Hyppää pääsisältöön

Jyrkänteeltä alas

Levikset repee toi Sini Sabotagelle satoja keikkoja ja pestin Idols-tuomarina.
Suosionsa huipulla räppäri oli yksinäisempi kuin koskaan, eikä levy-yhtiössä osattu auttaa.

Syksyllä 2013 Sini Sabotage ei halunnut nähdäkään puhelintaan. Hänen yhteystietonsa oli vuodettu nettiin, ja puhelinnumeron sai googlaamalla. Viestejä sateli. Iltaisin hän makasi sängyssä ja kuunteli puhelimen piiputusta yöpöydällä.

Sabotage oli Suomen puhutuimpia artisteja ja jatkuvan somevyöryn kohteena. Se tuntui pahalta ja kohtuuttomalta. Tilannetta pahensi se, ettei levy-yhtiö osannut tai halunnut auttaa.

Levikset repee oli ilmestynyt huhtikuussa ja ampaissut Suomen single- ja latauslistojen kärkeen. Kappale oli tehnyt Sini Sabotagesta julkimon, joka keikkaili viisi päivää viikossa ja tuomaroi Idolsia.

Seitsemän vuotta myöhemmin Sabotage istuu työhuoneella, jonka hän jakaa kuvaaja Viivi Huuskan ja lavastaja-stylisti Ansku Heiskasen kanssa, ja muistelee elämänsä vaikeinta vuotta.

– Voi kun se kaikki, mitä tapahtui vuodessa, olisi tapahtunut vaikka kolmessa.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mariska, Mercedes Bentso, Rauhatäti. Naispuoliset ison profiilin suomalaisräppärit saattoi vuonna 2013 laskea yhden käden sormilla, ja siksi Sini Sabotagen harteille nostettiin raskas taakka.

“Naiset eivät osaa räpätä” -mantraan oltiin kyllästytty, ja uusien naispuolisten artistien toivottiin kumoavan ennakkoluuloja.

Sini-Maria Makkonen oli kiertänyt räppipiirejä vuosien ajan. Hän oli tutustunut genreen ensin Malminkartanossa, johon hän muutti Jokelasta lukiota varten – Sibelius-lukio oli vuoden evakossa Konalassa – ja myöhemmin Kokkolassa.

Kokkolassa hän tutustui Soloseen ja Alamaahan, Helsingissä Brädiin, Mikael Gabrieliin ja JVG:n Jareen sekä VilleGalleen. Hän kuului heidän livekokoonpanoihinsa ja viritteli soolouraa.

Ensimmäinen Sini Sabotage -kappale, Azealia Banksin suuntanumerohitin 212 lokalisoitu versio 09, ilmestyi syksyllä 2012. Sabotage kiinnitettiin JVG:n, Antti Kososen ja Andrei Kipahdin perustamalle PME Recordsille.

Huhtikuussa 2013 julkaistiin virallinen esikoissingle Levikset repee. Kappale nousi nopeasti Suomen virallisten single- ja latauslistojen kärkeen ja nuorison kreisibailaushymniksi. Levikset repee, Häissä ja Selvä päivä soivat kilvan Onneloissa Helsingistä Rovaniemelle.

Kuukautta myöhemmin Sabotage julkistettiin Idolsin uutena tuomarina.

Sini Sabotagen elämä oli muuttunut kahdessa kuukaudessa lopullisesti.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Julkisuus näytti pian pimeän puolensa. Suosionsa huipulla Sabotage koki olonsa yksinäiseksi.

Huomio tuntui myös kiinnittyvän kaikkeen muuhun paitsi siihen, mikä häntä kiinnosti eniten, eli räppäämiseen. Sosiaalisen median kanavat täyttyivät solvauksista ja yksityisviestejä sateli niin, että luova työ sakkasi. Lehtijutuissa puhuttiin siviilisäädystä ja täydellisestä vartalosta. Keskustelufoorumeilla päiviteltiin, kuinka alas oltiinkaan vajottu, kun yhden hitin ihme päästetään tuomaroimaan television tärkeintä kykykisaa.

Levy-yhtiöstä tuli Sabotagen mukaan kahdenlaista viestiä.

1. Levisten perään pitäisi saada toinen iso hitti vaikka väkisin.

– Hoettiin, että ajattele boksin ulkopuolelta. Samalla oli se hyvin tietty soundi, jota piti tuutata. Ja kun en halunnut sitä alunperinkään tehdä! Se tuntui pakottamiselta, Sabotage sanoo.

2. Muista nauttia.

– Miten helvetissä siinä olisi pystynyt nauttimaan? Juoksin aamusta iltaan verenmaku suussa. Idolsin myötä olin esillä joka paikassa, ja keikkaa oli perkeleesti. Yritäpä samaan syssyyn tehdä hittiä isompi hitti. Ei ihme, jos ei rahkeet tai puhti riittäneet.

Sabotage väsyi, eikä levy-yhtiössä osattu reagoida. Sabotagesta tuntui, kuin hänet olisi työnnetty jyrkänteeltä alas. Hän syyttää tästä sekä PME:tä että Warneria, jonka kanssa PME teki tuohon aikaan yhteistyötä.

– Kaikki olivat yhtä pihalla. Olin PME:n ensimmäinen artisti. Se oli semmoinen änärikerho, josta levy-yhtiötoiminta oli aika vitun kaukana. Kaikki opittiin kantapään kautta.

YleX jututti myös Ville Gallea, joka myöntää, ettei PME todellakaan ollut valmis levy-yhtiö. Kaveriporukasta lähteneellä projektilla kesti vuosia saada kaikki toiminnan osa-alueet kuntoon. Galle yritti tehdä A&R:n hommia, mutta se oli vaikeaa, kun oma artistiura oli käynnissä.

Siniä yritettiin hänen mukaansa kuitenkin auttaa.

– Oltiin 25-vuotiaita jätkiä. Studiossa oli pleikkari ja mikki. Oltiin alussa ja tehtiin virheitä. Niistä ollaan opittu. Eikä me koskaan sanottu esimerkiksi, että hitti tai ulos. Yritettiin olla positiivisia.

YleX ei tavoittanut niitä ihmisiä, jotka tekivät Warnerilla tuolloin töitä Sabotagen kanssa, eikä levy-yhtiöstä tahdottu kommentoida aihetta muuten.

Miten helvetissä siinä olisi pystynyt nauttimaan? Juoksin aamusta iltaan verenmaku suussa.― Sini Sabotage

Jos Sini Sabotage saisi elää nuo ajat uusiksi, hän hankkisi itselleen kunnon managerin ennen Levisten julkaisua. Syksyn ja talven mittaan hän oli niin yksinäinen, että suunnitteli tuplaajaksi ottamansa Idols-kisaajan Alma Miettisen kanssa bändin perustamista. Ettei vaan tarvitsisi olla yksin.

– Kun kakkua tarjottiin, kaikki olivat lusikoiden kanssa pöydän ääressä valmiina ottamaan haipit välistä. Kun alkoi tulla kylmempää kyytiä, ei paljon jengiä näkynyt.

Samaan aikaan Warnerilta ohjeistettiin, ettei väsymys tai yksinäisyys saisi näkyä. Kerrottiin toisesta artistista, joka oli puhunut mielenterveysongelmistaan julkisesti ja menettänyt kaikki työt.

Sabotage hoki itselleen, että kaikki on hyvin. Pahoja päiviä ei yksinkertaisesti saanut olla, koska sitähän leimautuisi hulluksi, jolla on noussut kusi päähän.

– Paljon tein asioita hymyssä suin. Kun ovi meni kiinni, romahdin.

Musta oli lähtenyt kaikki se päättäväisyys, minkä itseeni liitän.― Sini Sabotage

Toista hittiä ei koskaan tullut. Marraskuussa 2013 julkaistu Miks vietti singlelistalla viikon, latauslistalla kaksi. Kun esikoisalbumi 22 m² julkaistiin joulukuussa, oli aalto selvästi laantunut. Albumilistan huippumerkinnäksi jäi 27. sija.

Kriitikot murskasivat levyn. Täydellistä sisällöttömyyttä, kirjoitti Soundi. Sabotage luki yhden arvostelun eikä enää toista. Tuntui kohtuuttomalta, että vuoden työurakasta sai kiitokseksi yhden tähden.

– Oli levy mitä oli, niin olisi joku edes sanonut, että kyllä se osaa räpätä. Koska kyllä mä vittu osaan räpätä! Mulle se oli se juttu, hiteistä viis, Sabotage sanoo.

– En silti kokenut, että se oli vääryys. Olisin halunnut olla enemmän itse sinut levyn kanssa. Ehkä sitten olisin osannut lukea arvioita eri tavalla.

Sabotage sanoo kuunnelleensa levyn viimeksi kuntosalilla pari vuotta sitten. Levisten vapauttama energia lämmittää yhä, mutta Sabotage olisi tehnyt paljon eri tavalla, jos olisi saanut olla rauhassa. Enemmän underground-räppiä, samalla asenteella kuin Solonen ja Alamaa.

Levikset teki musta valtavirta-artistin, ja kapinoin sitä vastaan. Siksi levy ei palvellut oikein ketään. Se ei ollut tarpeeksi pop valtavirtaan, eikä tarpeeksi ug undergroundiin. Olisi pitänyt tehdä joko tai.

Paljon tein asioita hymyssä suin. Kun ovi meni kiinni, romahdin.― Sini Sabotage

Hullun vuoden jälkeen Sini Sabotagen tähti hiipui. Kävi niin kuin yhden hitin artisteille niin usein. Keikkoja myytiin Levisten voimin tasaisesti, mutta koko kansan tutkalta Sabotage tipahti.

Uutta musiikkia tehtiin ja julkaistiin vailla merkittävää suosiota. Vuoden 2014 Kovempaa kyytiä yritti ratsastaa debyyttisinglen klubihenkisellä kaksimielisyydellä ja piipahti singlelistoilla. Seuraavan kevään Lue mun huulilta -ep:n piti herätellä nälkää tulevaa kakkoslevyä kohtaan.

Levyä ei koskaan tullut. Sabotage siirtyi PME:ltä Universalille ja jatkoi kokeiluja. Kesällä 2016 julkaistiin uudet House of Sabotage -nettisivut, joiden oli määrä tarjota kaikenlaista sisältöä räppärin elämästä, sekä neljä uutta kappaletta.

Nettisivut on sittemmin suljettu.

Vuonna 2017 hän osallistui Iholla-sarjaan, jossa neljä julkisuuden henkilöä dokumentoi elämäänsä, ja pöyristyi tv-ruudussa seikkailleesta Sini Sabotagesta. Sarjassa hän saattoi vierailla levy-yhtiössä, kertoa tehneensä “vähän laidasta laitaan” ja pyytää ohjeita oikeasta suunnasta.

– Kuinka anteeksipyytelevästi menin levy-yhtiöön! Musta oli lähtenyt kaikki se päättäväisyys, minkä itseeni liitän. En tiedä, olisinko tajunnut muutosta ilman tuota ohjelmaa.

Katsoessa hän tajusi tehneensä musiikkia vuosia sen mukaan, mitä hän ajatteli muiden haluavan kuulla. Moniin kappaleista ei ole vahvaa henkilökohtaista sidettä.

Hän ymmärsi, että jonkin pitäisi muuttua.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Perjantaina 20. maaliskuuta ilmestyy Sini Sabotagen ensimmäinen single melkein puoleentoista vuoteen. Sen nimi on Käärmeet ja se syntyi tuottajien Pianomiehen sekä Jay Kovan kanssa jälkimmäisen studiolla Pitäjänmäessä.

Siellä syntyi kesän 2019 mittaan kokonainen levy, joka ilmestyy toukokuussa. Yhdeksän biisiä, joista Sabotage on ylpeä.

Studiossa Sabotage pakitti omaan nuoruuteensa. System of a Downin Toxicityyn ja muihin nu-metal-klassikoihin sekä klassiseen musiikkiin, joka oli kouluvuosina lähellä sydäntä.

– En halunnut kuunnella mitään Spotify-listoja, tietää, mikä on trendikästä. Palasin siihen, miltä tuntui vain rakastaa musaa, Sabotage selittää.

Sanoisin, että jos artistina ajattelet itseäsi tuotteena, pääset tosi paljon helpommalla.― Sini Sabotage

Levyllä kuullaan vanhoja sampleja, kuten Käärmeiden taustalla näppäilty rautalankakitara. Sabotage sanoo niiden yhdistyvän “tosi läskiin bassoon” ja “väkeviin jenkkirumpuihin”. Nu-metal kuuluu enemmän asenteessa.

– Sieltä ammensin sitä, että haistakaapa kaikki vittu. Se oli päässyt vähän unohtumaan.

Käärmeillä hän tarkoittaa kaikkia niitä ihmisiä, jotka yrittivät Levisten aikaan saada osansa glooriasta. Jotka haistoivat Sabotagen väsymyksen ja myivät osaamista, jota ei sitten ollutkaan.

– Väsähdin, ja tietyt ihmiset haistoivat sen. Käärmeet on varoituksen sananen, että ei tarvitse enää tulla koettamaan. Tiedän kyllä mitä yrititte.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Uskooko Sabotage, että levy-yhtiöissä on opittu seitsemän vuoden takaisesta? Että artisti saa nyt tarvittaessa apua ja turvaa?

– No joo. En tiedä, onko apua ja turvaa niin paljon tarjolla, Sabotage sanoo ja räjähtää nauruun.

Hän arvelee, että levy-yhtiöissä on tajuttu se, että avoimuus ja haavoittuvuus ovat bisnesmielessä hyviä asioita.

– Onko se sitten empaattinen ele? Sanoisin, että jos artistina ajattelet itseäsi tuotteena, pääset tosi paljon helpommalla. Turva ja tuki pitää hakea jostain muualta.

Paluullaan Sini Sabotage tunnustelee, miltä julkisuus nyt tuntuu. Jos se tuntuu vastenmieliseltä, levy jää viimeiseksi.

Varasuunnitelmia on, mikäli esilläolo ei enää maistu. Sabotage on ohjannut, kuvannut ja stailannut omia musiikkivideoitaan. Kameran toisella puolen olisi kaikenlaista kiinnostavaa.

– Olen tehnyt musaa pienestä asti. En osaa ajatella elämää ilman sitä. Mutta eihän se tarkoita, että tarvitsee olla Sini Sabotage. Tai edes artisti. Niin paljon kuin tätä rakastankin, niin itseäni en ole valmis enää rikkomaan.