Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: USA:n syvä kahtiajako

Yhdysvalloissa politiikasta on tullut katkeraa ja myrkyllistä. Kansa on jakautunut kahteen leiriin.
Yhdysvalloissa politiikasta on tullut katkeraa ja myrkyllistä. Kansa on jakautunut kahteen leiriin. Kuva: PBS Yle TV1,Barack Obama,Donald Trump,Ulkolinja: USA:n syvä kahtiajako

TV1 torstaisin 19. - 26.3.2020 klo 22.00 - 23.55, uusinta sunnuntaisin klo 23.30, Areenassa

Yhdysvallat lähtee presidentinvaalivuoteen 2020 yhä syvemmin kahtiajakautuneena. Suurvallan politiikasta on tullut katkeraa ja myrkyllistä.

Presidentti Barack Obama lupasi yhdistää kulttuuristen, poliittisten erimielisyyksien ja rotukiistojen jakaman kansan. Toisin kävi.

Maassa syntyi otollinen maaperä presidentti Donald Trumpin valtaannousulle. Trumpin vaalikampanja repi syvän railon pohjoisamerikkalaisten välille. Vihanpito leirien välillä on viime vuosina muuttunut yhä kiivaammaksi.

Ulkolinjan amerikkalaisdokumentti USA:n syvä kahtiajako on kaksiosainen erikoisreportaasi maan tilanteesta.

Frontline-ohjelman tekijöinä ovat palkittu tuottaja Michael Kirk ja tutkivien toimittajien tiimi. Toimitus on vuosien ajan tutkinut maan poliittisen elämän ristiriitoja ja rintamalinjoja.

Miten tähän on tultu? Miten Yhdysvallat on ajautunut sisäisiin ristiriitoihin? Minkälaisia ovat vuosikymmenen jakolinjat Obaman ja Trumpin jäljiltä? Minkälaiselta Yhdysvaltain tulevaisuus näyttää?

Frontiline: America´s Great Divide: From Obama To Trump. Ohjaus: Michael Kirk. Käsikirjoitus. Michael Kirk ja Mike Wiser. Tuottajat: Michael Kirk, Mike Wiser ja Philip Bennett. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.