ulospäin.

Euroopan eläintarhojen ahmoilla on yhteinen koordinaattori, joka vastaa ahmakannan hoidosta ja lisääntymisestä. Häneltä on saatu lupa siihen, että Matti ja Julia voivat yrittää perheenlisäystä uudelleen. Vielä ei ole mitään syytä olettaa, että tämä ei parilta onnistuisi.

No nyt pesässä nukkuvat sitten molemmat! Matti hiipi Julian viereen n.klo 10.07, Julia hieman nosti päätään ja sitten jatkoi uniaan. Aina jaksavat yllättää!― Ahmaliven katsojakommentti

– Toivotaan että pentuja syntyy sitten ensi keväänä, Niinimäki sanoo.

– Pariskunta on vielä niin nuori, että niillä on hyvää aikaa onnistua tulevina vuosina.

Ahmalive on saanut jo monta sataa tuhatta katsojaa, joukossa myös eläinkatselijoita

Ahmalive on silti tarjonnut ainutlaatuisen näkymän Pohjolan uhanalaisten petojen käyttäytymiseen.

Matin ja Julian elämä on kiinnostanut ihmisiä, suoralla striimillä on jo yli puoli miljoonaa Areena-starttia. Osa seuraa Julian ja Matin touhuja säännölliseti. Kun pentuja ei näemmä tule, kysymmekin teiltä hyvä yleisö: kuinka pitkään jatkamme vielä?

Haluatko, että ahmalive jatkuu vielä?

Kyllä, Julian ja Matin touhuja on mielenkiintoista seurata.
99% (659 ääntä)
Ei, sen voi lopettaa.
1% (8 ääntä)
Ääniä yhteensä: 667

Livestä käydään katsomassa, kumpi pesässä nukkuu, millaista tahtojen taistelua pesästä käydään, miten paljon olkia pöyhitään tai mitä tapahtuu pesään haudatulle villisian päälle. Kerälle kiepsahtaneen ahman unen seuraamisessa on jotain rauhoittavaa.

Välissä pesäkamerasta ei meinannut nähdä kunnolla, kun Julia nuoli siivousvimmassaan myös kameran linssin. Onneksi reilun parin viikon jälkeen siivousvimma iski taas, ja silloin linssi nuoltiin puhtaaksi.

Jännää, miten nuo ovatkin niin omia persoonallisuuksiaan niin tarhaliikkumisen kuin nukkumaanmeno- ja nukkumistapoineen. Pakko tsekata illalla viimeksi ja aamulla ensimmäiseksi. Niin ihkuja!― Ahmaliven katsojakommentti

Senkin on liveseuranta opettanut, miten erilaisia persoonia ahmat ovat.

Julia

  • Julia katselee useammin sivusta, kun Matti hallitsee tilaa.
  • Julia odottaa omaa vuoroaan ja toimii sitten rauhallisen varmasti.
  • Julia kiipeää ketterästi puuhin ja pääsee tarvittaessa sinne Matti karkuun
  • Julia joutuu usein väistämään ja antamaan herkut Matille
  • Julia pakenee välillä Mattia onttoon puunrunkoon.

Matti

  • Matti käy isompana rosvoamassa Julialta herkkuja, joita Julia yrittää piilotella.
  • Matti on poikasmaisempi, se hösää ja touhuaa kaikenlaista.
  • Matti aloittaa myös painimiset useammin kuin Julia ja liikkuu tarhassa enemmän

Julian ja Matin katsojien joukossa on myös muita eläimiä, kuten koiria ja kissoja.

Muun muassa coton de tuléar-rotuinen 8-vuotias Elmo-koira tykkää seurata Ahmalivessä juoksevia Mattia ja Juliaa. Myös nukkuva Julia kiinnosti, kun Elmo huomasi pienelle pörröiselle kerälle kiertyneen ahman hengitysliikkeen. Elmo on muutenkin eläinohjelmien ystävä, tosin se alkaa helposti haukkua ja puolustaa isäntäväkeään ruudun eläimiltä. Onneksi Elmo asuaa omakotitalossa, joten haukunta ei häiritse naapureita.

Valkoinen koira katselee sohvalla televisiosta Ahmaliveä
Valkoinen koira katselee sohvalla televisiosta Ahmaliveä Kuva: Sirpa Tilander Ahmalive

Onko sinun lemmikkisi kiinnostunut Ahma-livestä? Lähetä kuva sähköpostilla osoitteeseen yle.luonto@yle.fi.