Hyppää pääsisältöön

Matikka kuhan kiduksissa ja kummallisen kiemurainen mänty. Mitä luonnossa tapahtuu? Soita ja kysy, Luontoilta vastaa!

Minna Pyykkö on Luontoillan uusi juontaja.
Luontoillan asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kysymyksiin. Minna Pyykkö on Luontoillan uusi juontaja. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Minna Pyykkö,Luontoilta

Luontoillan kolmessa kuvallisessa kysymyksessä pohditaan tällä kertaa kuhan suussa lymyilevää matikkaa ja kiemuraista mäntyä. Entä onko tikkojen yhteinen ruokahetki harvinainen? Asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kysymyksiin Radio Suomen suorassa lähetyksessä Minna Pyykön johdolla. Kuhakysymykseen saamme vastauksen jo hieman aiemmin tässä artikkelissa!

Pikkumatikka kuhan suussa

Kuha jäällä.
Kuha jäällä. Kuva: Martti Räisä kuha

"Ohessa verkoissa ollut 2.6 kg elävä kuha, jolla oli pikku matikka kiduksissa. Mistähän on kysymys?" Kysymyksen lähetti Martti Räisä.

Näin Luontoillan asiantuntija Ari Saura vastaa kuhakysymykseen:

– Kuha saalistaa mielellään pohjan läheisyydessä, joten pohjakaloina elävät mateet (varsinkin pienikokoiset) sopivat mainiosti sen ruokavalioon. Mateella on pitkä ja voimakas pyrstö, jonka avulla se pystyy vikkelästi luikertelemaan takaperin pohjakivien alle ja muihin vedenalaisiin koloihin. Myös saalistajille se on hankala vastus pyrkiessään sitkeästi kiemurtelemaan takaperin pois esimerkiksi hauen tai kuhan suusta, tai vaikkapa harmaahaikaran tai koskelon nokasta.

Petokalat nielevät saaliinsa yleensä kokonaisina pää edellä.

– Tässä on todennäköisesti käynyt niin, että siinä vaiheessa, kun saaliina olleen mateen pää on ollut vasta kuhan nielussa, se on onnistunut vääntämään pyrstönsä kiduskaarien välistä ja kiduskannen alta ulos kuhan suuontelosta. Paksupäinen made ei ole kuitenkaan kokonaan mahtunut ulos ahtaiden kiduskaarien raosta ja sen kiduskaarissa olevat pienet terävät hampaat ovat takertuneet mateen kaulaan ja jumittaneet sen niin, että kuha ei ole sitä yskimälläkään saanut irti.

Saura päättelee lopuksi, että made olisi todennäköisesti kuoltuaan pehmentynyt ja voinut ajan kuluessa irrota kiduskaarista. Mädäntyessään se on todennäköisesti aiheuttanut jonkinlaisen tulehduksen kuhan kiduksiin.

Luontoillassa pohditaan myös muita kuvallisia kysymyksiä ja näihin saamme vastauksen suorassa radiolähetyksessä keskiviikkona 18.3 klo 18.00 alkaen.

Mikä aiheutti männyn kiemurat?

Kiemurainen mänty metsässä.
Kiemurainen mänty metsässä. Kuva: Minna mänty

"Helmikuisen viikonlopun luontoretkellä Porvoon saaristoalueilla sijaitsevalla suolla herätti hämmennystä useampikin kiemurainen mänty pienellä, ehkä noin 1000 neliömetrin alalla.
Mäntyjen kiemurat olivat samanlaisia ja sijaitsivat suurin piirtein samalla korkeudella, mutta puut olivat eri ikäisiä. Pääosin puut olivat pystyyn kuolleita tai kituliaita. Kuvan yksilö näytti hyvinvoivalta ja oli selkeästi muita paksumpi rungoltaan. Mikä tällaisen kiemurat aiheuttaa?"

Kysymyksen lähetti Minna Porvoosta.

Kaksi tikkaa ruokintapaikalla

Tikkoja ruokintapaikalla.
Tikkoja ruokintapaikalla. Kuva: Arto Sinisalo Luontoilta

"Mukava pari ruokinnalla – onko harvinaista sattumaa?" Tikkaparia pohtii Arto Sinisalo.

Luontoillan asiantuntijoina studiossa ovat:

Heidi Kinnunen – nisäkkäät
Jaakko Kullberg – hyönteiset
Juha Laaksonen – linnut
Henry Väre – kasvit

Lähetyksen juontaa Minna Pyykkö.

Osallistu suoraan lähetykseen!

Luontoilta Radio Suomessa keskiviikkona 18.3.2020 klo 18.00-20.00
Voit osallistua suoraan lähetykseen soittamalla numeroon 0203-17600.
Luontoillan sähköpostiosoite on luonto.ilta@yle.fi.

Seuraava Luontoilta kuullaan keskiviikkona 15. huhtikuuta

Kuuntele lähetys Yle Areenasta: