Hyppää pääsisältöön

Luonto-ohjelmia Yle Areenassa

Kuobžâ
Kuobžâ Kuva: Pikku Kakkonen, Yleisradio Unna Junnà,Pikku Kakkonen,Unna Junná

Yle Areenassa on luonto-ohjelmia melkein maapallon joka laidalta. Suurin osa niistä sopii perheen pienimmillekin, mutta jotkut eläinmaailman tapahtuvat voivat olla jännittäviä. Suosittelemme, että luonto-ohjelmia katsookin koko perhe yhdessä.

Ahmalivessä seurataan Ähtärin eläinpuiston ahmoja Mattia ja Juliaa. Nuori petopari odottaa mahdollisesti perheenlisäystä. Mikäli se onnistuu, kamera näyttää ainutlaatuista materiaalia pentujen hoidosta.

Pikku Kakkosen omat kaverit, Riku ja Rami, vaeltavat suomalaisessa luonnossa. Tie vie marjametsään, järvelle, mökkeilemään ja jopa kivikaudelle. Mutta mitä sohva tekee metsässä?

Tarinoita järviltä on täynnä ennennäkemätöntä kuvamateriaalia järviemme salaisuuksista kaikkina neljänä vuodenaikana. Sarjaa on kuvattu kolmen vuoden ajan eri puolilla Suomea: Lapista Järvi-Suomen eteläisimpiin osiin asti, lähteissä, puroissa, joissa ja järvissä.

Karhun valtakunnassa -sarjassa koetaan vuoden kiertokulkuun, jossa kussakin jaksossa kuningas karhu on valtakunnan tarkkaileva hallitsija. Sarjassa käydään seuraamassa erilaisia eläimiä kuten suolammen kaakkureita, ahmaa, susia sekä syksyn tullen näemme pohjolan karhun valkoista sukulaista huippuvuorilla. Karhun valtakunnassa on katsottavana myös saameksi.

Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä. Suloisen ulkokuoren alla lymyilee uskomattoman sopeutuva eläin - oravat pärjäävät paitsi puissa, myös ilmassa, vedessä ja maan alla, eikä kylmyys tai kuumuus ole niille ongelma. Dokumentti selvittää, mistä oravien menestystarina juontaa juurensa.

Luonto yllättää aina -sarjassa Pirkka-Pekka Petelius sekä lapset jäljittävät eläimiä Suomen metsissä, järvillä ja jopa kaupungissa. Retkiporukka etsii ja ihmettelee muun muassa majavan, hirven, siilin, kyyn, ilveksen ja erilaisten lintujen elintapoja ja asuinpaikkoja. Luonnossa on vaan se jännä juttu, että koskaan ei voi tietää mitä sattuu ja tapahtuu, eli aikamoisia seikkailuja on tiedossa!

Majava on saavuttanut kuuluisuutta metsurina ja luomalla taidokkaita pesä- ja patorakennelmia. Majavien valtakunnassa seurataan majavaperhettä monissa puuhissa.

Metsän selviytyjät näyttää metsän eläimen silmien tasolta. Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa vaatii linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta ja kekseliäisyyttä.

Huuhkaja on Suomen suurin pöllö. Miten se muuttui erakosta kaupunkilaiseksi? Viimeisten 50 vuoden aikana huuhkaja on muuttunut takametsien asukista moderniksi kaupunkilaiseksi.

Luonto lähellä -sarjassa tutustaan niin kalojen aisteista katupölyyn kuin maanjäristyksestä muuttolintuihin. Sarjassa Suomen kansalliseen hyönteiskokoelmaan, jossa arvioidaan olevan noin 9 miljoonaa hyönteisnäytettä.

Saimaannorpan turva on jää ja lumi. Saimaannorppa on uhanalainen eläin eli siihen kohdistuu suuri uhka hävitä maapallolta.

Suolla on salaperäinen elinympäristä, jonka aavoilla ja karuilla alueilla metsähanhet viihtyvät.

Avara luonto on lauantai-iltojen klassikko, jossa pääsee tutustumaan maapallon ihmeellisyyksiin. Kolmiosaisessa Ihmeellinen Australia -dokumentissa esitellään maan uniikkia ja eksoottista eliölajistoa sekä ainutlaatuisia maisemia. Australiassa voi nähdä ketteriä krokotiilejä, puissa kiipeileviä lintuja ja tanssivia hämähäkkejä.