Hyppää pääsisältöön

Satoja ruumiinavauksia vuodessa tekevä oikeuslääkäri Ursula Vala tietää, että kuka tahansa voi kuolla milloin tahansa

Kuvassa THL:n oikeuslääkinnän yksikön avaussalissa Helsingin Ruskeasuolla.
Kuvassa THL:n oikeuslääkinnän yksikön avaussalissa Helsingin Ruskeasuolla. Kuva: Juuso Pekkinen Yle Puhe,Juuso Pekkinen,ruumiinavaus

Juuso Pekkinen tapasi oikeuslääkäri Ursula Valan THL:n oikeuslääkinnän yksikön avaussalissa Helsingin Ruskeasuolla. Sali oli juuri siivottu ja lattialla vain puhdasta vettä. Vala avaa vuodessa satoja vainajia.

Oikeuslääkäriä tarvitaan, kun ihminen ei kuole tiedossa olevaan sairauteen. Vainajalle tehdään oikeuslääketieteellinen kuolemansyyselvitys, jos syyksi epäillään rikosta, tapaturmaa, itsemurhaa, ammattitautia tai hoitotoimenpidettä. Toisinaan kuolemansyyn selvittäminen edellyttää ruumiinavausta.

Itse ruumiinavaus on fyysinen toimenpide - sen jälkeen ajatellaan ihmistä kokonaisuutena

Ihminen määritellään kuolleeksi, kun aivotoiminta lakkaa pysyvästi tai sydän ei enää syki. Tai kudoksiin ei enää siirry happea.

“Yllätyn iloisesti, kun sairastunut läheinen toipuu sairaudesta riippumatta sairauden vaikeusasteesta. Olen nähnyt, miten ihminen voi kuolla mitättömien oireiden jälkeen.”

Kun oikeuslääkäri Ursula Vala aloittaa ruumiinavauksen, hän yrittää luoda kuvan siitä, millainen ihminen on kyseessä. Oliko ihminen terve vai sairas? Käyttikö hän päihteitä? Mitä hän teki juuri ennen kuolemaansa?

Itse avauksessa hän keskittyy vain ruumiin fyysiseen avaukseen, mutta lopuksi hän ajattelee jälleen ihmistä kokonaisuutena. Mikä on johtanut tähän lopputulokseen?

Alkoholin käytön voi nähdä ruumiissa paljain silmin, huumeiden käyttöä voi tarkastella mikroskoopilla. Mutta vainajissa voi myös nähdä kauniita värejä.

Ruumiinavausta tehdessäni saatan nähdä vainajassa esimerkiksi kauniita syksyn värejä, joista ehkä totean työteknikolle.― Oikeuslääkäri Ursula Vala

Valan mielestä on tavallaan lohdullinen ajatus, että vainajan elimistö muuttuu mullaksi tai lähtee tuhkana taivaalle. Eli ollaan edelleen osa maapallon elävää organismia.

Oikeuslääkärille kuolema ei ole tabu

Monille meistä kuolema on tabu, mutta oikeuslääkäri Ursula Valan elämässä se on vahvasti läsnä jokaisena työpäivänä. Hänen työpaikkansa kahvipöydässä saatetaan keskustella siitä, mitä aikoo panna päälle omiin hautajaisiinsa. Illallispöydässä hän kuitenkin keskustelee mieluummin muista aiheista tuntemattomien kanssa, eikä siksi kerro, mitä tekee työkseen.

Vainajien haju on erilainen kuin elävien ihmisten haju.― Ursula Vala

Valan mielestä haju ei ole paha, koska on tottunut siihen. “Lievästi outo orgaaninen haju”, kuvailee hänen mielestään hajua osuvasti.

Kuolemansyy ei selviä aina ruumiinavauksessakaan

Suomalaisista vainajista 15-16 prosenttia päätyy oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Luku on laskenut huomattavasti viime vuosina, koska nykyään mietitään, kuka oikeasti tarvitsee myös ruumiinavauksen. Nyt ruumiinavaus tehdään vain, jos siitä saadaan uutta oleellista tietoa.

Ruumiinavauksen jälkeen kaikki elimet palautetaan vainajan sisään ja vainaja suljetaan neulomalla. Aina kuolemansyy ei selviä.

  • Vappuaattona Yle Puheessa suuri puujalkavitsibattle

    Vappuaattona Yle Puheessa veistellään puujalkavitsejä

    Vappuaattona 30.4.2021 Yle Puheessa veistellään jokaisen lähetyksen voimin puujalkavitsejä. Kuuntelijat ratkaisevat, kenestä kruunataan puujalkavitsien mestari – onko se Puheen Aamu, Akti vai Puheen Iltapäiväkerho? Kisaa varten kannattaa virittää Puheen Instagram ja WhatsApp 040 163 8586 valmiiksi.

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.