Hyppää pääsisältöön

“Aina vain väki kailottaa Coronavirusta! Alkaa ottaa nuppiin!” – Asterixissa seikkaili jo vuosia sitten voittamattomalta vaikuttava Coronavirus ja kiero toverinsa Bacillus

Yksityiskohta Asterix-sarjakuvan kannesta.
Yksityiskohta Asterix-sarjakuvan kannesta. Kuva: Egmont Kustannus Asterix,koronavirus,KulttuuriCocktail

Asterix-sarjakuva-albumi Kilpa-ajo halki Italian (2017) on poskettomalla tavalla edellä aikaansa. Siinä Asterix ja Obelix osallistuvat suureen hevosvaunukilpailuun ja saavat vastaansa voittamattomana pidetyn ja naamion taakse piiloutuneen kuljettajan. Hänen nimensä on Coronavirus. Neljän mustan hevosen vetämissä vaunuissa hänen rinnallaan seisoo apukuski Bacillus.

Elämme poikkeuksellisia aikoja, sanotaan. Koronaviruspandemia on yllättänyt rajuudellaan, vaikka hiljaisia signaaleja havaittiin jo kolme vuotta sitten.

Jean-Yves Ferrin käsikirjoittama ja Didier Conradin piirtämä Kilpa-ajo halki Italian (2017) sisältää kutkuttavan etiäisen koronaviruksesta. Jotkut ovat sen jo huomanneetkin.

Asterix-albumin kansi "Kilpa-ajo halki Italian"
Asterix-albumin kansi "Kilpa-ajo halki Italian" Kuva: Egmont Kustannus Asterix,KulttuuriCocktail
Ruutu Asterix-sarjakuvasta.
Ruutu Asterix-sarjakuvasta. Kuva: Egmont Kustannus Asterix,KulttuuriCocktail

Edes Asterixia julkaisevan Egmont Kustannuksen julkaisujohtaja Jukka Torvinen ei muistanut Coronavirus-hahmon nimeä. Ei ennen kuin hän kehotti Twitterissä lukemaan klassikkosarjakuvia.

– Spoilaamatta tarinaa sen enempää, suosittelen kaikkia lukemaan, miten Asterixin ja Coronaviruksen kamppailussa lopulta käy. Näen tässä mielelläni analogian tähänkin päivään, Torvinen sanoo.

Torvisen mukaan hahmon nimi on sama myös ranskankielisessä alkuperäisteoksessa ja todennäköisesti kaikilla muillakin kielillä. Albumin on suomentanut Mirka Ulanto, joka viestitti Torvisen kautta, että Coronavirus-nimestä tai sen alkuperästä ei käyty mitään keskusteluja käännösprosessin aikana.

Sarjakuvantekijät poimivat nimen sars-epidemian aikanaan aiheuttaneelta toiselta koronavirukselta.

Kuka naamioitunut Coronavirus on?

Kaikki tiet vievät Roomaan, mutta monet niistä ovat kovin kuoppaisia. Sarjakuvaseikkailu alkaa, kun teiden kunnosta vastaava roomalainen senaattori keksii hätäpäissään järjestää suuret kilvanajot. Kisan pitäisi todistaa teiden erinomaisuudesta.

Tieto kilpa-ajoista saavuttaa myös pienen gallialaiskylän ja saa Asterixin ja Obelixin ilmoittautumaan mukaan. He ajavat vaunuillaan Pohjois-Italian Modiciaan (Monza), josta kilpailu alkaa.

Coronavirus vaikuttaa voittamattomalta.

Lähtöpaikalle kokoontuu kilpailijoita Rooman imperiumin eri laidoilta, mutta yksi on ylitse muiden: Coronavirus. Hän on roomalainen ja suuri ennakkosuosikki, koska on voittanut urallaan yli 1400 vaunukilpailua. Apumiehenä häärii muuan Bacillus.

Ruutu Asterix-sarjakuvasta.
Ruutu Asterix-sarjakuvasta. Kuva: Egmont Kustannus Asterix,koronavirus,KulttuuriCocktail

Coronavirus on pukeutunut punaiseen viittaan ja rintapanssariin. Hänen kasvojaan peittää kypärä, johon on muotoiltu suuri virnistys. Coronaviruksen lempinimi on naamioajaja.

Ruutu Asterix-sarjakuvasta.
Ruutu Asterix-sarjakuvasta. Kuva: Egmont Kustannus Asterix,koronavirus,KulttuuriCocktail

Kun Italian suurajot alkavat, yleisö mylvii Coronaviruksen nimeä. Coronavirus! Coronavirus! Asterix valittaa Obelixille, että “tuo roomalainen” saa kaiken huomion.

Coronavirus vaikuttaa voittamattomalta. Hän kiitää rutkasti muiden edellä ja saa kaikkialla kansanjoukot huutamaan nimeään.

“Ja aina vain väki kailottaa tuota nimeä! Alkaa ottaa nuppiin!”, Obelix puuskahtaa.

Ja aina vain väki kailottaa tuota nimeä! Alkaa ottaa nuppiin!

Myös Rooman keisari Julius Caesar haluaa, että Coronavirus on ensimmäisenä maalissa. Se olisi samalla koko Rooman voitto. Apukuski Bacillus pelaa vilunkipeliä kisat keksineen senaattorin kanssa varmistaakseen voiton.

Ennen maalia Asterix ja Obelix kohtaavat Coronaviruksen. Paljastuu, että naamionsa takana hän onkin jalo kilpa-ajaja, joka pöyristyy kuultuaan huijauksesta. Coronavirus keskeyttää kisan ja kertoo oikean nimensä: Testus Sterone. Kasvonpiirteiltään Testus muistuttaa kovasti tulevaisuuden kuuluisaa formulakuskia Alain Prostia. Lieneekö esi-isä?

Ruutu Asterix-sarjakuvasta.
Ruutu Asterix-sarjakuvasta. Kuva: Egmont Kustannus Asterix,KulttuuriCocktail

Coronavirus on kukistettu, mutta kilvanajo jatkuu.

Kun Vesuviuksen rinteillä odottava maali jo häämöttää, Coronavirus tekee äkkipaluun. Hän ajaa jälleen kärkeen.

Taistelu Coronaviruksen kanssa kiihtyy, mutta sankarit eivät anna periksi.

Taistelu Coronaviruksen kanssa kiihtyy, mutta sankarit eivät anna periksi. Vain metrejä ennen maaliviivaa naamiomiehen rengas romahtaa kuoppaan. Voitto menee gallialaisille.

Coronavirus nostaa kypäränsä. Nyt naamion takana on itse Caesar, joka halusi pelastaa Rooman kunnian. Caesar myöntää tappionsa ja ojentaa voittopokaalin galleille.

Hurraa, Coronavirus on lyöty!

Kommentit