Hyppää pääsisältöön

Perussuomalainen Kiina-ilmiö: käsikirjoitus

Kiinan kommunistisen puolueen vaikuttamiskone ulottaa toimintansa myös Suomeen. Vaikuttamisen keinot toistuvat maasta toiseen.

Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute: Kommunistisen puolueen propagandaa, paikallispoliitikkoihin, vaaleihin ja mielipiteisiin vaikuttamista.
Repeating propaganda from China, cultivating local politicians, seeking to influence elections and public opinion on China.

Suomessa toimii jo useita järjestöjä, joiden toimintaa ohjeistetaan Pekingistä.

Samaan aikaan kun Kiinan ulkomaan vaikuttaminen on vahvistunut ovat myös useat perussuomalaiset tiivistäneet Kiina-suhteitaan.

Avainrooleissa on ollut yhtäältä perussuomalaisen ministeri Lindströmin esikunta ja toisena Eduskunnan perinteinen kaikkien puolueiden Kiina-ystävyysryhmä, jonka toimintaan kansanedustaja Mika Niikon puheenjohtajuus toi vauhtia.

Joulukuussa 2018 ystävyysryhmä järjesti Kiina-päivät.

Pohjoismaisen kiinalaislehden sivuilta löytyy pitkä kuvaus seminaarin iltatilaisuudesta. Sen sponsoroi kiinalainen Moutai-alkoholiyhtiö.

Artikkeli China Daily verkkojulkaisussa:

Moutain Revontuli-cocktail, jossa yhdistyy kahden eri kulttuurin henki, syventää maittemme välistä poliittista luottamusta ja tiivistää jo entisestään läheisiä suhteita.

Suomalaiset arvovieraat eivät tyytyneet pelkkiin cocktaileihin, vaan halusivat maistella kolmea eri Moutai-laatuamme myös sellaisenaan.

Jenni Chen on yrittäjä ja Kokoomuksen vantaalainen kaupunginvaltuutettu. Hän on asunut Suomessa liki koko ikänsä.

Hän oli paikalla Eduskunnan Kiina-päivillä, ei tosin iltatilaisuudessa.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa: Olin olin mukana ja se oli hyvin virallinen tilaisuus. Seurasin takarivistä mitä siellä tehtiin.
MOT: Mietin vaan että onks nää suomalaiset kansanedustajat ymmärtäneet että heitä käytettiin tälläseen mainostarkoitukseen?
Jenni Chen: Ei ne ymmärtänyt sitä, tietenki, heidän pitäisi olla niin ku niin ku niin ku tarkkaavaisempia sen suhteen, että mitä he tekee ja miten toimii koska maailma on monimutkainen.

Kaj Turunen oli Niikon ja Ville Vähämäen puoluetoveri vuoden 2017 perussuomalaisten jakautumiseen asti. Kiina-päivillä hän ei ollut.

Kaj Turunen, Kok. Savonlinna (entinen PS/Sin. kansanedustaja): Toisaalta en saanu kyllä kutsuakaan - Siis tää maahantuoja on julkaissut nää?
MOT: Joo.
Kaj Turunen:Tän takia kannattais kyllä ottaa vähän selville mihin tilaisuuteen on menossa ja mikä se kupletin juoni on. Onhan tässä yhden maan parlamentaarikot mainosmiehinä kuitenkin mukana.

Kansanedustaja Mika Niikon Kiina-yhteydet nousivat esiin jo vuosi sitten. MOT kertoi tuolloin, miten Mika Niikko yritti piilottaa julkisuudelta kiinalaiselta vaalitukijalta saamansa 5000 euron vaalituen - muuttamalla sen lainaksi.

Suomen Kuvalehti puolestaan paljasti tammikuussa, että Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki olivat tosiasiassa samaisen vaalirahoittajan Realmax-yhtiön perustajaosakkaita yhtiön alkutaipaleella.

Turusen mukaan Perussuomalaisissa kuviosta ei tapahtuma-aikaan tiedetty mitään.

Kaj Turunen: Mulle tuli ihan yllätyksenä että meillä on tämmöstä aktiviteettia.
MOT: mitä ajattelit kun kuulit että siinä oli tällaista vaalirahoituksen ottamista ja yrityksen perustamista?
Kaj Turunen: No mun mielestä kun tämmönen vaalirahoituskuvio tulee yritykseltä niin jos on ulkomainen teknologiayritys niin ensimmäisenä tulee tietysti mieleen, että mikä se motiivi on.

Jenni Chen: Lainan antaminen tai jopa nollakorolla lainan antaminen niin se ei oo vastikkeetonta ja me tiedetään, että me jäädään helposti kiitollisuudenvelkaan.

Mika Niikko ei anna enää haastattelua. Kuunnellaan siis, miten hän kuvasi rahoittajaansa MOT:lle vuosi sitten.

Mika Niikko: ( 25.5.2019) PS, kansanedustaja: No mä olen hänet tuntenut useita vuosia. Hänen kanssaan ollaan ystävystytty aikoinaan. Aikanaan tutustunut, kun mä olen siellä tämmöisellä vienninedistämismatkalla ollut, niin tutustunut häneen. Kyllä.
MOT: Kiinnitti huomiota, että 2017 joulukuussa oli tämmöinen iso Kiina-päivä siellä eduskunnassa. MOT: Yksi yritys, joka osallistui siihen, oli tämmöinen kuin Realmax. Kuka sen toimitusjohtaja on?
Mika Niikko: Siis minkä, suomalaisen vai kiinalaisen Realmaxin?
MOT: Suomalaisen.
Mika Niikko: No mä en sitä tiedä, ketä silloin on ollut tai on nyt.
MOT: Se toimitusjohtaja oli mun ymmärrykseni mukaan tää samainen rahoittaja.
Mika Niikko: No jos näin on, niin mitä siinä on ihmeellistä?

Hetkinen. Niikko ei muista tapahtumia eikä toimitusjohtaja Hang Si:ta, vaikka on itse ollut yritystä perustamassa vain puolitoista vuotta ennen haastattelua.

MOT: Hain tässä sitä, että kun hän on sun rahoittaja, niin minkälaista yhteistyötä teillä on ollut sen jälkeen
Mika Niikko (25.5.2019): hän on yksi kymmenestä kiinalaisesta, jotka mun luona käy vierailemassa. Hän ei ole mitenkään erityisessä asemassa missään näissä asioissa.

Tutkimme Svenska Ylen toimittaja Linus Långin kokoamaa Eduskunnan vierailijadataa.

MOT: Pystyykö ne hakeen silain että näkyy Hang Si ryhmineen?
Linus Lång, Svenka Yle, datatoimittaja:Kyllä ne ryhmätkin saa esiin.

Niikon tukijan yritys ei ollut vain yksi vieras muiden joukossa.

MOT: Nää on kaikki Realmaxin väkeä.
-Hmm.

Rahoittaja on vieraillut eduskunnassa Niikon vieraana yksin tai useimmiten Realmaxiin kytkeytyvien vieraiden kanssa 20 kertaa yhtiön perustamisen jälkeen.

MOT: Kutsutko sä tän sun ystävän sinne vai tuoko hän omia kontaktejaan, omia yrityskontaktejaan sitten sinne eduskuntaan?
Mika Niikko (25.5.2019) PS, kansanedustaja : Ei, ei, vaan meihin ottaa yhteyttä yleensä joku taho. Suomessa on noin 200 erilaista kiinalaista toimijaa.

MOT etsii Kiinan merkkejä Kiinan vaikuttamiskoneesta yhdessä ulkomaantoimittaja Päivi Koskisen kanssa.

Yksi tärkeimmistä Kiinan Kommunistisen puolueen alajärjestöistä löytyy helposti myös Suomesta.

infografiikka:
Kiinan kommunistinen puolue
I
Yhteisrintaman työvirasto
I
Finland Association for Promoting Peaceful Reunification of China Ry. (FAPPRC)
Kiinan rauhanomaisen jälleenyhdistymisen edistämisyhdistys Suomessa.

Sen nimi on Finland Association for Promoting Peaceful Reunification of China - Kiinan rauhanomaista jälleenyhdistymistä tukeva yhdistys Suomessa.

Kirsi Skön: Muistatko ketä tässä tapaamisessa oli paikalla? Ainakin tässä on Peaceful reunificationin porukka
Päivi Koskinen: Zhu Hailun löytyy tuolta

Yhdistyksellä on omat kiinankieliset verkkosivut. Sieltä löytyy kuvaus vuoden takaisesta tapahtumasta.

Jäsenet ovat kokoontuneet Helsinkiin kauppakeskus Rediin tutkimaan “syvällisesti Kiinan presidentin puhetta.

Päivi Koskinen: Tätä samaa puhettahan käsiteltiin ympäri maailmaa mm. Brasiliassa, sama yhdistys on käsitellyt aika samanlaisin sanakääntein.

Redin kokoontumisessa viimeisen puheenvuoron saa kaksi naista. Sivuston mukaan he lausuvat vuorosanat yhteen ääneen:

Tahdon olla hyvä ja uskollinen kiinalainen, ja tahdon ponnistella kaikilla voimillani, jotta isänmaa pysyy ikuisesti vahvana, vauraana ja kukoistavana. Tahdon, että jälleenyhdistyminen toteutuu mahdollisimman pian ja Kiinan kansa nousee taas mahtavaan kukoistukseen!

Toinen puhujista on Vantaan Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenni Chen. Hän on Kommunistisen puolueen vaikuttamiskoneistoon kuuluvan yhdistyksen varapuheenjohtaja Suomessa.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa, Varapj. FAPPRC: Muistan tämän lauseen kyllä. Puheenjohtaja Zhu Hai Lun oli tämän kirjoittanut paperille ja kaikki koko ryhmä lausuimme sen kerralla samalla kerralla ääneen kaikki yhdessä Zhu hailun puheenjohtajan ….tahdosta
MOT: Mut miksi ihmeessä?
Jenni Chen: No se piti kuvata videolle ja se video piti tallentaa, että tämä oli se puheenjohtajan tahto ja hän oli etukäteen sen kirjoittanut paperille.
Se on tälle puheenjohtajalle tärkeetä että kokouksen päätteeksi huudetaan monta kertaa se sama sitaatti.

Chenin ravintolalla on kokoontunut joukko yhdistyksen jäseniä. Paketeissa on hengityssuojaimia ja suojakäsineitä lähetettäväksi korona-viruksen riivaamaan Kiinaan.
Jenni Chen: Se on todella ikävä maailmanlaajunen tauti ja myöskin ulkokiinalaiset, nää aktiiviset kiinalaisyhdistykset on nyt keränny rahaa.

Zhu Hailun, puheenjohtaja, FAPPRC: Tämä lähtee Zhejiangiin, Shanghaihin on viisitoista laatikkoa. Tämä lähetetään Hubeihin. Hubei on tärkein, näin sen pitää olla.

Lento- ja rahtiyhtiöiden varastolla Vantaalla avustuspakettien lähettämistä organisoi yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa, Varapj. FAPPRC: Mä halusin mukaan sen takia, että koska mä tunsin tämän yhdistyksen puheenjohtajan ja hän kutsui minut, mä oon tuntenut hänet yli 20 vuotta se oli helppo mennä mukaan.

Puheenjohtaja Zhu Hailunista löytyy paljon tietoa kiinankielisestä mediasta. Hän on Kiinan kommunistisen puolueen jäsen, valmistunut teknikoksi Kiinassa jo 80-luvulla, muuttanut Suomeen vaihto-opiskelijaksi seuraavalla vuosikymmenellä. Täällä hän toimi tukkurina ja on samalla vetänyt Yhteisrintaman työviraston alla toimivaa ulkokiinalaisten vaikuttamis- ja kontrollijärjestöä Suomessa jo vuosia.

infografiikka
Kiinan kommunistinen puolue
I
Yhteisrintaman työvirasto

Mutta mikä on tämä oudon niminen keskuskomitean alaisuudessa toimiva elin, jonka levittäytymiseen länsimaissa on vasta viime vuosina herätty.

Alex Joske:Hello.
Päivi Koskinen: Hyvää iltaa Australiaan.
Good Evening to Australia.

Alex Joske on tutkinut sitä, miten Yhteisrintaman työstä on tullut yhä selvemmin osa Kiinan ulkopolitiikkaa.

Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute:
Yhteisrintaman avulla Kiinan kommunistinen puolue vaikuttaa ihmisiin, jotka eivät ole puolueen jäseniä. Sitä tapahtuu Kiinassa. Siellä kontrolloidaan vähemmistöjä ja uskonnollisia ryhmiä. Mutta myös kansainvälinen toiminta lisääntyy, eikä ole selvää eroa Kiinassa toimivan ja kansainvälisen Yhteisrintaman välillä.
United Front work is really about it´s the way for the Chinese communist party to control and influence people who are NOT part of the party. So lot of that is domestic and and a lot of it´s about controlling minorities and religious groups within China. But it´s increasingly international and there´s no really there is no clear distinction between domestic and international United Front work. These activities are all blended.

Ulkomailla Yhteisrintaman keinot ovat sekoitus harmitonta verkostoitumista, propagandaa ja kontrollia - mutta joissakin tapauksissa myös tiedustelutoiminnan avustamista.

Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute:
Se käyttää monia järjestöjä, jotka se on perustanut tai joita se hallitsee. Australiassa ja ilmeisesti Suomessakin näkyvimpiä toimijoita ovat rauhanomaista jälleenyhdistymistä tukevat yhdistykset.
Ne ovat järjestöjä, jotka tukevat Kiinan aikeita vallata Taiwan. Järjestöt ovat lähellä Yhteisrintamaa, joten ne tekevät muutakin kuin tukevat Taiwanin valtaamista. Ne toistavat Kiinan kommunistisen puolueen propagandaa, kasvattavat paikallispoliitikkoja ja pyrkivät vaikuttamaan vaaleihin ja yleiseen mielipiteeseen Kiinasta.
It uses a whole range of organisations that it establishes or builds control over. And at least in Australia, and seems that in Finland as well, one of the most prominent kind of United Front proxes are these Peaceful Reunification Councils, Organisations that seek to promote a Chinese takeover Taiwan, but because they are quite close to the United Front Work Department, they are often involved in whole range of United Front work, they are not just promoting takeover of Taiwan but also repeating propaganda from the Chinese communist party, cultivating local politicians and seeking to influence elections and public opinion around China.

Kokoomusvaltuutettu Kiinan kommunistiseen puoleeseen suoraan linkittyvässä järjestössä on erikoinen, mutta maailmalta tuttu kuvio.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa, Varapj. FAPPRC: Mä olen liittynyt siihen ennen kun tulin ennen kun minut niin kun valittiin valtuustoon. Kun minut kutsuttiin siihen niin tota niin mun piti hyväksyä se sääntö, että tässä niin ku pyritään luomaan niin ku rauhaa Kiinan sisäpolitiikalle ja niin ku ylläpitämään yhtä kokonaista Kiinaa ja vastustaa Taiwanin, Hongkongin ja myöskin Xinjianin ja tiibettiläisten itsenäistymisaikeita.

Kuviossa on tietysti toinenkin puoli. Toisinajattelijoiden kontrolli ulottuu Suomeen asti. Lainaukset ovat kiinankielisestä lehtijutusta viime kesän Hongkongin mielenosoitusten ajalta.

Lukija: Elokuun 16 päivän iltana kansalaiset, joilla oli salattuja motiiveja, käyttivät sosiaalista mediaa huijatakseen ihmisiä Helsingin keskustaan osoittamaan mieltään Hong Kongin tilanteen johdosta.
Välittömästi saatuaan tiedon Suomen Rauhanomaista Jälleenyhdistymistä tukevan järjestön puheenjohtaja lähetti poliisille hakemuksen vastamielenosoituksen järjestämisestä.
Yhdistys osoitti mieltään vastapäätä häiriköitä. He huusivat yhdessä iskulauseita “Patriotismin, rakkaan Hong Kongin ja maailman rauhan” puolesta laulaen samalla intohimoisesti Kiinan Kansantasavallan hymniä.

Tästä tapauksesta tiedämme että kontrollikoneisto toimi. Osa nuorista mielenosoittajista ei uskalla enää tulla kasvoillaan kertomaan tilanteesta, koska tieto voi yltää kotimaahan.

Kokoomuspoliitikko/ Jenni Chen ei näe omassa roolissaan ristiriitaa.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa, Varapj. FAPPRC: Tappelussa on aina kaksi osapuolta, mun mielestä oli hyvä että tuli tämmmönen vastareaktio. Mä en nähnyt siinä mitään pahaa.

Kiina osoittaa arvostustaan kutsumalla suomalaisten yhdistysten johtoa Pekingiin, tässä Kiinan massiivisia 70 vuotisjuhlallisuuksia viime syksynä. Yhtenäisyysyhdistyksellä on myös omia maailmankonferenssejaan.

MOT: Haluaako Kiina antaa sulle jonkun viestin miten toimia täällä?
Jenni Chen: Kyllä siellä kun on seminaareja niin siellä kerrotaan vähän, siellä niinkun annetaan tietoa niinkun tärkeää informaatiota Kiinan ja ulkomaiden välisistä suhteista.

Ja siten kaikille varmaan kerrottu miten kuuluisi levittää hyvää kiinalaista mainetta ja Kiinan sanomaa, että ollaan niinkun saatu tämmösiä informaatioita.

Kiinan vaikuttaminen Suomessa on yhtä valtuutettua isompi kysymys.

Kommunistisen puolueen Yhteisrintamalla on Suomessa muitakin vaikutuskanavia.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja iloitsee twiitissään Euroopan laajuisesta Tiede- ja teknologiaforumista vuonna 2018. Kaupungin lisäksi järjestäjänä on Kiinalainen tiede- ja teknologiayhdistys Ry.

Amerikkalainen aikakauslehti Atlantic kirjoittaa samasta kokouksesta: “Helsingissä Yhteisrintaman Työviraston jalanjälki on ilmiselvä.”

Yhteys Yhteisrintaman ja suomessa toimivan tiedeyhdistyksen välillä on Zhi Gong -pikkupuolue - se on osa Yhteisrintaman työvirastoa. Kuvissa puolueen jäseniä poseeraamassa Helsingissa.

Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute:
Zhi Gong on kiintoisa osa Yhteisrintamaa. Se on yksi kahdeksasta poliittisesta puolueesta, jotka Kiinan kommunistinen puolue hyväksyy ja joita se ohjailee.
Nämä puolueet koostuvat kukin tietynlaisista jäsenistä. Zhi Gongin jäsenet ovat ulkomailla asuvia ja sieltä palanneita kiinalaisia. Puolueella on myös merkittävä rooli teknologiansiirrossa ja tiedeyhteisössä. Sitä kuvaa se, että puolueen puheenjohtaja on Kiinan entinen tiede- ja teknologiaministeri. Joten Kiinan teknologinen kehitys, Yhteisrintama ja pyrkimys varastaa teknologiaa ulkomailta liittyvät tiiviisti yhteen.
The Zhi Gong party is the interesting part of the United front system. It´s one of eight political parties in China that is tolerated and it is sort of directed by the Chinese communist party.
Each of these parties has a specific constituency of the? kind of membership group, and the Zhi Gong party´s membership group is overseas and returned overseas Chinese. It also has quite a substantial involvement in technology transfer and the scientific community. And I think this is really illustrated by the fact that it´s chairman used to be the minister of science and technology in China. So China's technological development, it´s United front work and it´s efforts to steel or otherwise gain technology from abroad are quite closely integrated.

Suomen tiedeyhdistyksen puheenjohtaja kiistää kaikki yhteydet Yhteisrintamaan - Yhdistyksen sivuilla hänet kuitenkin esitellään myös Pohjoismaiden Zhi Gong -puolueen jäsenenä.

Zhang Hongbo, puheenjohtaja, CASTF: Olemme täysin itsenäisiä. Emme oleraportointivastuussa kenellekään.
We are fully independent. We do not report to anyone.
Päivi Koskinen: Liittyykö Zhi Gong -puolue teihin jollain tavalla?
And is this Zhi Gong Party related to your organisation?
Zhang Hongbo: Ei. Olemme täysin itsenäisiä.
No, we are fully independent.

Todisteiden valossa yhteys on selvä.

Muistatte varmaan vantaalaisen varaston, jossa pakattiin Kiinan rauhallista jälleenyhdistymistä tukevan yhdistyksen apupaketteja corona-alueille.

Sama varasto ja samat henkilöt löytää kuvista Kiinan valtakunnallisen tiede- ja teknologiayhdistyksen kiinankielisiä sivuilta. Alkuvuonna kirjoitetussa jutussa kehutaan, miten Suomen yhdistys ja Zhi Gong puolue lähettivät apua Suomesta Hebeihin.

inforafiikka
Kiinan kommunistinen puolue
I
Yhteisrintaman työvirasto
I I I
I Pohjoismainen Zhi Gong v
I I v
FAPPRC Kiinalainen tiede- ja teknologiayhdistys Ry CEA, kiinalaisyritysten kauppakamari

Kommunistisen puolueen Yhteisrintaman työvirasto siis vaikuttaa Suomessa yhden järjestön kautta yksityisiin ulkokiinalaisiin ja pikkupuolueen kautta tiede-ja teknologialoilla Suomessa työskentelevään eliittiin.

Suomessa toimii myös joukko ulkokiinalaisten kauppajärjestöjä. Tärkein on suurlähetystön tuella perustettu CEA kauppakamari, perustajana muun muassa Suomen Huawei, jäsenenä myös Mika Niikon vaalirahoittajan firma Realmax.

Löydämme kuvan tapaamisesta vuodelta 2018. Siinä kauppakamarin väki saa omienkin verkkosivujensa mukaan neuvoja Yhteisrintamaan linkittyvältä organisaatiolta.

Zhu ZiQi, pj. Chinese Enterprises Association: Yhteis-mikä?
United what?
MOT: Yhteisrintaman Työvirasto.
United Front Work Department.
Zhu ZiQi: Yhteis...Yhteisrintama.
United Front Work…
MOT: Niin.
Yes.
Zhu ZiQi: Mikä järjestö se on?
What is this organisation?

Josken mukaan täällä vierailleen kattojärjestön linkki Yhteisrintamaan on selkeä. Emme voi silti tietää vaikuttavatko Kiinasta tulleet neuvot kiinalaisiin yritysjohtajiin Suomessa.

Alex Joske:
Käsittääkseni Yhteisrintaman ohjeistukset ovat yleensä neuvoja. Niiden sivuuttamisesta ei välttämättä seuraa rangaistuksia. Mutta etuja on tarjolla: Hyvät suhteet Kiinan hallitukseen, joka voi tehdä myös palveluksia, jos heidän neuvojaan noudatetaan.
The United front work directions are usually given as advice. And so there might not be many penalties for not following advice but there are many benefits in terms in building up a good relationship and receiving favours from the Chinese government if you do actually carry out that advice.

infografiikka: Suomi-Kiina Kauppaliitto

Suomessa toimii myös aktiivinen Suomi-Kiina Kauppaliitto. Sen perustaja Erlin Yang on liikemies, Suomen kansalainen ja perussuomalaisen puolueen jäsen.

Erlin Yang oli viime vaaleissa ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon, mutta ei tullut valituksi.

Kiinan verkosta Erlin Yangista löytyy kuvia toista aatesuunta edustavien kanssa.

Tapaamisten yhdistävä piirre on, että niissä toinen osapuoli on suoremmin tai epäsuoremmin kytkyssä Yhteisrintaman työvirastoon tai sen vaikutuspiirissä toimiviin lukuisiin järjestöihin.

Jenni Chen Kok. kaupunginvaltuutettu, Vantaa, Varapj. FAPPRC: Overseas-officet nehän on kattojärjestöjä Kiinassa. Että heidän kautta ulkokiinalainen voi saada paljon bisnesmahdollisuuksia ja se on niin ku semmonen välikäsi siinä välissä. Että vaikutusvaltaisten kiinalaisyhdistysten täytyy niin ku pitää hyviä suhteita näihin overseas-kattojärjestöihin Kiinaan.

Alex Joske:And the Overseas Chinese office is really one of these key parts of the United front. It´s particular responsibility is to study and carry out influence work on overseas and ethnic Chinese.

Erlin Yangin yritys järjestää vienninedistämistilaisuuksia, konsultoi Kiinan markkinoille haluavia suomalaisyrityksiä ja tuo kiinalaisdelegaatioita Suomeen. Yhteistyö puoluetovereiden kanssa toimii, joten osa ryhmistä pääsee myös eduskuntaan.

Vastavuoroisesti parivaljakko Niikko-Vähämäki vierailee Yangin järjestämissä bisnes- ja investointiseminaareissa. Vuonna 2018 puhuja oli Niikko ja seuraavana vuonna ulkoasianavaliokunnan perussuomalaisjäsen Tom Packalen.

Kuva on viime vuodelta.

Xianin ulkokiinalaisten ystävyysseura nimesi tässä Yangin yhdistyksen omaksi ulkokiinalaisten yhteyspisteekseen.
Ystävyysjärjestöt ovat Yhteisrintaman tyypillisesti käyttämiä peiteorganisaatioita.

MOT: ...niin minkälainen tää organisaatio on?
Erlin Yang, PS, yrittäjä, pj. Suomi-Kiina Kauppaliitto: En osaa sanoa nyt, täytyy kelata. Pitää tutkia, mikä se oikeasti on.

Keskustelun jälkeen maininta yhteyskeskuksesta poistuu Erlin Yangin verkkosivuilta.

Perussuomalaiset kieltäytyvät haastatteluista.

MOT: Huomenta. Annatko luvan kuvata kokouksen alkua?
Mika Niikko, PS, ulkoasiainvaliokunnan pj: En anna.

Vähämäkeä emme edes tavoita.

Perussuomalaisten Kiina-suhteiden aktiivisuuden on huomannut myös Mika Nikon valtuustokollega, kokoomuksen Jenni Chen.

Jenni Chen: Niin, se on mua vähän ihmettänyt, että perussuomalaiset jotka vastustaa maahanmuuttajia ylipäätään tai he sanoo, että he vastustaa pakolaisia, mutta ylipäätään semmonen muukalaisvastustus, mutta sitten kuitenkin he tekee erittäin aktiivista yhteistyötä ulkomaalaisten varsinkin kiinalaisten kanssa niin se on aika niinkun ristiriitasta.

Entisen perussuomalaisen kansanedustajan Kaj Turusen mukaan pyyntöjä yrityksiltä tuli paljon. Hän edisti itsekin hallituskauden alussa yhtä Kiina-hanketta.

Kaj Turunen, Kok. Savonlinna (entinen PS/Sin. kansanedustaja): Tää on Nan Hao. Ja tää on Tong.

Kuva on Shanghaista - Turunen lähti mukaan rahoitusneuvotteluihin yhdessä sen aikasen perussuomalaisen ministeri Jari Lindströmin avustajan ja tämän kiinalaisten liikekumppanien kanssa.

Kaj Turunen:Tässä meiän vaalipiirissä oli tämmöset biopolttoaine investoinnit, jossa oli myöskin valtion 25% energiatukipäätökset ja tätä loppurahaa on sitten haettu aina Kiinaa myöden.

MOT julkaisi jutun Niikon ja Vähämäen Kiinan matkoista vastavierailuineen helmikuussa.

Niikon yhdessä rahoittajaystävänsä Hang Sin kanssa tekemät useat vienninedistämismatkat ja niiden vastavierailut näyttävät yritykseltä edistää yhtä aikaa Suomen, rahoittajakaverin ja vähän omaa - tai perheen bisnestä.

Hang Silla oli nimittäin hetken yhteinen firma myös Niikon pojan kanssa.

Palataan vielä eduskunnan Kiina päiviin vuonna 2018.

Mukana Mika Niikon vaalirahoittaja, joka edustaa omien sivujensa mukaan myös kiinalaista teknologiajärjestöä.

Eduskuntaan oli kutsuttu myös perussuomalaisten Erlin Yang -

joka kutsui paikalle omia vieraitaan, muun muassa Kiinalaisen kauppakamarin (CEA).

Yhtenäisyysjärjestö oli edustettuna Jenni Chenin kautta.

Paikalla oli näin kolme neljästä Suomen ulkokiinalaisjärjestöstä, joilta Yle löysi yhteyden Kiinan kommunistisen puolueen Yhteisrintaman Työvirastoon.

Ongelma on juuri tässä. Kiina ujuttaa vaikuttamistyönsä viattomilta näyttäviin organisaatioihin. Erityisesti teknologiajärjestöt tekevää paljon yhteistyötä virallisen Suomen kanssa.

Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute:
Näillä yhdistyksillä on useita tavoitteita. Moni niistä saa rahoitusta Kiinan hallitukselta löytääkseen ja palkatakseen tiedeväkeä ulkomailta.Joissain tapauksissa ne myös edesauttavat vakoilua. Yhdysvalloissa on ollut pari tapausta, joissa Yhteisrintamaan liittyvät tiedejärjestöt ovat jääneet kiinni teknologian varastamisesta.
I think these organisations have have several goals, and all of these organisations actually receive funding from the Chinese government to try to identify and recruit scientists from overseas. And they seem also be facilitating espionage in some cases. There have been a couple of cases in the United States where singular United front leads scientific organisations have been caught stealing technology.

Jenni Chen: Luulen, että nää matkat on tuonut minulle paljon tietoisuutta Kiinaan liittyen ja miten Kiinassa harjoitetaan ulkopolitiikkaa ja miten he pyrkii vaikuttamaan ulkokiinalaisilla.

LOPPU

Svenska Ylen Spotlight-ohjelma jatkaa Kiinan vaikuttamismalleista. Helsingin Yliopiston Konfutse-instituutissa opetuksen sisältöön on jo yritetty vaikuttaa.

anonyymi Tiibet-tutkija: Hän oli hyvin negatiivinen sitä mun esitelmää kohtaan ja kysy miten mä voin puhua niin negatiivisesti Kiinasta, mutta oikeestaanhan se mun esitelmä ei ollut Kiinasta vaan Tiibetiläisistä naisista.

Ohjelma esitetään Yle Fem-kanavalla ja Areenassa.