Hyppää pääsisältöön

Ompele keittiöpyyhkeitä ja tiskiriepuja vohvelipellavasta ja säästä rahaa, ympäristöä ja tilaa

Keittiöpyyhe ja tiskiriepu – muuta et keittiössä tarvitse. Tee ne vohvelipellavasta, ympäristöystävällisestä materiaalista, jossa ei ole mikromuoveja.

Keinokuitukankaissa on mikromuoveja, jotka joutuvat vähitellen vesistöihimme, eläimiin ja lopulla meihin itseemme. Siksi etsimme monia parempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Pellava rätti ja tiskiliina
Vohvelipellavainen keittiökäsipyyhe ja tiskiriepu, joissa on pellavanyöristä tehty ripustuslenkki. Pellava rätti ja tiskiliina Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,ompelu,Pyyhe,liinavaatteet

Pellavakangas on täysin luonnollinen materiaali. Pellavakasvi, josta pellavakangas tehdään, on lisäksi helppo viljeltävä eikä se vaadi keinokastelua, kuten esimerkiksi puuvilla.

Pellavan elinikä on normaalissa käytössä 20–30 vuotta, kun puuvillan elinikä on vain 3 vuotta.

Puuvilla on luonnollisesti likaa hylkivämpää kuin puuvilla, ja sitä tarvitsee siksi pestä harvemmin. Pellavan voi lisäksi pestä jopa 80 asteessa, minkä ansiosta on helppo poistaa myös vaikeampia tahroja.

Keittiönurkka ja tiskiteline ja pyyheet
Tiskiriepuja ja keittiöpyyhkeitä Strömsön keittiössä Keittiönurkka ja tiskiteline ja pyyheet Kuva: Lee Esselström /YLE Pyyhe,floorcloth,Strömsö,ompelu

Keittiöpyyhe ja tiskiriepu – muuta keittiössä ei tarvita

Ennen kuin meillä oli nykyaikainen keksintö talouspaperi, pärjäsimme mainiosti erilaisilla rievuilla ja käsinkudotuilla pellavapyyhkeillä. Olisiko ehkä aika palata niihin tapoihin?

Nykyelämää on mahdollista elää ilman talouspaperia, kuten minä tein 9 vuotta ennen lasten syntymää. On hyväksi sekä lompakolle että ympäristölle, että selviää ilman talouspaperia, joka on tilaa vievää ja tarvitsee säilytystilaa.

keittiöpyyhe roikkuu koukusta
Vohvelipellavan ruudut tulevat esiin ensimmäisen pesun jälkeen. Kangasta ei tarvitse silittää tai mankeloida, vaan se saa näyttää luonnolliselta. keittiöpyyhe roikkuu koukusta Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,ompelu,Pyyhe

Vohvelipellavan pitää olla ryppyistä

Vohvelipellava on vohvelisidosta, mikä tekee siitä kevyttä, mutta myös paksua ja lisää kankaan imukykyä.

Vohvelipellavaa ei tarvitse silittää tai mankeloida. Ryppyinen pinta tulee selkeämmin esiin ensimmäisen pesun jälkeen, ja riepujen ja pyyhkeiden on tarkoitus näyttää sellaisilta.

Leikkaa haluamasi kokoisia paloja ja muista, että vohvelipellava kutistuu 20 prosenttia ensimmäisessä pesussa. Käsittele palojen reunat haluamallasi tavalla ja ompele samalla kiinni ripustuslenkki.

Leikkasin tiskirievut kokoon 30 x 30 cm ja keittiöpyyhkeet kokoon 42 x 60 cm, eli vähän pienemmiksi kuin tavalliset rievut ja keittiöpyyhkeet. Mukauta koko omiin tarpeisiisi.

ripustuslenkki pyyhellä
Pellavanyöristä kaksoistasosolmuilla solmitut ripustuslenkit on ommeltu kiinni päärmeeseen. ripustuslenkki pyyhellä Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,ompelu,pyyhkeet

Pellavanyöristä kaksoistasosolmuilla solmitut ripustuslenkit

Päätin tehdä ripustuslenkit pellavanyöristä. Solmin kaksoistasosolmuja riviin saadakseni riittävän paksun silmukan.

Keittiöpyyhkeeseen solmin 20 cm pitkän nauhan ja tiskiriepuun 12 cm pitkän.

Lee Esselström tekee makramee nauha
Lee solmii ripustuslenkkejä pellavanyöristä Lee Esselström tekee makramee nauha Kuva: Juha Leskelä /Yle ompelu,Strömsö,pyyhkeet

Tee silmukat näin:

  • Leikkaa kaksi palaa pellavanyöriä. Keittiöpyyhkeen suurempaan silmukkaan tarvitset nyörin, joka on 1 metrin mittainen ja nyörin, joka n 2 metrin mittainen. Pienempään silmukkaan riittää 1 metri ja 1,2 metriä.
  • Taita ensin lyhyempi nyöri kaksin kerroin ja sijoita se keskelle. Taita sitten pitempi nyöri keskeltä ja sijoita se ensimmäisen nyörin ulkopuolelle. Teippaa kiinni.
makrameesolmuja
Solmi kaksoistasosolmuja peräkkäin, kunnes pituus on riittävä makrameesolmuja Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,ompelu,makramee,pyyhkeet
  • Solmi kaksoistasosolmuja peräkkäin, kunnes pituus on riittävä.

Artikkelista Leen pieni makrameekoulu voit nähdä videon siitä, miten kaksoistasosolmuja tehdään ja saada vinkkejä myös muista solmuista.

  • Leikkaa langat poikki 4 cm viimeisistä solmuista ja taita päät pyyhkeen päärmeeseen ja taita vielä kerran niin, että päärmeestä tulee kaksinkertainen ja päät ovat piilossa.
ripustuslenkin ompelua
Silmukan päät taitetaan kaksinkertaiseen päärmeeseen. ripustuslenkin ompelua Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,ompelu,Pyyhe
  • Ompele päärme.
  • Taita silmukka ja ompele se kiinni kahdella saumalla. Toinen sauma tulee edellisen yläpuolelle ja toinen yläreunaan, niin silmukka on paikoillaan siististi ja tukevasti.
Lee Esselström pitää rätin ja tiskiliinan
Lee Esselström pitää rätin ja tiskiliinan Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,ompelu,astianpesu,Pyyhe