Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Tansanian kansallispuistot – Itä-Afrikan helmi lumoaa kauneudellaan

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Tansanian henkeäsalpaavissa maisemissa elää valtava eläinlajien kirjo. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Jochem van Rijs / Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

TV1 sunnuntaisin 22.3. - 19.4.2020 klo 18.15 - 18.45, uusinta lauantaisin klo 14.40, Areenassa

Itä-Afrikan helmi, Tansania, lumoaa kauneudellaan. Maan henkeäsalpaavissa maisemissa elää valtava eläinlajien kirjo.

Tansanian tarina kertoo villistä luonnosta, uudesta elämästä, kasvamisesta, perhesiteistä ja siitä, miten erämaa opettaa lakejaan. Tansanialaiset ovat ylpeitä maastaan, ja he tuntevat sen salaisuudet. Maan kansallispuistot ovat luonnon aarreaitta.

Kaikkialla luonto on kuitenkin hauras, ja osa kansallispuistojen harvinaisista eläin- ja kasvilajeista on uhanalaisia.

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Virtahevot nujakoivat Katavin kansallispuistossa. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

Katavin ja Ruahan kansallispuistot

Kuusiosaisen luontodokumenttisarjan Tansanian kansallispuistot aloitusjakso vie maan länsi- ja keskiosiin, Katavin ja Ruahan kansallispuistoihin.

Katuma-joen ympärille levittäytyvä Katavin kansallispuisto on syrjäinen mutta houkuttaa silti satoja kävijöitä. Krokotiilit kaivavat mutaan luolia, virtahevot nujakoivat ja linnut parveilevat juomapaikoilla.

Ruaha on maan kansallispuistosta suurin ja monimuotoisin, joskin vaikeasti saavutettavissa. Siksi vain harva on käynyt siellä. Kissapedot saalistavat runsaslukuisia riistaeläimiä, joihin kuuluu myös maailman korkein maanisäkäs, kirahvi.

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Kilimanjaron maisema vaihtuu karusta kivikosta sakeaan vuoristometsään. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

Kilimanjaron ja Arushan kansallispuistot

Tansanian kansallispuistoja esittelevän sarjan toisessa jaksossa matkaan maan pohjoisosiin. Maailman korkein huippu, majesteettinen Kilimanjaro houkuttaa kävijöitä ympäri maailman. Maisema vaihtuu karusta kivikosta sakeaan vuoristometsään, jossa onnekas voi nähdä arkoja norsuja.

Arushan kansallispuisto levittäytyy metsäisen Meru-vuoren rinteille. Sen nähtävyyksiin kuuluvat sinimarakatit sekä flamingojen täyttämät emäksiset järvet.

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Mikumin kansallispuisto on lähes koskematonta luontoa. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

Mikumin ja Udzungwan kansallispuistot

Sarjan kolmannessa jaksossa matkataan Tansanian eteläosiin ja tutustuaan kahteen kätkettyyn aarteeseen.

Mikumin kansallispuisto on lähes koskematonta luontoa, ja lajien kirjo on suuri. Puistossa voi nähdä leijonia ja puhveleita sekä hyvällä onnella myös aran hirviantiloopin, elandin.

Mikumista etelään sijaitsevassa Udzungwa-vuorten kansallispuistossa elää lukuisia kotoperäisiä kasvi- ja eläinlajeja, siksi sitä kutsutaan joskus Afrikan Galapagosiksi. Puistossa elää 11 kädellislajia.

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Tarangiren kansallispuisto on tunnettu norsuistaan. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

Tarangiren kansallispuisto

Tansanian pohjoisosissa sijaitseva Tarangiren kansallispuisto on jäänyt tunnetumpien puistojen Serengetin ja Ngorongoron varjoon. Norsuistaan tunnettua puistoa halkova Tarangire-joki virtaa vuoden ympäri ja tarjoaa elannon sekä vettä lukemattomille eläinlajeille.

Sarjan neljännessä jaksossa seurataan, kuinka kuivan kauden aikana joki kuivuu ja kutistuu, ja luonnon monimuotoisuus tulee esiin kaikessa kauneudessaan.

Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin.
Sansibar tarjoaa otollisen elinympäristön trooppisille lajeille. Tansanian luonnonsuojelualueet kattavat elinympäristöjä koralliriutoista ylänköalueisiin. Kuva: Nature Conservation Films Yle TV1,Luontohetki: Tansanian kansallispuistot

Sansibar ja Saadanin kansallispuistot

Kansallispuistoja esittelevän sarjan viimeisessä sarjassa vieraillaan Tansanian itärannikon paratiisimaiselle Sansibarin saarelle, joka sijaitsee 30 kilometrin päässä rannikosta.

Saari tarjoaa otollisen elinympäristön trooppisille kasveille ja eläimille. Saadanin kasvillisuus on toisenlaista, täällä vihreä savanni yhtyy mereen. Ohjelmassa vieraillaan Sansibarin kivikaupungissa ja Jozani Chwaka Bayn suojelualueella.

Mantereen puolella Saadanin kansallispuistossa metsä ja ranta kohtaavat. Turkoosia merta reunustavat palmut muodostavat puskurivyöhykkeen herkille mangrovemetsille.

Tanzania´s Best Kept Secrets. Tuotanto: Nature Conservation Films, Alankomaat, 2016. Lukijana on Tuija Westerholm.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.