Hyppää pääsisältöön

Hypnoosista on löytynyt tehokas hoito ärtyvän suolen oireyhtymään – Auttanut potilaita, joilla lääkkeet ja ruokavaliomuutokset on jo kokeiltu

vatsa
Hypnoosilla voidaan hoitaa vatsan ja suoliston ongelmia. Hypnoosilla kehitetään erilaisia mielikuvia, joihin potilas voi turvautua, kun suolisto temppuilee. vatsa Kuva: Tommi Parkkinen/Yle hypnoosi

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on arkinen ja yleinen kiusa. Monelle tulee yllätyksenä, että sen hoidossa voidaan käyttää apuna hypnoosia. Ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan kokemukset hypnoosin käytöstä ärtyvän suolen hoidossa ovat lupaavia. Menetelmästä on löytynyt apu sellaisille potilaille, joiden vaivaa on ensin heikoin tuloksin yritetty hoitaa lääkkeillä tai ruokavaliomuutoksilla.

Hypnoosi mielletään usein etupäässä psyykkisten ongelmien, kuten traumojen, depression tai pelkotilojen hoitomenetelmäksi. Monelle on uusi tieto, että hypnoosilla on saatu hyviä tuloksia myös hyvin yleisten fyysisten vaivojen hoidossa.

Yksi tällainen vaiva liittyy suoliston toimintaan.

Keskimäärin jopa joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Kyseessä on toiminnallinen vaiva, joka ei sinällään ole vaarallinen, mutta hyvin kiusallinen kylläkin.

Vatsakivut, turvotus ja suolen toiminnan muutokset ovat jatkuvia, vaikka tutkimuksissa ei varsinaista elimellistä vikaa löydy. Usein ummetus ja ripuli vaivaavat vuorotellen.

Vastaava ylilääkäri, dosentti Hannu Lauerma on käyttänyt hypnoosia apumenetelmänä myös suolisto-ongelmien hoidossa. Hoidon tehokkuudesta on saatu hyviä kokemuksia laajemminkin.

– Ihan meta-analyysitasolla on osoitettu, että sillä on ollut huomattava vaikutus. Tämä on todettu yli puolella sellaisistakin potilaista, joille on ensin heikoin tuloksin kokeiltu kaikenlaisia lääkehoitoja, muita psykoterapeuttisia hoitoja ja ruokavaliota, Lauerma kertoo.

Hypnoosin teho perustuu siihen, että sillä on jo sinällään suolen liikkeitä hiljentävä vaikutus.

Joissakin maissa julkisen terveydenhuollon puolella on erityisiä hypnoosipoliklinikoita. Esimerkiksi Tukholman Karoliinisessa instituutin poliklinikalla hypnoosia on käytetty ärtyvän suolen hoidossa.

Suomessa vastaavaa apua löytyy lähinnä yksityisen puolen lääkäreiltä, mutta lähete-maksusitoumusta voi ainakin kysyä julkiseltakin puolelta, jos asianomainen lääkäri arvioi hypnoosimenetelmän voivan tehota.

Mielikuvat avuksi kun suolisto temppuilee

Hypnoosin teho perustuu siihen, että sillä on jo sinällään suolen liikkeitä hiljentävä vaikutus. Samoin hypnoosilla saadaan purettua jännitys, joka usein on keskeinen oireistoa ylläpitävä tekijä.

Hypnoosissa kehitetään tietynlaisia mielikuvia, joihin potilas turvautuu, kun suolisto temppuilee. Rentouttavan itsesuggestion avulla luodaan nämä itse kullekin yksilölliset mielikuvat.

Joku voi nähdä suolistonsa esimerkiksi putkistona, jonka venttiilin hän itse sulkee.

Ärtyvä suoli aiheuttaa paitsi kipuja, myös kiusallisia tilanteita. Paniikki iskee, jos hätä yllättää eikä vessaa ole lähettyvillä.

– On hankala paikka, jos työmatkakin pitää yrittää reitittää vessamahdollisuuksien mukaan.

Tässä nämä hypnoosissa aikaansaadut mielikuvat tulevat Lauerman mukaan apuun.

– Joku voi nähdä suolistonsa esimerkiksi putkistona, jonka venttiilin hän itse sulkee.

Ärtyvän suolen hypnoosihoidon teho on yksilöllistä. Joskus yksikin hoitokerta antaa avun pitkäksi aikaa.

Jos teho useiden kuukausien jälkeen hiipuu, uusintakäynti on paikallaan. Mutta jos kolme käyntikertaa eivät tuota tulosta, on parempi tyytyä muihin, esimerkiksi ruokavaliohoitoihin, Hannu Lauerma arvioi.

Tutkimuksilla on aina myös varmistettava, ettei kyseessä ole tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), joka puolestaan vaatii oman hoitonsa.

Akuutti Areenassa: Hypnoosi – avain toipumiseen:

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!