Juuso Pekkinen tapasi oikeuslääkäri Ursula Valan THL:n oikeuslääkinnän yksikön avaussalissa Helsingin Ruskeasuolla. Sali oli juuri siivottu ja lattialla vain puhdasta vettä. Vala avaa vuodessa satoja vainajia.
Oikeuslääkäriä tarvitaan, kun ihminen ei kuole tiedossa olevaan sairauteen. Vainajalle tehdään oikeuslääketieteellinen kuolemansyyselvitys, jos syyksi epäillään rikosta, tapaturmaa, itsemurhaa, ammattitautia tai hoitotoimenpidettä. Toisinaan kuolemansyyn selvittäminen edellyttää ruumiinavausta.
Itse ruumiinavaus on fyysinen toimenpide - sen jälkeen ajatellaan ihmistä kokonaisuutena
Ihminen määritellään kuolleeksi, kun aivotoiminta lakkaa pysyvästi tai sydän ei enää syki. Tai kudoksiin ei enää siirry happea.
“Yllätyn iloisesti, kun sairastunut läheinen toipuu sairaudesta riippumatta sairauden vaikeusasteesta. Olen nähnyt, miten ihminen voi kuolla mitättömien oireiden jälkeen.”
Kun oikeuslääkäri Ursula Vala aloittaa ruumiinavauksen, hän yrittää luoda kuvan siitä, millainen ihminen on kyseessä. Oliko ihminen terve vai sairas? Käyttikö hän päihteitä? Mitä hän teki juuri ennen kuolemaansa?
Itse avauksessa hän keskittyy vain ruumiin fyysiseen avaukseen, mutta lopuksi hän ajattelee jälleen ihmistä kokonaisuutena. Mikä on johtanut tähän lopputulokseen?
Alkoholin käytön voi nähdä ruumiissa paljain silmin, huumeiden käyttöä voi tarkastella mikroskoopilla. Mutta vainajissa voi myös nähdä kauniita värejä.
Ruumiinavausta tehdessäni saatan nähdä vainajassa esimerkiksi kauniita syksyn värejä, joista ehkä totean työteknikolle.
Valan mielestä on tavallaan lohdullinen ajatus, että vainajan elimistö muuttuu mullaksi tai lähtee tuhkana taivaalle. Eli ollaan edelleen osa maapallon elävää organismia.
Oikeuslääkärille kuolema ei ole tabu
Monille meistä kuolema on tabu, mutta oikeuslääkäri Ursula Valan elämässä se on vahvasti läsnä jokaisena työpäivänä. Hänen työpaikkansa kahvipöydässä saatetaan keskustella siitä, mitä aikoo panna päälle omiin hautajaisiinsa. Illallispöydässä hän kuitenkin keskustelee mieluummin muista aiheista tuntemattomien kanssa, eikä siksi kerro, mitä tekee työkseen.
Vainajien haju on erilainen kuin elävien ihmisten haju.
Valan mielestä haju ei ole paha, koska on tottunut siihen. “Lievästi outo orgaaninen haju”, kuvailee hänen mielestään hajua osuvasti.
Kuolemansyy ei selviä aina ruumiinavauksessakaan
Suomalaisista vainajista 15-16 prosenttia päätyy oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Luku on laskenut huomattavasti viime vuosina, koska nykyään mietitään, kuka oikeasti tarvitsee myös ruumiinavauksen. Nyt ruumiinavaus tehdään vain, jos siitä saadaan uutta oleellista tietoa.
Ruumiinavauksen jälkeen kaikki elimet palautetaan vainajan sisään ja vainaja suljetaan neulomalla. Aina kuolemansyy ei selviä.