Hyppää pääsisältöön

Inkerinmaalta Auschwitziin ja Siperiaan – Lea ja Lauri kertovat sukunsa vaietut tarinat

Lauri Randla, Maarit Tastula ja Lea Pakkanen
Lauri Randla, Maarit Tastula ja Lea Pakkanen Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Lauri Randlan mummo joutui Auschwitziin ja Lea Pakkasen suku Siperiaan. Inkeriläisten paluumuuttajien lapset uskaltavat vihdoin kertoa ääneen sen, mistä historian tunneillakin on vaiettu. Mitä heidän suomalaisille isovanhemmilleen tapahtui Stalinin ja Hitlerin saappaiden alla?

On vuosi 1991. Itähelsinkiläisen koulun opettaja on innoissaan. Kouluun on saapunut uusi oppilas ulkomailta, inkeriläinen paluumuuttaja suoraan juuri hajonneesta Neuvostoliitosta.

Olen homo sovieticus, esittelee Lauri itsensä luokan edessä omasta mielestään vitsikkäästi. Sarkasmi järjestelmää kohtaan on ollut yksi keino selvitä hengissä kommunistisessa diktatuurissa, jossa kritiikki vallanpitäjiä kohtaan on kielletty. Pikku-Lauri arvelee, että huumorilla selviäisi hengissä myös itähelsinkiläisten pikkujätkien joukossa.

Välitunnilla selviää, että arvio on väärä. Pikkupoikien korkeimmassa oikeudessa Lauri saa tylyn tuomion: homo mikä homo. Ja taas tulee turpiin.

Eikä siinä ole mitään uutta. Koko lapsuutensa Lauri on kokenut olevansa toisen luokan kansalainen. Hän on aina puhunut väärää kieltä. Venäläisille väärä kieli oli Laurin isovanhempien puhuma inkeri, virolaisessa päiväkodissa se oli venäjä, josta oli tullut Sillamäen suljetussa kaupungissa Laurin toinen kotikieli. Lauri oli oppinut jo varhain Neuvostoliitossa, ettei pelko ja viha toisen erilaisuutta kohtaan edellyttänyt erilaista ihonväriä.

Palanut wirsikirja ja venäläiset siat

Lauri Randlan inkeriläinen suku sai kokea erilaisuuden vaarat monesta suunnasta Stalinin vainojen ja toisen maailmansodan keskellä. Isoäidin isä katosi Stalinin puhdistuksissa. Laurin mummo ja tämän äiti jäivät Leningradia piirittäneiden saksalaisten mielivallan alle. Aluksi heidät pelasti inkeriläinen virsikirja ja luterilaisuus mutta, kun virsikirja tuhoutui kotitalon pommituksissa, SS-miehet eivät tunteneet armoa vaan lähettivät isoäidin äidin ja hänen kaksi nuorta tytärtään Auschwitziin.

Auschwitzissa heidät todettiin hyviksi työihmisiksi ja he säästyivät kaasukammiolta. Sen sijaan heidät lähetettiin pakkotyöhön saksalaisen isännän maatilalle. Koska he olivat ”venäläisiä sikoja”, he joutuivat asumaan sikalaan ja syömään sianruokaa. Kun saksalaisisännän pojat kaatuivat myöhemmin Leningradin rintamalla, isäntä hakkasi kostoksi Laurin isoäidin äidin invalidiksi.

Suomeen he pääsivät lopulta vuonna 1942, kun dokumentit todistivat heidät Neuvostoliiton suomalaisiksi. Mutta pian oli taas lähtö edessä. Suomi hävisi sodan ja Neuvostoliitto vaati palauttamaan Suomeen tulleet inkeriläiset.

Suvun tarina säilyi iltasaduissa, joissa mummo kertoi lapsenlapselleen Laurille elämästään kahden diktatuurin puristuksessa. Ei ihme, että tyttärenpojasta tuli elokuvaohjaaja. Näkemiin Neuvostoliitto on Lauri Randlan ensimmäinen pitkä elokuva mutta ehkä jonain päivänä myös isoäidin tarina muuttuu iltasadusta elokuvaksi.

Juna hiljaista kansaa kuljettaa

Lea Pakkaselle inkeriläisen suvun kohtaloista ei kerrottu iltasaduissa. Tarinat karkotuksista ja vankileireistä vilahtivat vain ohimennen epämääräisissä sivulauseissa.

Perheensä mukana Petroskoista Suomeen 7-vuotiaana muuttanut Lea alkoi selvittää sukunsa tarinaa vasta muutama vuosi sitten. Yhdessä lapsuuden ystävänsä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja isänsä Santeri Pakkasen kanssa hän seurasi mummoa kuljettaneen karkotusjunan raiteita aina Jäämeren rannalle Jakutiaan asti.

Mummon karkotusmatka oli pitkä ja vaarallinen. Matkaa kotikylästä Inkerinmaalta Jakutiaan oli yli 9000 kilometriä. Taudit tappoivat osan kansanvihollisina karkotetuista jo matkalla. Mummon isä ja veli sairastuivat täyteen tupatussa junassa ja heidät jätettiin kuolemaan tuntemattomalle väliasemalle. Siskot olisivat halunneet jäädä hoitamaan sairastuneita mutta NKVD uhkasi ampua heidät asemalle, ja pakotti heidät jatkamaan matkaa. Koskaan ei selvinnyt, minne isän ja veljen ruumiit haudattiin.

Jakutiassa lukematon määrä karkotettuja kuoli nälkään, kylmyyteen ja pakkotyöhön. Osa pääsi asumaan puisiin parakkeihin, osa joutui kaivamaan pelkät maakuopat hiekkaan suojautuakseen Siperian 50 asteen pakkasilta.

Lean isoisä oli jäänyt Puna-armeijan desanttina kiinni Suomen puolella ja Suomen palautettua hänet takaisin Neuvostoliittoon hän joutui vankileirille, koska ”neuvostosotilaat eivät jää kiinni” ja jos jäävät, he saavat siitä ”ansaitsemansa” rangaistuksen.

Isoisä ja isoäiti elivät 13 vuotta toisistaan tietämättä eri puolilla vankileirien saaristoa, kunnes Lean isoisä leiriltä vapauduttuaan alkoi etsiä vaimoaan ja lopulta löysi tämän. Norilskin kaupungissa napapiiriltä pohjoiseen syntyi Lean äiti.

Hyvät ja pahat ihmiset

Arviolta kuusi miljoonaa neuvostokansalaista karkotettiin, ja työ- ja ojennusleireille lähetettiin 18 miljoonaa ihmistä. Todellisia lukuja ei tiedä kukaan, ei myöskään menehtyneiden määrää. Toisin kuin Saksa, nykyinen Venäjä ei koskaan ole perustanut totuuskomissiota tutkimaan menneisyytensä hirmutekoja. Saksan valtio maksoi sen sijaan Lauri Randlan isoäidille symbolisen korvauksen: 5000 euroa ja rantaloman Pärnussa.

Stalinin terrori istutti ihmisiin pelon, joka sai monet vaikenemaan oman sukunsa tarinasta. Moni Suomeen jatkosodan jälkeen jääneistä inkeriläisistäkin pelkäsi vuosia, että jonain päivänä oveen koputettaisiin ja Neuvostoliiton salainen poliisi veisi heidät takaisin vankileirien saaristoon. Myöskään Suomen kouluissa, Lean tai Laurin historian tunneilla, inkeriläisten kohtaloista ei koskaan puhuttu. Inkeriläisten kohtalo oli kipeä myös sodan hävinneelle Suomelle.

Mutta miten ne, jotka selvisivät leireiltä hengissä, pystyivät jatkamaan elämää, ilman että katkeruus vei elämästä ilon?

Lean isoäiti muisti aina muistuttaa jälkeläisilleen, että maailmassa on sekä hyviä että huonoja ihmisiä. Mutta hyviä – niitä on sittenkin enemmän.

Flinkkilä & Tastula Yle Areena.