Hyppää pääsisältöön

"Älä lähde häröilemään ja tekemään muuta" – 10 vinkkiä kotiopiskeluun

Kuvassa vihko, jossa isolla teksti biologia
Kuvassa vihko, jossa isolla teksti biologia Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,lukio,biologia

Kotiopiskelu vaatii rutiineja ja itsekuria. Yle Oppiminen kysyi parhaita ideoita kotiopiskeluun Tämäkin on totta –Instagram-tilillään. Tässä vastaajien viisaat vinkit siihen, miten järjestät arkesi toimivaksi.

1. Herää aamulla ajoissa

Aamulla on varaa joustaa heräämisen kanssa, mutta ei kannata nukkua kovin myöhään. Herätys kello kahdeksalta ei ole liian aikaisin. Kun herää ajoissa, saa päivälle rytmin ja työtkin tulevat ajoissa tehdyiksi.

“Jotenkin se vaan auttaa, että herää aikaisemmin vaikka sais nukkua pidempään”

2. Suunnittele päivän ja viikon työt

Tee suunnitelma siitä, mihin aikaan tai minä päivänä opiskelet mitäkin asiaa. Kirjoita paperille to do -lista ja kun yksi kohta on tehty, viivaa se yli. Näin näet konkreettisesti, miten olet edistynyt.

Tee viikkosuunnitelma kalenteriin. Kirjoita jokaiselle päivälle tavoitteet ja aikataulu. Älä aseta itsellesi liian suuria tavoitteita, koska epäonnistuminen voi lannistaa. Sopivan ja realistisen suunnitelman tekemiseen kannattaa käyttää aikaa.

Mieti myös muita keinoja aikatauluttaa ja listata töitä. Jos olo tuntuu kaoottiselta, töiden listaaminen paperille voi jäsentää tilannetta ja siten vähentää myös stressiä.

“Asetan itselleni sopivia tavoitteita ja pidän ansaittuja taukoja.”

3. Säilytä koulun rytmi

Pidä mielessä, että kotiopiskelu ei ole lomaa. Opiskele koulun lukujärjestyksen mukaisesti ja samassa tahdissa. Muista myös välitunnit ja pidä taukoja. Pidä yhteyttä kavereihin ja videopuhelun välityksellä tehtäviä yhdessä aivan kuten koulussakin.

“Pidä sama rytmi kuin koulussa, älä lähde häröilemään ja tekemään muuta.”

Poika lojuu sohvalla ja selaa Instagramia
Poika lojuu sohvalla ja selaa Instagramia Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Instagram,Yle Oppiminen

4. Rytmitä opiskelu

Ota käyttöön ajastin. Mieti millaisissa jaksoissa sinun on hyvä opiskella. Joillekin sopii 45 minuuttia työtä ja 15 minuuttia taukoa. Joku toinen on tehokkain, kun opiskelee 20 minuuttia ja pitää viiden minuutin tauon. Määrittele itsellesi sopiva tahti ja mittaa aikaa. Ja muista myös nauttia tauoista. Olet ne ansainnut.

“Päätä asia, minkä hoidat ja valmistelet, aseta ajastin 1 h suorita, pidä tauko, repeat.”

5. Some kiinni ja puhelin pois

Kun opiskelet, keskity vain siihen. Sulje puhelin ja jos se ei riitä, vie se vaikka toiseen huoneeseen. Sitten kun on tauon aika, voit olla puhelimella niin paljon kuin haluat. Sopikaa kavereiden kanssa yhteiset tauot, jolloin voitte soitella ja jutella.


“Laita puhelin kaappiin, niin ei tule vahingossakaan koskettua siihen.”

6. Valitse työntekoon sopiva paikka

Jos se vain onnistuu, varaa opiskelulle erillinen paikka, jossa muuten et vietä aikaa. Tee työpisteestäsi mahdollisimman mukava ja viihtyisä.

“Teen töitä erillisessä tilassa, jossa säilytän kaikki työkamppeet.”

Kännykkäapplikaatioiden avulla voi opiskelle vieraita kieliä
Kännykkäapplikaatioiden avulla voi opiskelle vieraita kieliä Kuva: Yle/Sari Veikkolainen oppiminen,kännykkä,peruskoulu

7. Syö hyvin

Pidä kiinni myös ruokailurytmistä. Syö kunnollista hyvää ruokaa ja lounasaikaan. Pidä myös kahvitauot ja muista sopivat välipalat. Pieni napostelu voi virkistää tehtäviä tehdessä, mutta älä pidä karkkipäivää joka päivä.

“Pitää muistaa syödä, ettei energiat lopu.”

8. Muista henkilökohtainen hygienia

Vaikka olisit vain yksin kotona, panosta ulkonäköön, jos se on sinulla muutenkin tapana. Tee normaalit aamutoimet ja pukeudu päivävaatteisiin. Älä hiippaile pyjamassa ja tukka pystyssä.

“Kun vaihtaa yökkärin päivävaatteisiin, se tehostaa kummasti.”

9. Motivoi itseäsi

Muista miksi opiskelet. Opiskelu on sinua varten, omaksi hyödyksesi. Jos jä opetuksessa muista jälkeen, paluu kouluun voi olla todella kurja. Muistuta itseäsi siitä, että mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin työ on tehty.

Pienet palkinnot ovat tärkeitä. Kun olet saanut tehtävän tai kokonaisuuden valmiiksi, voit hetken pelata kavereiden kanssa tai palkita itsesi jollain muulla itsellesi mieluisalla.

“Otat sen asenteen, että teet sen nyt tai kesäkuussa.”

Tyttö löhöää sängyssä ja selaa kännykällä Instagramia
Tyttö löhöää sängyssä ja selaa kännykällä Instagramia Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,Instagram

10. Ensin työ, sitten huvi

Monille meistä sopii se, että yksinkertaisesti tekee kaikki hommat ensin ja vasta sitten pitää taukoja ja rentoutuu. Näinkin voi toimia, jos tehtävää on rajallinen määrä. Siis herää heti aamusta opiskelemaan ja sitten voit loppupäivän katsoa sarjoja, leikkiä koiran kanssa tai muuten vain rentoutua.

“Ajattelen, että sen jälkeen ei ole mitään tehtävää, ensin työ, sitten huvi.”

Lisäksi: tee joka päivä myös mukavia juttuja

Muista myös ulkoilla ja nauttia kevätpäivistä. Tee joka päivä jotain, josta pidät. Kuuntele musiikkia ja lue kirjoja. Laita hyvää ruokaa ja leivo herkkuja. Rentoudu ja pidä yhteyttä ystäviisi.

"Ajattelen, että kaikki järjestyy kyllä. Tämä on vain väliaikainen tilanne, eikä kannata huolestua"

Artikkelin sitaatit ovat Tämäkin on totta -Instagram-tililtä.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.