Hyppää pääsisältöön

Tuhat tuhottua asuntounelmaa: käsikirjoitus

Unelma-asuntoja, yhteistyötä rocktähden kanssa, suuria suunnitelmia.

Pauli Pilvi: Tuolta puuttui kokonaan salaoja tuolta reunasta.

Elena Astashevskiy: Jos hirveesti velkaannutaan niin siis taloyhtiö menee konkurssiin.

Remi Defays: Joo, kyl ne huijaa.

Henry Seppälä: Pistä se kamera pois.

Tämä juttu kertoo siitä, kuinka ylistetty puutalorakentaja sysäsi sadat asukkaat pulaan ja jätti jälkeensä kymmenien miljoonien eurojen sotkun sekä laajan talousrikostutkinnan.

MOT: Tuhat tuhottua asuntounelmaa

Lapsiperheille koteja rauhallisella asuinalueella Nurmijärven Klaukkalassa.

Kun Elena Astashevskiyn perhe vielä löysi uuden lähes muuttovalmiin asunnon, ostopäätös oli helppo tehdä.

Elena Astashevskiy: Kolmen lapsen kanssa kaikki tommoset remontit ja tämmöset niin tuntuu hirveen isolta jutulta niin tää tää vaan tuntu, ett okei täss on kaikki valmiina heti ja. Ei tarvii tehä mitään, ett niinku ett oli hyvä ratkaisu.

Uudesta asunnosta paljastui kuitenkin pian ikäviä yllätyksiä.

Elena Astashevskiy: Heti huomattiin tietty se, ett ku tavallaan laittoi pesukoneen päälle niin, ett koko kämppä tärisi.

Vladislav Astashevskiy: Sometimes I am really afraid to…you know just. I don't know. (näyttää pesukonetta)

MOT: Afraid to use it?

Vladislav Astashevskiy: Yeah to use it because like if if example it´s it´s will start to jumping. Or something will happen with that floor and if my kids would be at the toilet its´s will you know it´s something bad happen.

Perhettä huolettaa se, onko asunnon tukirakenteissa jotakin vikaa.

Vladislav Astashevskiy: Might to be some risti. Yeah?

MOT: Yeah.

Tämä ei ole ainoa huolenaihe. Kuluja on tullut vikojen korjaamisesta ja selvittelystä. Rakennusyhtiö on jättänyt vastikkeet maksamatta myymättömistä asunnoista ja laskut ovat kaatuneet osakkaiden niskaan. Astashevskin perheen vastike on tuplaantunut kuuteen sataan euroon.

Elena Astashevskiy: Ett se on niin kun tosi ett se on niin ku pahin tilanne, kun sä et tiedä, ett milloin se loppuu.

Elena Astashevskiy: Nyt tilanne on se, ett meidän lapset esimerkiks ne ei voi harrastaa mitään koska meill ei oo varaa tällaseen ylimääräseen, ett ne kaikki menee nyt tähän asuntoon.

Elena Astashevskiy: Ett meillä jää kaikki niin kun no Nikitan syntymäpäivät jäi pitämättä.

Perhe ei ole hädässään yksin.

Klaukkalan asunnot ovat suomalaisen rakennusyhtiö Siscon tuotantoa.

Helsingissä uusien asuntojen hinnat ovat karanneet pienituloisten ja monen keskituloisenkin ulottumattomiin. Siscon asuntoja on markkinoitu kohtuuhintaisina, lapsiperheille ja eläkeläispariskunnille sopivina koteina.

Yhtiö on muutamassa vuodessa rakentanut kehyskuntiin yli tuhat asuntoa.

Sisco lupasi asiakkailleen paljon muutakin. Tehokasta, modernia ja ekologista rakentamista puumoduuleista koottuna. Kaikki ei kuitenkaan ollut ihan niin kuin piti. MOT sai viime kesänä alan sisältä vinkin kummallisesti toimivasta rakennusalan yrityksestä.

Tuomo Ylänne: Siellä on sanottu, että ei kiinnosta vittuakaan, missä käytte suihkussa ja voitte imee mun puolesta itteenne.

Kerroimme verkkosivuillamme Tuomo Ylänteen ja Satu Mustosen pahasti viallisesta kylpyhuoneesta ja kamppailusta Siscon kanssa. Sisco-konserni on pyörittänyt lähes 60 miljoonan euron liikevaihtoa. Nyt on paljastumassa, kuinka laaja sotku on.

Porvoo, syksy 2019

Lokakuussa tapaamme Porvoossa Pauli ja Pirkko Pilven sekä Nuka-koiran, jotka muuttivat tähän asuntoon nauttimaan eläkepäivistä.
He ovat taistelleet Siscon kanssa tekemättömistä takuutöistä lähes neljän vuoden ajan.

Pauli Pilvi, taloyhtiön hallituksen pj: Koska Sisco ei myöntänyt määrättyjä virheitä, niin me teetettiin ulkopuolisella insinööritoimistolla tällainen tarkastus näissä taloissa. Hän huomasi sitten kosteutta alavälipohjassa muutamassa talossa. Sisco kielsi edelleen sen, vaikka siellä oli ihan seisovaa vettä alavälipohjassa, niin he kielsi tän. Siinä ei ole mitään muuta kuin lyödään soraa päälle, niin kyllä se siitä.

MOT: Mutta se ei ollut ihan niin?

Pauli Pilvi: No ei se ihan näin mene.

Pauli Pilvi: Tavarantarkastaja sanoi niin, että nää mikrobikasvustot on sellaisia, että kun se tarpeeksi muhii, niin sehän nousee sitten asuintiloihin.

Sisco oli muutama vuosi sitten Porvoon suurin rakennuttaja. Parin kilometrin päässä Pauli Pilven asunnolta on toinen Siscon kohde. Ostajien piti päästä muuttamaan näihin koteihin viime juhannuksena.

Remi Defays: On ollut monta muuttopäivää laitettu esille, että kohta sä pääset muuttamaan, mutta sitten loppujen lopuksi tuli aina uusi viesti, että sori, valitettavasti ei pääse vielä sinne asuntoon.

Belgian nuorisomaajoukkueissa pelannut jalkapalloilija Remi Defays muutti Suomeen viisi vuotta sitten. Hän halusi tutustua äitinsä kotimaahan. Remi viihtyi, halusi oman asunnon ja maksoi jo ennakkomaksuja.

MOT: Se on toi asunto? Pystytkö sä näyttämään?

Remy Defays: Kyllä. Toi D21. Siellä on 42 neliötä.

MOT: Siitä sä olet maksanut 52 000 euroa nyt?

Remy Defays: Joo, kyllä.

MOT: Mikä tilanne on nyt?

Remy Defays: No tällä hetkellä ei päästä. Näette, että asunto kyllä näyttää tossa ihan valmiilta, mutta sinne ei vaan pääse sisään, kun käyttöönottoa ei ole tehty. Just yritetään nyt selvittää ja kysellä. Olen toki ottanut lakimiehen, että yrittää selvittää, että mikä tilanne on.

Siscon omistajat ovat vaihtuneet monta kertaa. Konsernin emoyhtiö on nimeltään Sisco Oyj. Keskeisiä tytäryhtiöitä ovat omistusasuntoja rakennuttanut Sisco Asunnot Oy ja vuokrakohteita rakennuttanut Sisco Vuokra-asunnot. Suomalainen pääomasijoittaja Sentica Partners hankki Siscosta enemmistön vuonna 2016. Noin vuosi sitten Siscon osti Senticalta rakennusalalla toimiva suunnitteluyritys Permiso.

Permiso lupasi huolehtia loppuun Remin taloyhtiön lisäksi muutkin Siscon keskeneräiset kohteet. Lopulta kävi kuitenkin niin, että Permiso haki konkurssiin taloyhtiötä, jonka asunnot sen piti viimeistellä. Taloyhtiölle konkurssihakemus tuli täytenä yllätyksenä.

Remi Defays: Kysymys joka ilta, joka päivä, joka viikko on siinä, että joudunko mä maksamaan koko mun elämän joku asunto, mihin mä en pääse, vai saanko mä sen asunnon ja milloin. Oikeasti päässä on ollut tosi vaikeaa elää tällä hetkellä.

Tapaamme sattumalta Permison toimitusjohtajan Porvoossa. MOT pyysi myöhemmin toimitusjohtajalta haastattelua, mutta hän ei halua vastata mihinkään kysymyksiin.

Remi Defays ehti irtisanoa vanhan asuntonsa vuokrasopimuksen ja asuu pankkilaina niskassaan tätinsä luona.

Kameralle: Näissä asunnoissa on sekin erikoisuus, että niitä markkinoitiin ostajille The Rasmus -yhtyeestä tutun rocktähti Lauri Ylösen nimellä.
Mutta palataan siihen myöhemmin ja tutkitaan vielä tapaus Siscoa (komentokeskukseen).

Helmikuu 2020

Vuosien ajan, kaupungista ja asuinalueesta toiseen Siscon asunnoissa on ollut lukemattomia vikoja ja tekemättömiä töitä. MOT:lla on käytössään insinööritoimistojen raportteja. Nämä korjauskustannusarviot ovat vain yhden taloyhtiön raportista:

Piha-alue: 101 000e, aurinkopaneelien asennus: 160 000e, julkisivut, parvekkeet luhdit, terassit: 90 000e, mahdollisesti puuttuvat salaojat: 350 000e.

Sisco on toistuvasti jättänyt takuutyöt tekemättä, kadonnut paikalta ja jättänyt asukkaat ihmettelemään. Moni asukas myös kertoo, että Sisco uhkaili taloyhtiötä vapauttamaan rakentamisen aikaisia vakuusrahoja, vaikka asunnoissa oli pahoja vikoja.

Miksi kukaan ei viheltänyt tätä suunnitelmalliselta vaikuttavaa peliä poikki? Useat MOT:n haastattelemat asukkaat kertovat luulleensa kunnan rakennusvalvonnan valvovan heidän uusien kotiensa valmistumista.

Anu Kärkkäinen, johtaja, rakennusteollisuus: Rakennusvalvontahan vastoin yleistä luuloa, niin sehän ei siellä työmaalla aktiivisesti valvo. Se johtuu siitä, että ei ole resursseja.

MOT: Oliko teillä tänne muuttaneilla asukkailla tietoa siitä, että rakennusvalvonta on tällainen kumileimasin eikä niin kuin nimensä mukaisesti valvo?
Pauli Pilvi: Ei todellakaan. Mulla oli luottamus rakennusvalvontaan niin kuin valvovana tällaisena viranomaisena, kunnes ne alkoi paljastua, että ei se näin olekaan.

Lähdetäänpä kysymään asuntoasioista vastaavan ministeri Krista Mikkosen ajatuksia.

MOT on haastatellut juttua varten toistakymmentä asukasta. Kolmekymppinen mies lähettää minulle kirjelmän otsikolla unelmien Sisco.

Sadevedet eivät kulkeudu tontiltamme mihinkään. Asumme keskellä järveä. Vietin pari yötä sairaalassa seurannassa sydänoireiden takia. Taisi tulla seinä vastaan stressin kanssa. Unelmat oli ryöstetty, kukaan ei ollut vastuussa. Kukaan ei valvo, ketään ei kiinnosta.

MOT: Mitä te ministerinä tässä tilanteessa haluaisitte sanoa näille asukkaille?

Krista Mikkonen: Se, että nää asukkaat, jotka nyt on joutuneet tähän tilanteeseen, niin todella valitettavaa. Eihän näin saisi käydä.

MOT: Pystytäänkö nykyisen valvonnan puitteissa pitämään näitä epärehellisiä toimijoita pois alalta? Mikä estää sen, ettei joku kopioi tätä Siscon mallia ja tee sen taas uudestaan?

Krista Mikkonen: Meillä tosiaan tässä maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen yhteydessä myös tää rakennusvalvonnan rooli on mietinnässä. Ennen kaikkea varsinkin niin, että miten me voisimme vahvistaa sitä rakennusvalvonnan yhteistyötä ja miten me voitais vahvistaa sitä osaamista.

MOT on selvittänyt Siscossa toimineiden henkilöiden roolia haastattelemalla muun muassa seitsemää entistä työntekijää, yhtiön entisiä hallituksen jäseniä, isännöintitoimistoja ja Siscon kanssa tekemisissä olleita yrityksiä. Näissä haastatteluissa nousee toistuvasti esiin nimi, joka ei kuulu yhtiön virallisiin vastuuhenkilöihin: Henry Seppälä. Hänellä on taustallaan useita ehdottomia tuomioita talousrikoksista kuten törkeistä petoksista.

Haastateltavien viesti on yhdenmukainen: Henry Seppälä oli vuosien ajan Siscon toiminnan aivot ja yhtiön todellinen johtaja, joka teki tärkeimmät päätökset ja ohjaili muita. Haluamme siksi kuulla hänen näkemyksiään, mutta Seppälä ei innostu haastattelusta. Tavoitamme hänet kuitenkin Helsingin hovioikeudesta. Oikeudenkäynti ei liity Siscoon.

MOT: Haluaisitko vastata muutamaan kysymykseen liittyen rakennusyhtiö Siscoon?

Henry Seppälä: Itseasiassa mä oon jo nyt myöhässä.

MOT: Voidaaks me muutama kysymys, ei tässä kauaa mee.

Henry Seppälä: Yhdeksältä piti olla täällä.

MOT: No, ehkä hieman myöhemmin.

Henry Seppälä: Voitte väijyä täällä.

Palataan tässä odotellessa Elenan ja Vladislavin perheen luokse Klaukkalaan. Mukana on rakennusmestari Marit Sivén, jonka kanssa tutkimme talon rakenteita.

Marit Siven: Kosteusmittarilla tulee aika kovia lukemia tästä.

Marit Siven: Putkien läpivientien tiivistykset ovat aivan riittämättömiä.

Marit Siven: Alhaalta pääsee ilmavirtauksen mukana täällä olevaa mikrobikasvustoa tonne rakenteeseen. Se vaara on.

Vladislav on ihmetellyt, miksi viereisissä pienemmissä asunnoissa ryömintätilassa näkyy keskituki, mutta heillä sellaista ei ole. 80 neliön asunto näyttää maallikon silmään leijuvan ilmassa. Keskellä sijaitsevat raskaat kylpyhuone- ja keittiömoduulit kodinkoneineen. Pitäisikö keskituki olla? Sivén tutkii asiaa mittaamalla lattioiden kallistuksia.

Marit Siven: Sitä pystyy näin tutkimaan, että onko sillä ollut seurauksia, että sitä ei ole rakennettu sinne.

Siven on kohta valmis kertomaan tulokset. Palaan myös Porvooseen katsomaan mitä kuuluu taloille, joita mainostettiin suomalaisella julkkiksella.
Tältä asuntojen oli tarkoitus näyttää.

(montaasi Lauri Ylösen julkisivupiirrustuksista)

Nämä ovat rocktähti Lauri Ylösen Siscolle tekemiä julkisivupiirrustuksia.

Lauri Ylösellä on suunnitteluyritys nimeltä Alvardag Oy. Se teki yhteistyötä Siscon kanssa näiden Porvoon talojen markkinoinnissa (lehtileike, tänne nousevat Lauri Ylösen uudet talot) Ja myöhemmin yhteistyötä myös Siscon ostaneen Permison kanssa.

Lauri Ylönen verkkovideolla: Meillä on uskomattomia projekteja käynnissä ja lisää tulossa. Haluamme myös sinut ja kaverisi mukaan osaksi meidän yhteistä tarinaa.

MOT olisi halunnut kysyä Lauri Ylöseltä siitä, mistä yhteistyökuvioissa oli kysymys. Hän ei kuitenkaan halunnut antaa haastattelua. Kameran eteen marssii Alvardagin toimitusjohtaja David Vatka.

David Vatka: Käytännössä suunnitteluyhteistyötä. Talojen ulkoasua, ulkonäköäkin ja sisätilojakin tietyillä speksauksilla muutettiin. Ikkunoiden kokoja…ja vähän taidetta ulos.

MOT: Huijasko Sisco teitä?

David Vatka: Käytännössä varmaan…meitä myös. Kyllä joo, näin se tietysti on.

MOT: Mitä Lauri Ylönen ajattelee tästä? Hän oli kuitenkin se markkinointi ja keulakasvo.

David Vatka: Hyvin kanssa niinku ihmeissään ollut….todennut kuvat ja todennut tilanteen.

MOT: Johdettiiks täs harhaan ja sotkettiin Lauri Ylönen, Suomen yks tunnetuimmista rocktähdistä mukaan aika kyseenalaiseen toimintaan?

David Vatka: Niin tavallaan siinä sitä julkisuutta käytettiin aika väärin.

Alvardag teki yhteistyötä myös Siscon ostaneen Permison kanssa. Jäljellä on jäänyt tämä jäissä oleva kohde Porvoossa.

MOT: Onks tää teille jonkinlainen oppimiskokemus?

David Vatka: Kyllä tää ehdottomasti on. Ehkä se kiteytyy siihen, että pitäisi vielä pystyä paremmin tutkimaan eri asioiden taustoja.

Myös nämä Porvoon talot ovat yhä kesken. Syksyllä tapaamamme belgialainen Remi Defays ei avaa ovea. Eikä muuten avaa kukaan muukaan täällä. Kymmeniä tuhansia etumaksuja pulittaneet asukkaat eivät ole vieläkään päässeet muuttamaan uusiin koteihinsa. Monet ovat yrittäneet turhaan kaupanpurkua. Remi on muuttanut takaisin Belgiaan.

Sisco on rakentanut omistusasuntojen lisäksi satoja vuokra-asuntoja valtion tuella. Sen siis pitäisi tarjota asukkaille hyvät ja turvalliset asuinolot kohtuuhinnalla.

Meri Liikanen: No siis ongelmana heti ensimmäisenä talvena oli se kylmyys kaikilla. Siis on ollut + 11 astetta jopa kylppärissä lämmintä.

MOT: Tilanne on nyt se, että sä et ole takuuvuokraasi takaisin saanut?

Meri Liikanen: En eikä ole kukaan muukaan entisistä asukkaista. Oon ollut tosi moneen yhteydessä ja meillä on kaikilla sama ongelma.

MOT: Kuinka paljon te olette menettänyt rahaa tässä?

Meri Liikanen: 1 815 euroa on se kolmen kuukauden vuokra.

MOT: Minkälainen raha se kuitenkin on nuorelle ihmiselle se pari tonnia?

Meri Liikanen: No onhan se iso raha, jos palkasta pitää säästää kaksi tonnia, niin eihän sitä ihan monessa kuussa sillein säästä. Iso raha on nuorelle, eläkeläiselle ja perheelliselle varsinkin, kun on ollut sitten lapsiperheitäkin tässä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on myöntänyt Sisco-konsernin yhtiöille yli 33 miljoonan euron edestä lainoja. Sisco Vuokra-asunnot Oy on Aran nimeämä yleishyödyllinen yhteisö. Aran tarkastusraportista selviää, että Sisco on rikkonut useita yleishyödyllisyyden säännöksiä.

Krista Mikkonen: Me ainakin sitten tän ARA:n osalta halutaan varmistaa, että mietitään sitä prosessia, että miten me voidaan varmistaa, että jatkossa voidaan vielä paremmin etukäteen tarkistaa, ettei ole semmoinen toimija, joka ei toimi rehellisesti.

Siscolle myönnetyillä lainoilla on valtion takaus. Vaarassa ovat siis myös suomalaisten yhteiset rahat. Olemme odotelleet Helsingin hovioikeudessa jo jonkin aikaa. MOT:lla on tieto siitä, että Henry Seppälä on esimerkiksi kieltänyt työntekijöiltä sähköpostin käytön hankalien asukkaiden kanssa. Jotta keskusteluista ei jää jälkiä, joita voi käyttää todisteena oikeudessa. Jospa Seppälä tietäisi, mitä ihmettä Siscossa on oikein tapahtunut.

MOT: Jouni Munukka MOT:sta terve. Henry Seppälä, me haluttais kuulla sun näkemys liittyen rakennusyhtiö Siscoon.

Henri Seppälä: Enks mä laittanut sulle jo sähköpostia, että tässä vaiheessa ei anneta haastatteluja.

MOT: Eihän tässä oo kuin muutama kysymys. Kyllä sä varmaan muutamaan kysymykseen voit vastata. Mä haluaisin tietää, että minkä takia (…) niin moni Siscon asiakas asuu kämpässä, joka on täynnä erilaisia virheitä?

Henri Seppälä: Annetaan olla.

MOT: Mä haluan kysyä, että (…) silloin kun sä olit Siscossa, niin olitko sä sen firman todellinen johtaja?

Henri Seppälä: Ei, vaan sen firmanhan omisti pääomasijoittaja. Omistinko mä sen pääomasijoittajan firman?

MOT: Et varmaan, mutta todella moni meidän haastateltavista sanoi, että sinä aikana kun sä olit Siscossa, sä olit sen firman todellinen johtaja. Mitä sä haluaisit kommentoida tähän?

Henri Seppälä: Bullshit. Mä vedin suunnitteluosastoa.

MOT: Vedit suunnitteluosastoa.

Henri Seppälä: Joo, kyllä. Kyllä. (nauraa)

MOT: No kuka oli sun pomo?

Henri Seppälä: Halminen oli toimitusjohtaja.

MOT: Toimitusjohtaja oli Halminen. Meillä on todella paljon lähteitä, jotka sanoo, että sä käytit siellä firmassa todella suurta, suurinta valtaa. Valehteleeko nää kaikki meidän lähteet?

Henri Seppälä: En mä tiedä, minkä takia ne niin sanoo. Kyllähän mä pyöritin sitä suunnitteluosastoa. Mutta nyt ihan oikeesti…

MOT: Henkka, yks kysymys. Mä haluan kysyä sitä, että mä oon haastatellut todella montaa asukasta, (…) jolle tää oli unelma, ja nää on täynnä virheitä. Mitä sä haluat sanoa näille asiakkaille?

Henri Seppälä: Hei, laita ne kysymykset sähköpostiin. Mä oon laittanut jo sulle sähköpostia, että tässä vaiheessa… Sovitaan, että mä en anna tämmösissä asioissa haastatteluja.

MOT: Mä haluan kysyä sitä vielä, että mitä sä haluaisit sanoa näille asukkaille? Eiks nää asukkaat ansaitse jonkunnäköistä selitystä? Mä tiedän, et sä tiedät asioita.

Henri Seppälä: Joo, mä tiedän sen ja mä tiedän sen, että niillä on myös kaikki takaukset päällä niissä. Miksei ne käytä niitä takauksia?

MOT: Takaukset päällä?

Henri Seppälä: Niin.

MOT: Siellähän voi kestää vuosia ennen kun ne saa rahansa, hehän maksaa tällä hetkellä juoksevia kuluja…

Henri Seppälä: Mitä siis niin kun, nyt toi siis… Pistä se kamera pois. Sammuta se hetkeksi. Okei, ei sit mitään.

MOT: Onko nyt näin, että sä et anna haastattelua?

Henri Seppälä: En. En jos sä, jos tällä linjalla mennään. Jos mennään asialinjalla, niin ok. Mut jos tolla linjalla mennään, niin…

MOT: Eiks nää oo ihan asiallisia kysymyksiä?

Henri Seppälä: No ei. Annetaan olla. (kävelee poispäin)

MOT: Sä et anna haastattelua. Selvä. Kiitos.

Pääomasijoittaja Sentica ei anna haastattelua. Yhtiön näkemys kuitenkin on, että sen alaisuudessa vikoja yritettiin korjata isolla rahalla. Toimitusjohtaja Lauri Halminen sanoo, että hän ei vastannut rakentamisesta ja kehottaa kysymään asioita Henry Seppälältä. Sisco-konsernista ja siihen kytkeytyvistä yrityksistä on käynnissä erittäin laaja talousrikostutkinta. Rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kavallus ja törkeä petos.

MOT: Jos systeemi tavallaan toimisi kokonaisvaltaisesti, niin tällaisen vuosikausia jatkuneen toiminnan ei pitäisi olla mahdollista?

Krista Mikkonen: Onneksi tää tapaus on nyt tullut esille ja on nyt todellakin rikosoikeudellisessa prosessissa ja toivon, että siitä saadaan käsiteltyä loppuun ja saadaan sitten tota...

MOT: Mutta eikö tämä tapaus osoita sen, että jos systeemiä haluaa hyväksikäyttää, niin se on mahdollista?

Krista Mikkonen: Valitettavasti meillä yhteiskunnassa on paljon tapauksia, jossa systeemiä voi käyttää hyväksi.

Sisco nuijttiin lopulta konkurssiin viime marraskuussa. Sitä Sisco myytiin vielä kerran - yhtiön ulkopuoliselle talousrikoksista tuomitulle henkilölle. Moni taloyhtiö taistelee edelleen korjauksista. Joissakin taloyhtiöissä ainakin osa rakentamisen aikaisista vakuusrahoista on saatettu antaa Siscolle vaikka kaikki jäi kesken.

Pauli Pilven asunnolla Porvoossa tilanne näyttää nyt valoisammalta. Taloyhtiö on vihdoin saanut pahimmat viat korjattua. Pilvi ehti jo pelätä terveytensä puolesta.

Pauli Pilvi: Saunaan menin kerran, niin mulla meni taju siinä. Stressi ja väsymys. Lääkärissä käynti osoitti, että ei mulla mitään fyysistä vikaa ole. Se oli ihan väsymystä ja stressiä.

Rakennusmestari Marit Siven on saanut valmiiksi mittauksensa Elena ja Vladislav Astashevskiyn perheen luona.

Marit Siven: Alapohjan puurakenteiden puupinnassa on selkeästi kovia kosteuslukemia. Ja ihan selkeää kasvustoa. Siis mikrobikasvustoa.

MOT: Jos kosteus jatkuu tuollaisena, niin mihin tämä voi johtaa?

Marit Siven: Se johtaa siihen, että alapohjan puurakentaisiin muodostuu mikrobivaurioita ja sitä myöten vaurioittaa rakennetta ja voi tulla sisäilmaongelmia.

Vladislavin huoli asunnon tukirakenteista osoittautuu aiheelliseksi. Tukirakenteet eivät ole riittäviä ja edessä voi olla kallis remontti.

Marit Siven: Lattioissa on rakentamistoleranssin ylittäviä poikkeamia.

MOT: Jos on toleranssin ylittäviä poikkeamia, niin voiko sanoa, että se on rakennusvirhe?

Marit Siven: Se on rakennusvirhe.

Vladislav Astashevskiy: We are just a family that bought a house. We don't want to pay for some vuokraaja. Trying to keep the money. This house was something like a dream. As you see. It's not a dream. More like a hell.