Hyppää pääsisältöön

Kuutiojuuri saa matematiikan maistumaan

Kuutiojuuri-kirjoitus
Kuutiojuuri-kirjoitus Kuva: Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Kuutiojuuri

Pikku Kakkosen Kuutiojuuri on hilpeä sisäänheittäjä matematiikan maailmaan.

Kuutiojuuri käsittelee esikoulumatematiikan perusteita keittiöpuuhien avulla. 10-osainen ohjelmasarja kiinnittää huomiota arjessa ilmenevään matematiikkaan. Matikkaa on kaikkialla, edes ruokaa ei voi kokata ilman sitä! Tarvitaan desilitroja, paistoaikoja, mittaamista, laskemista ynnä muuta. Kuutiojuuressa jokainen resepti sisältääkin ripauksen matematiikkaa.

Kuutiojuuren kotoisassa studiossa lapsikaksikko kokkailee ja ratkoo ruoanlaittoon liittyviä matemaattisia tehtäviä Sylvi-tädin opastamana. Monet raaka-aineet ruokiin Sylvi tuo omalta kasvihuoneeltaan. Ohjelman ruokalajit ja laskutehtävät voi tehdä myös kotona.

Kuutiojuuren tärkein tavoite on herätellä ja tukea lasten kiinnostusta matematiikkaan. Ohjelmasarja ruokkii oivaltamisen ja oppimisen iloa sekä lapsen uskoa omiin kykyihinsä. Kuutiojuuri tarjoaa yhdessä oppimisen eväitä varhaiskasvattajille niin kotiin, päiväkotiin kuin eskariin. Yhteisen ruoanlaiton siivellä voi oppia matematiikkaa.

Sarjan taustalla ovat esiopetustasoisen matematiikan keskeiset sisällöt, kuten numerot ja laskutoimitukset, tilastot ja tiedon esittäminen, geometria, mittaaminen sekä matemaattisloogiset taidot. Esimerkiksi geometriaa Kuutiojuuressa käsitellään muun muassa eri muotoisten piparkakkujen avulla. Massan ja pinta-alan mittaamiseen tutustutaan lasagnen laittamisen lomassa. Tilastoja ja diagrammeja laaditaan jäätelöä maistellen, ja tilavuutta tutkaillaan valmistamalla banaanismoothie.

Jokainen joskus virheitä tekee, vaikka yrittää ja vaivaa näkee. Se auttaa oppimaan, se kuuluu matikkaan!― Sylvi-täti

Sarjan yhteydessä ilmestyy myös ruoka-aiheisia matikkaloruja sekä musiikkivideo, joka opettaa hymyilemään virheille.

Kuutiojuuren reseptejä ja laskutehtäviä voi printata verkosta. Huhtikuussa on tulossa myös Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matikkapeli.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Jenni Vartiainen ja Teemu Palosaari. Jenni on varhaisen tiedekasvatuksen ja monilukutaidon asiantuntija, filosofian tohtori ja koulutukseltaan myös kemian ja matematiikan opettaja.

Sylvi-täti Karoliina Kudjoi
Lapsiesiintyjät Eino Jokela, Isabel Latvala, Ukko Mononen, Stella Piepponen, Vilja Saarinen& Elmeri Vänninmaja
Käsikirjoittajat Jenni Vartiainen& Teemu Palosaari
Tuotantokoordinaattori Tarja Parvela
Kuvaaja Timo Ahonen
Ohjaaja Teemu Palosaari
Tuottaja Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle Lapset

 • Tellustajat Pikku Kakkosessa

  Metsäneläimet perustavat oman uutistoimiston.

  Metsäneläimet perustavat oman uutistoimiston, koska kaikilla heillä on sama tavoite: saada maailmasta parempi paikka!

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Roskien kerääjät

  Roskien kerääminen on hauskaa, helppoa ja ilmaista.

  Roskien kerääminen on hauskaa, helppoa ja ilmaista. Sitä voi harrastaa yksin tai porukalla niin, että kerää yhden roskan päivässä tai järjestää vaikka roskankeruukisat! Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!

 • Muistatko Syrhämän?

  Veikko Paasi teki dokumentin Syrhämästä.

  Veikko Paasi halusi tutustua pelottavaan, mutta samalla kiehtovaan Syrhämään uudestaan, ja teki sarjan synnystä ja tuotannosta dokumentin media-alan oppityönä.