Hyppää pääsisältöön

Ylen tekniikan mielenkiintoisimmat laitteet museoidaan

Silmälasipäinen nainen seisoo teknisiä laitteita sisältävien hyllyjen edessä ja pitää hansikoidulla kädellä kiinni vanhasta jaloilla seisovasta tv-kamerasta, jossa lukee Suomen Televisio.
Tekniikan museon projektitutkija Laura Salervo käy läpi Ylen käytöstä poistettuja teknisiä laitteita kevään ajan. Tarkastelussa vanha kamera. Yleisradio aloitti säännölliset televisiolähetykset 1.1.1958 nimellä Suomen Televisio. Silmälasipäinen nainen seisoo teknisiä laitteita sisältävien hyllyjen edessä ja pitää hansikoidulla kädellä kiinni vanhasta jaloilla seisovasta tv-kamerasta, jossa lukee Suomen Televisio. Kuva: Pihla Allos / Yle televisiokamerat,Yle,tekniikka,sisältötuotanto,historia,kartoitus,Suomen Televisio

Ylellä on varastoissaan melko paljon käytöstä poistettua tekniikkaa. Laitteista suurin osa liittyy sisällöntuotannon ja jakelun historiaan. Kyse on ennen kaikkea 1960- ja 70-luvun filmi-, tv- ja audiokalustosta sekä pienlaitteista. Kun Yle vähentää tilojaan, pitää varastoja tyhjentää. Siksi laitteiden mahdollinen uudelleensijoittelu on nyt ajankohtaista. Tekniikan museo kartoittaa Ylen esineistöä kevään ajan.

Vuosien varrella on kyselty, voisiko Yle itse museoida teknisiä laitteita. Ylen päätehtävä on kuitenkin sisällöntuotanto asiakkaille.

“Ylen velvollisuus on arkistoida sisältöjä, ei museoida esineitä”, sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

“Teemme kuitenkin erittäin mielellämme yhteistyötä tekniikkaa, teknologiaa ja mediaa esittelevien ja arkistoivien tahojen kanssa. Siksi Tekniikan museo kartoittaa esineistöä Ylen toimeksiannosta kevään ajan”, sanoo Janne Yli-Äyhö.

Muutkin alan museot ja kokoelmat ovat olleet kiinnostuneita Ylen esineistä: pääyhteistyökumppani Tekniikan museon lisäksi Lahden Radio- ja tv-museo, Vapriikki (Rupriikki), KAVIn museoesinekokoelma, Radiohistorian seura, Petäjäveden puhelin- ja radiomuseo, Kouvolan Miljöö- ja Radiomuseo (ent. Putkiradiomuseo).

Jotta Ylen menneiden vuosikymmenten tekniikka löytäisi tiensä oikeisiin paikkoihin, Yle on hankkinut museotutkija-osaamista avuksi. Tekniikan museon projektityöntekijä FM Laura Salervo aloitti työssään 16.3. Tutustuttuaan poistovarastoihin hän poimii yhdessä Ylen ammattilaisten kanssa ne laitteiden helmet, joille voitaisiin osoittaa valtakunnalisen museoringin kautta arvoisensa paikka. Loput varastojen käytöstä poistetusta tekniikasta kierrätetään ja hävitetään asianmukaisella tavalla.

“Meille tämä on mieluisa projekti. Museokävijät pitävät teemallisista kokonaisuuksista ja haluavat nähdä ja kuulla tarinoita”, sanoo museonjohtaja Marjo Mikkola Tekniikan museosta. Ja juuri tarinoita Ylen vanha kalusto henkii.