Hyppää pääsisältöön

Vaikuttaako reaalikokeiden aikaistaminen yo-kokeiden arviointiin? YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä vastaa kysymyksiin

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä
Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä Kuva: Tiina Tähkä Abitreenit

Koronaviruksen seuraukset koettelevat kevään abiturientteja. Mitä tapahtuu, kun reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla? Miten käy arvioinnin, valmistumisen ja maksavatko syksyn uusintakokeet?

Ylioppilastutkintolautakunta päätti aikaistaa reaaliaineiden yo-koepäiviä viikolla koronavirustilanteen vuoksi. Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä vastasi kokelaita mietityttäviin kysymyksiin Abitreenien ruotsin yo-koelähetyksessä. Tähkää haastatteli Abitreenien Inkeri Alatalo.

Miten reaalikokeiden aikaistamiseen päädyttiin? Pohdittiinko muita vaihtoehtoja?

– Tilanne näytti laajenevan sen verran nopeaa vauhtia, että jäljellä oli oikeastaan huonoja vaihtoehtoja. Siirtäminen koettiin näistä vähiten huonoksi. Muissa vaihtoehdoissa tilanne johtaisi väistämättä siihen, että kokelaiden valmistuminen lykkääntyisi syksyyn. Sillä on aika merkittävä vaikutus kokelaalle itselleen ja myös yhteiskunnalle.

Miten vastaat niille, joiden mielestä tämä on epäoikeudenmukaista ja kuormittavaa kokelaita kohtaan?

– Tämä on todella kuormittavaa. Olen pahoillani siitä. Mutta tässä tilanteessa pyrittiin löytämään sellainen ratkaisu, joka turvaisi kuitenkin mahdollisuuden valmistua ylioppilaaksi.

Täytyy muistaa, että takana on on kuitenkin kolmen vuoden luku-urakka. Kaikki kokelaat ovat siinä tilanteessa, että he ovat yllättäen saaneet tiedon. Loppujen lopuksi kolmen vuoden aikana tulee ne arvioinnin ja analysoinnin taidot, ei niinkään viime hetken pänttäämisellä.

Joihinkin abiturientteihin tilanne ei vaikuta juurikaan ja joillain on tosi monta koetta peräkkäin. Annetaanko näille monen kokeen tekijöille jonkinlaista tasoitusta?

– Tilanne on tietysti haastavampi heillä, joilla on useampi koe. Tilannetta arvioidaan kevään aikana, mutta näillä näkymin on todettu, että itse arvostelu tässä huolehtii kokonaisuudesta.

Eli kun kaikilla kokelailla on ollut hyvin vähän kertaamisaikaa, silloin arvostelu myös käytännössä tasapainottuu. Edelleenkin tulee laudatureja, eximioita ja monia muita arvosanoja, eli sen pitäisi näkyä pisterajoissa kaikkien kokelaiden osalta.

Tulevatko muutokset vaikuttamaan ensi syksyn uusintakokeiden kustannuksiin?

– Tätä on esitetty muun muassa Lukiolaisten liiton kannalta, että uusinta-asia pitäisi ottaa huomioon. Tämä on sellainen asia, jota on sekä Ylioppilastutkintolautakunnan että Opetus- ja kulttuuriministeriön hyvä pohtia. Tämä ei ole ihan yksinkertainen asia, mutta pitää pohtia, minkälaisia keskeisiä oikeusturvakysymyksiä tässä opiskelijan kannalta on.

Varmaan muutos on kuitenkin abiturienttien omaksi parhaaksi, että on yritetty löytää se vaihtoehto, joka tukee suurinta osaa tutkinnon valmiiksi saamisessa?

– Kyllä. Kaikista huonoista vaihtoehdoista piti valita se, joka eniten tukee nuorten tulevaisuutta. Jälkiviisaat sitten pystyvät sanomaan, mikä olisi ollut oikea päätös, mutta tämänhetkisen tiedon valossa tämä raskas ja hyvinkin kuormittava päätös on tehty kokelaiden parhaaksi.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Juttua muokattu 16.3. klo 17.53: Osa haastattelusta kirjoitettu auki.
Juttua muokattu 17.3. klo 14.34: Videoupotuksen tilalle laitettu audioupotus, jossa pelkkä Tähkän haastattelu.

Kommentit

Artikkelit