Hyppää pääsisältöön

Kuutiojuuri saa matematiikan maistumaan

Kuutiojuuri-kirjoitus
Kuutiojuuri-kirjoitus Kuva: Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Kuutiojuuri

Pikku Kakkosen Kuutiojuuri on hilpeä sisäänheittäjä matematiikan maailmaan.

Kuutiojuuri käsittelee esikoulumatematiikan perusteita keittiöpuuhien avulla. 10-osainen ohjelmasarja kiinnittää huomiota arjessa ilmenevään matematiikkaan. Matikkaa on kaikkialla, edes ruokaa ei voi kokata ilman sitä! Tarvitaan desilitroja, paistoaikoja, mittaamista, laskemista ynnä muuta. Kuutiojuuressa jokainen resepti sisältääkin ripauksen matematiikkaa.

Kuutiojuuren kotoisassa studiossa lapsikaksikko kokkailee ja ratkoo ruoanlaittoon liittyviä matemaattisia tehtäviä Sylvi-tädin opastamana. Monet raaka-aineet ruokiin Sylvi tuo omalta kasvihuoneeltaan. Ohjelman ruokalajit ja laskutehtävät voi tehdä myös kotona.

Kuutiojuuren tärkein tavoite on herätellä ja tukea lasten kiinnostusta matematiikkaan. Ohjelmasarja ruokkii oivaltamisen ja oppimisen iloa sekä lapsen uskoa omiin kykyihinsä. Kuutiojuuri tarjoaa yhdessä oppimisen eväitä varhaiskasvattajille niin kotiin, päiväkotiin kuin eskariin. Yhteisen ruoanlaiton siivellä voi oppia matematiikkaa.

Sarjan taustalla ovat esiopetustasoisen matematiikan keskeiset sisällöt, kuten numerot ja laskutoimitukset, tilastot ja tiedon esittäminen, geometria, mittaaminen sekä matemaattisloogiset taidot. Esimerkiksi geometriaa Kuutiojuuressa käsitellään muun muassa eri muotoisten piparkakkujen avulla. Massan ja pinta-alan mittaamiseen tutustutaan lasagnen laittamisen lomassa. Tilastoja ja diagrammeja laaditaan jäätelöä maistellen, ja tilavuutta tutkaillaan valmistamalla banaanismoothie.

Jokainen joskus virheitä tekee, vaikka yrittää ja vaivaa näkee. Se auttaa oppimaan, se kuuluu matikkaan!― Sylvi-täti

Sarjan yhteydessä ilmestyy myös ruoka-aiheisia matikkaloruja sekä musiikkivideo, joka opettaa hymyilemään virheille.

Kuutiojuuren reseptejä ja laskutehtäviä voi printata verkosta. Huhtikuussa on tulossa myös Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matikkapeli.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Jenni Vartiainen ja Teemu Palosaari. Jenni on varhaisen tiedekasvatuksen ja monilukutaidon asiantuntija, filosofian tohtori ja koulutukseltaan myös kemian ja matematiikan opettaja.

Sylvi-täti Karoliina Kudjoi
Lapsiesiintyjät Eino Jokela, Isabel Latvala, Ukko Mononen, Stella Piepponen, Vilja Saarinen& Elmeri Vänninmaja
Käsikirjoittajat Jenni Vartiainen& Teemu Palosaari
Tuotantokoordinaattori Tarja Parvela
Kuvaaja Timo Ahonen
Ohjaaja Teemu Palosaari
Tuottaja Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle Lapset